The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Polk Audio Magnifi Max Soundbar teszt

Az egyszerűen, kevesebb „ramazurival” és lehetőleg kedvezőbb áron mozizni vágyók kedvenc termékei a Soundbarok, amelyekből többi hifi/házi-mozi termékcsoporthoz hasonlóan szintén óriási választék áll rendelkezésre.

Az akár a TV készülékek alá a falra is felszerelhető Sounbdbarok eredetileg azért születtek meg, hogy a megjelenítőkhöz látványban is harmonikusan illeszkedve feljavítsák azok hangját, ami a TV-k egyre vékonyabbá válásával amúgy is még rosszabb lett. A műfaj rövidesen óriási népszerűségre tett szert és így a választék bővülésével ma már minőségben is egyre több alternatíva közül lehet választani az egészen olcsó, valóban csak a TV hangon picit javító modellektől kezdve a komolyabb gyártmányokig bezárólag. Jellegükből adódóan a Soundbarok elsősorban tévézéshez és mozizáshoz ajánlottak, sokan viszont zenét is velük hallgatnak, amire típustól függőn többé-kevésbé szintén alkalmasak, de értelemszerűen nem ez a fő „szakterületük.”

Polk magnifi max csatlakozo

A Polk Audio Amerikában egy nagyon jó ár-érték arányú termékeket gyártó cégnek számít, és noha a tengerentúli márkák Európában általában jóval drágábbak, mint a hazai piacukon, azért náluk, ahogy a Signature hangsugárzók tekintetében mi is megtapasztaltuk, még így is érzékelhető a kedvező értékarány. A gyártó terjedelmes Soundbar választékában a Magnifi Max lényegében a legkomolyabb típus, amely az alap Soundbar+szub csomagot háttérsugárzókkal kiegészítve Magnifi Max SR néven is kapható. Nálunk most a kiegészítő dobozkák nélküli verzió szerepel, amelynél a mozis tér kialakításáért a „rúdban” lévő különféle hangszórók és a szabadalmaztatott SDA surround technológia „trükkjei” felelnek.

A fekete színű, így a TV készülékekhez színben is jól passzoló Soundbar karcsú, könnyű és ízléses formájú, a kezelőszervei a tetején, a csatlakozói a hátuljának középső részén találhatók. Az elülső-felső részét beborító selyem alatt összesen hét hangszóró található, melyek 4 db ovális 25×75 mm-es szélessávú hangszóró, egy 25 mm-es középsugárzó valamint kettő 19 mm-es magassugárzó. Az előlap közepén egy elegáns alumíniumszerű kereten a „Voice Adjust” felirat olvasható, amely a gyártó által kifejlesztett technológia elnevezése a virtuális centersugárzó funkciót ellátó hangszóró hangerejének egyedi szabályzására a 100-250 Hz-es tartományban a jobban érthető és tisztább párbeszédek érdekében.

Polk Audio Magnifi Max subCsatlakozások tekintetében a választék három HDMI bemenetből (melyek mindegyike támogatja a CEC - Consumer Electronic Control funkciót a TV-kel való kommunikációhoz), egy HDMI/ARC kimenetből, egy optikai digitális bemenetből, egy 3,5 mm-es analóg aux lime bemenetből és Ethetnet hálózati csatlakozóból áll, míg a vezeték nélküli kapcsolatokat a jól bevált Bluetooth és a Wifi képviseli, utóbbi a beépített Chromecast funkció használatához. A HDMI kimenetek támogatják a 4K, HDR10 és Dolby Vision jelek áthaladását, valamint a HDCP2.2 másolásvédelmet is.

A műanyagból készült, íves csonka gúla alakú, lefelé néző 20 cm-es habmembrános mélysugárzóval felszerelt aktív szub-woofer csatlakoztatásához nincsen aljzat, ugyanis a külső dohogó praktikus módon vezeték nélkül kapcsolódik a rúdhoz, a párosításuk pedig egy gombnyomással megtörténik. Maga az egység nem annyira klasszikus kivitelű, inkább egy stílusos design darab, amelyet a felülre keskenyedő és számos ívvel rendelkező formájával próbáltak emészthetőbbé tenni, hiszen ne feledjük, egy Soundbar szettről van szó, amit főleg azok választanak, akik ódzkodnak a dobozoktól.

A készülékhez a Polk előzékenyen minden szükséges tartozékot mellékelt, beleértve az optikai digitális kábelt és egy HDMI kábelt is, így a felhasználó valóban a dobozból kivéve egyből tudja installálni a szettet. Az ívelt oldalú távvezérlőn található többek között a három hangzásmód választó gomb, vagyis a jelképekkel jelölt mozi, sport és zene, amelyekkel az egység jellemzői a különféle programok kívánalmaihoz alakíthatók. Mivel a Soundbaron nincsen kijelző, a hangerő, a basszus szint és a Voice adjust szabályzásakor a beállítás ideje alatt egy led sor mutatja az aktuális paraméter szintjét.

