The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

JBL Bar 5.1 Surround

A soundbarok hatalmas kínálatából válogatva, a JBL újdonsága akadt kezünkbe. Középkategóriás modell, neves gyártó vonzó terméke, bőven a megfizethető ársávon belül. Ennél több nem is kell, hogy az érdeklődésünket felkeltse.

A Bar 5.1 Surround elődje – a Bar 5.1 – még leválasztható háttérsugárzókkal rendelkezett, de úgy tűnik ez a megoldás nem hozott túl sokat a konyhára, mert az utódon már nem elérhető, aktuális modellünk inkább a tavalyi 3.1-esre hasonlít.
Se nem nagy, se nem kicsi, mondhatni ideális méretű a hangrúd. Már van olyan magas, hogy elfér benne öt rendes hangszóró, de még nem takarja ki a TV infra vevőjét, ha az állványra helyezzük. Szélessége alapján a 42-43-as képátlójú megjelenítőkhöz passzol, sötétszürke színe pedig nagyjából minden környezethez jól illeszkedik, kerülve a feltűnést. A design a kedvelt szóhasználattal élve letisztult, de nevezhetnénk egyszerűnek is megjelenését. Kissé lekerekített sarkokkal és sűrűn perforált fém ráccsal rendelkezik, ez alatt rejtőzik a fehér ledes kijelző is. Mindössze négy gomb elegendő az alap funkciók eléréséhez, ezek a felső lap középpontjában sorakoznak. USB, optikai, ethernet és HDMI bemenetek 1-1 példánya fogadja a külső forrásokról érkező kép-, és hangjeleket, úgy tűnik itt is az egyszerűség, vagy inkább az ésszerűség az úr, mert ha őszinték akarunk lenni, ennél többre csak kivételes esetekben van szükség. Természetesen a vezeték nélküli zenelejátszás is rendelkezésre áll Bluetooth ill. wifi kapcsolaton keresztül, de ez ma már alapkövetelmény egy AV berendezéssel szemben, az online tartalmak streamelését pedig a beépített Chromecast, vagy AirPlay 2 teszi lehetővé.

Bar5 1Surround

Vezeték nélkül kapcsolódik a rendszerbe a hatalmas, 25cm-es hangszóróval szerelt szubwoofer is, ami kellő „támogatást” nyújt a hangrúdnak minden körülmények között. Nincs az a kemény akciójelenet vagy zúzós zeneanyag, ahol szégyenkeznie kellene, még nagyobb terekben sem. Az célszerűség jegyében tervezték őt is, a felhasználó csak kiemeli a csomagolásból, csatlakoztatja a tápkábelt, és már készen is van. Nem kell párosítani, nincsenek kezelőszervek sem, „plug and play” a szó szoros értelmében. Elhelyezésekor azért vegyük figyelembe a hatalmas reflexcsövet is, ami falhoz, sarokhoz túl közel tolva nem kívánatos mélyhangokat gerjeszt, ilyenkor kicsit távolabb húzva, vagy 90 fokkal elforgatva találjuk meg a megfelelő pozíciót.

A megjelenésére jellemző egyszerűség kezelésében is tetten érhető. A Bar 3.1 tavalyi meghallgatása során megemlítettem, hogy a különféle hangzásképek (mozi, zene, stb…) érdemben nem befolyásolják a hangzást, inkább csak szélesebbre húzzák a teret. A Bar 5.1 Surround-ba ezt már be sem építették, távezérlőjével mindössze a mélyhangok intenzitását módosíthatjuk 3 fokozatban. Sokkal több gombot amúgy sem találunk rajta ezen kívül, mindössze bemenet választó, hangerő szabályozó és „mute” díszeleg a karcsú távirányítón.
Üzembe helyezni mindössze pár perc, de érdemes lefuttatni még az automatikus kalibrációt is – a HDMI gomb hosszú nyomvatartásával – különösen, ha nem szimmetrikus a soundbar elhelyezése. Mondjuk ez sem több 30 másodpercnél, és indulhat a film, vagy a zene.

Bar5 1Surround sub back

Filmeken, TV műsorokon könnyű megbarátkozni vele. A TV-k sávhatárolt hangja után ez egy más világ, meglepő, hogy a TV adás hangsávja is mennyi apró részletet közvetít. A térérzet itt minimális, néha azért egy-egy nesz, ill. effekt jellegű hang érkezik a szoba távoli szegletéből, de alapvetően előttünk középen zajlanak az események. Jó szolgálatot tesz már itt is a szub, és azt is megállapíthatjuk, hogy sikerült a bar és a szub összehangolása, nincs nagy beszakadás a felső basszus tartományban, mint az előd 3.1-esnél tapasztaltuk, a hang egészen jól „egyben van”. Reklámszünetekben aztán megvillantja tudományát, hogy a mozifilmeken se érjen meglepetés.

SAM 3721

Bele is húz rendesem, mihelyst komolyabb anyagokkal próbálkozunk. A mélytartomány kiemelendő, erős, ugyanakkor megfogott is, sokat emel az összképen. A soundbar a jól sikerült modellek közé tartozik, még erős háttérzene mellett is jól érthető a főszereplő monológja, itt általában már elvéreznek a hasonló szettek. A tér is megnyílik, a beszéd közelről, a zene messzebbről hallatszik, szélességében szintén jól elhatárolható hangforrásokkal. Normál szobahangerő felett kicsit kezd szétesni az összhang, de ez csak a max. hangerő közelében következik be, addig jól használható a szett.
Zenehallgatás közben másképpen súlyozzuk a hallottakat, ezért ezt inkább tekintsük ráadásnak. Amúgy nem hifis füllel közelítve kellemesnek, hosszan hallgathatónak érezzük a hangot, és ha igazságosak szeretnénk maradni a készülékkel, így közelítünk hozzá. „Sokat tesz a közösbe” a szub itt is, a jó alapok már fél sikert jelentenek. Hagyományos értelemben vett sztereóról nem beszélhetünk, inkább egy – jobb - Bluetooth hangszóró megszólalását kapjuk, kissé lekerekített felső tartománnyal.

SAM 3722

Az áruházak polcain sorakozó temérdek soundbar közül a JBL Bar 5.1 Surround azon kevesek közé tartozik, amelyek kellemes emlékeket hagytak bennem a pár hetes tesztelési ciklus után. Volt, amit azonnal visszacsomagoltam, míg másikaktól néhány óra után vettem búcsút. A JBL-t három hét után is bátran ajánlom azoknak, akik ésszerű kiadás mellett szeretnének a TV hangján túllépni, de a valódi 5.1-es házimozi rendszer kiépítéséig azért nem merészkednének. Szerethető, jó hangú darab a saját kategóriájában.

JBL BAR 5.1
Teljesítmény: 5×50 +300 W
Frekvencia-átvitel: 40-20.000 Hz
Tömeg: 13,4 kg
Méretek: soundbar: 1018 x 58 x 100 mm, sub: 305 x 440 x 305 mm
Ár: 189.999,- Ft
Forgalmazó: Invitone Kft.
https://www.extremeaudio.hu