The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Klipsch RSB-8

Újabb lehetőséget kínál a TV hangból kiábrándult, házimozi orientált felhasználóknak a Klipsch soundbar sorozata, amelyből elsőként a belépő modellt követő RSB-8-ast volt alkalmunk „hazai pályán” kipróbálni, tesztelni.

Az RSB-8 kétdobozos kivitel, vagyis a házimozi hangzáshoz elengedhetetlen aktív mélysugárzó is a csomag részét képezi. A gitártok formájú csomagolás amúgy minden szükséges kelléket (kábelt etc.) tartalmaz a szett összeállításához és rendszerbe illesztéséhez.
Kibontás után átlagos méretű komponenseket vehetünk kézbe; a soundbar alig több, mint egy méter hosszú, és 10×10 cm-es mélységgel ill. magassággal jellemezhető, a subwoofer pedig elölről keskeny, mélységben és magasságban kiterjedtebb forma.
A soundbar kétutas rendszerű, 90° x 90°-os Tractrix tölcsérrel kiegészített 19 mm-es lágy dómsugárzókkal és 63,5 mm-es kompozit középsugárzókkal szerelik, a mélysugárzóban pedig a padló felé néző 165 mm-es hangszóró szolgál.
Mindkét egységet külső tápegységről látják el feszültséggel, a mélysugárzó csatlakoztatásakor kicsit el is csodálkoztam a relatíve kis méreten, bér nem szabad elfelejteni, hogy ezek az egységek kapcsolóüzeműek, tehát viszonylag kis méret mellett lehet tisztességes teljesítményt elérni. Amit fontos kiemelni, a szub vezeték nélkül kommunikál a soundbarral, és az installáció rendkívül egyszerű, kényelmes mutatvány.
A komponensek kivitele szép, a dizájn nincs túlerőltetve, így bármilyen TV készülék mellett (alatt) elhelyezhető, anélkül, hogy a formák ütnék egymást. A fekete felületeket csak a Klipsch logo és a kezelőfelület szürke betétje töri meg kissé.

rsb8 reszlet

Csatlakozások

Az RSB-8 már 4k kompatibilis eszköz, HDMI be/kimenete átengedi a nagy felbontású jeleket is, és a kezelés szempontjából jó hír, hogy ARC képes, vagyis a TV távvezérlőjével irányítható. Kapunk ugyan egy kártya formájú távirányítót, de az nem túl komfortos gyakori használat mellett.
Két „fizikai” bemenetet találunk még hátul, optikai digitális és 3,5mm-es sztereo jack aljzat formájában, valamint vezeték nélkül Bluetooth és Wifi kapcsolaton keresztül juttathatjuk el kedvenc zenéinket a bemeneti fokozatra.

Vezérlés

Ahogy már a Powergate és az RW-1 tesztjeiben bemutattuk, a Klipsch a DTS Play-Fi® applikációval oldotta meg eszközeinek irányítását, az online tartalomszolgáltatók elérését. Minden multiroom rendszerbe illeszthető Klipsch termék ezen app segítségével irányítható, akár külön-külön, akár egy rendszerként, ráadásul más neves gyártók készülékei is, mint az Arcam, Anthem, Martin Logan, McIntosh, Pioneer, Rotel, vagy a Sonus Faber – amelyek szintén ezt az appot használják – részei lehetnek a ház hangrendszerének.
A Windows / Android / iOS / Kindle Fire eszközökön futtatható DTS Play-Fi® veszteségmentes adatátvitelt használ, és támogatja a nagyfelbontású (24bit/192kHz) fájlokat, az eszközök pedig Wi-Fi, Ethernet vagy Powerline hálózaton csatlakozhatnak. Kisebb hangszórókból sztereo párokat állíthatunk össze, soundbarokhoz pedig hátsó sorroud suugárzókat rendelhetünk, fokozva ezzel a térélményt.
Internet rádiók és online zene szolgáltatók széles választéka garantálja az igazi zenei szabadságot, természetesen a hazánkban legnépszerűbb Spotify és Tidal is szerepel a kínálatban.

flklipsch

Hangminőség

Amit az RSB-8 „művel”, arra nehezen találni szavakat. Nem a méret a lényeg, ezt már az elmúlt években, a Bluetooth hangszórók számtalanszor bebizonyították, de a soundbarokkal is voltak hasonló tapasztalataink. A Klipsch szett kis 165-ös subwoofere viszont még mindezek ellenére is képes meglepetést okozni. A hang sokkal nagyobb rendszert érzékeltet, ez egyrészt a hatalmas mélyenergiák, másrészt a hangszórókról teljes mértékben leváló, a térben szétterülő hangok miatt alakul ki a hallgatóban. A mélyek egyszerre ütősek és öblösek, jól követik a megemelt hangerőszintet, csak a maximum szint közelében érezni azt, hogy fogytán az energia, de ekkor már bőven a „zavaróan erős” tartományban járunk. A közepek nyíltságával és részletességével sincs probléma, de a hangsúlyos alsó tartomány gyakran a háttérbe szorítja az 1-2 kHz körüli hangokat. A magassáv viszont van annyira erős és „feltűnő”, hogy tartsa a lépést a mélyekkel, így kialakul az erősen ’diszkós’ karakter, ha zenét hallgatunk az RSB-8-on.
Mozizás közben a párbeszédekkel a fentiek ellenére sincs gond, érthető, kellően részletesek a dialógusok, csak a hangerőt kell az éjszakába nyúló mozizáskor kontroll alatt tartani, hogy a már nyugalomra tért családtagok, valamint szomszédok ne ugorjanak ki az ágyukból. A térhatás a valódi 3D élményhez nem fogható, mégis élvezhető élményt garantál, ami a DTS Play-Fi® képességeit kihasználva tovább fokozható. A Klipsch RW-1 háttérhangszóróként beállítva valós effekthangokat produkál, így az összkép már viszonylag közel kerül egy 5.1-es rendszer nívójához.

Konklúziók

Az RSB-8 kis helyet foglal, de nagy hangra számíthat, aki őt választja. Tévézéshez kiváló, „belépő” házimozinak sem rossz, zenehallgatásra pedig a könnyűzenét kedvelő fiatalság fogja elégedetten alkalmazni. Jó pontot jelent a bővíthetőség, a könnyű üzembe helyezés és irányíthatóság szintén egy-egy érv a vásárlás mellett. Nem egy olcsó modell a paci konkurensek mellett, de szolgáltatásait és hangját tekintve a vételára abszolút reális.

Klipsch RSB-8

Folyamatos rendszer-teljesítmény: 100W
Frekvencia-átvitel: 30 – 20 000 Hz
Méretek:
- Sound Bar: 101.6cm × 9.53cm × 9.53cm
- Subwoofer: 18.74cm × 26.67cm × 34.29cm
Tömeg: 2,95/4,35 kg
Forgalmazó: Invitone Kft.
www.extremeaudio.hu