Mozizáshoz kézenfekvő módon a „mozi” hangzásmód illik a legjobban, ami jóval dinamikusabb és kontrasztosabb hangzást biztosít, mint a hozzá képest visszafogottabbnak tűnő „zene” vagy a középben erősebb „sport” változat. A megszólalást dinamizmus, erőteljesség és némi mély dominancia jellemzi, mintha a fejlesztők a mozizás alatt legfőképpen az akció filmeket értették volna. A Trónok Harca második évadából a Fekete vízi csata tengeri jelenetei óriási robajokkal, valóság ízűen recsegő-ropogó fahajókkal és süvítve szálló nyilakkal elevenedik fel, mindeközben a párbeszédek tökéletesen érthetőek és az eredményt e téren a Voice Adjust funkcióval lehet még tovább javítani. A hangok jól eltávolodnak a hang rudaktól és műsoranyag függvényében egészen teres hangzást is képesek létrehozni, néhol valóban hátulról hallott hangokkal. A nagy lendülettel egymásnak csapódó fémpáncélok hangja szintén élethűen fémes, az erőre és a dinamikára nem lehet panasz és ehhez még a basszus szintjét sem kell teljesen kiemelni. Egyéb műfajokon az eredmény hasonló, a hangok és az effektek szépen formáltak, hatásuk és karakterük a sokdobozos komponens mozikét idézi, csak talán magasból tudnék egy kicsivel többet elviselni, hogy a megszólalás nyitottabb és levegősebb legyen.

Zenehallgatáshoz természetesen a hangjeggyel jelölt „zene” hangzásmódot választom ki, majd megszólal a testes, felül átlagosan élénk és levegős muzsika. A műanyag szub-woofer most is meglepően testes basszust „kanyarít” a különféle műfajú zenék alá, olyannyira, hogy a basszus kiemelésnek egyáltalán nem érzem szükségét, főleg, hogy a szett amúgy is erőteljesen szólaltatja meg a mélyebb frekvenciákat, melyek szintjének további növelése már érezhetően lelassítja, és némileg a mélybe húzza a komplex megszólalást. A tér a hang rúd teljes hosszúságában, sőt, talán egy picit még azon is túlnyúlva húzódik némileg elemelkedve tőle és egyes hangszerek, például a jazz muzsika vibrafonja még messzebb eltávolodnak és egészen hasonló módon szólalnak meg, mint a klasszikus sztereó rendszerek esetében. A hangzás karaktere annak ellenére, hogy különféle szabályzó elektronikák is alakítják, egészen természetes hatású, nincsenek erőteljes eltérések a megszokott hangszínektől. Az alapvetően a házi-mozihoz kifejlesztett Voice Adjust funkció zenehallgatásnál is jól jön, mivel a középhangokat némileg ki lehet emelni vele, ezzel ellensúlyozva a rendszer erőteljes basszusát. Utóbbinál a fejlesztők egyértelműen a jó mély frekvenciák átlagos vásárlót lenyűgöző hatékony megszólaltatására mentek rá, amely dicséretes módon még nagyobb kivezérléseken is torzításmentes, a basszus szabályzó és a Voice adjust segítségével azonban egy korrekt és nagyjából kiegyensúlyozott hangzásképet is össze lehet hozni. A nem szabályozható szintű magas tartományból egyes esetekben viszont még elviseltem volna többet, főleg nagyobb hangerőn és a basszusban gazdagabb témák esetén, amelyeknél a frekvencia balansz némileg lefelé tolódott. Szóló hangszerek megszólaltatása esetén a szett egészen kellemes hangzást nyújt, ami megint csak azt bizonyítja, hogy némi „ügyeskedéssel” a mozizás mellett zenehallgatáskor is ki lehet belőle élvezetes hangokat csalogatni.

Ajánlás

A nagyon ízléses kivitelű, jól és kényelmesen kezelhető Magnifi Max a Soundbarok középkategóriájában jóval több, mint egy TV hangot feljavító eszköz, mivel a műfaj korlátait és jellegzetességeit figyelembe véve egészen élvezetesen lehet mozizni és zenélni vele. Szabályzási lehetőségei közül a Voice Adjust funkció filmeken és zenéken egyaránt jól használható, előbbieken szépen formált és jól érthető párbeszédeket, utóbbiakon a műfajt meghaladó szintű közepeket biztosít, és még a várakozáson felül erőteljes szub-woofert is jól lehet ellensúlyozni vele.


Polk Audio Magnifi Max
Soundbar
Méretek: 53×1092×96 mm
Tömeg: 2,7 kg

Sub-woofer
Méretek: 369×371×308 mm
Tömeg: 6,1 kg

Szett ár: 199.990,- Ft


Horn Distribution (HU) Kft.
Tel: 1/347-0020
www.horn.eu