The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Harman Kardon Surround 5.1

Egykor az átlagember számára viszonylag bonyolult feladatnak számított egy 5.1-es rendszer kiépítése, a kábelek elvezetése és a beállítási procedúra miatt. Ma már mindez a múlté azoknak, akik a Harman Kardon új „instant” vezeték nélküli rendszerét választják.

A prémium kategóriát képviselő Surround 5.1 ugyan olcsónak semmiképpen nem nevezhető megoldás, de praktikusnak, könnyen kezelhetőnek és felhasználóbarátnak mindenképp. Hét darabból álló szettünk gyárilag összehangolva érkezik, gondosan feliratozott dobozban, hogy az installációt egyszerűbbé tegyék. Könnyen is megy az összeszerelés, mivel szinte csak a kicsomagolás és a tápkábel csatlakoztatása a feladat, ha már a hangszórók helyét megtaláltuk, mert a vezeték nélküliség a jelátvitelre vonatkozik, a tápellátás viszont még mindig a 230V-os hálózatról megoldott.
Kapunk négy egyforma, hengeres alakú hangszórót a front és hátsó pozíciókba, egy kicsit nagyobb, de dizájnra megegyező centersugárzót, és egy szokatlanul lapos valamit, ami kizárásos alapon csak a subwoofer lehet. Fura alakú, az igaz, de legalább könnyen elhelyezhető, akár a mellékelt talpon állva, akár a TV alatt fekve találjuk meg a megfelelő helyet.
A rendszer lelke – a médiabox – is viszonylag kis helyet foglal, beépített Chromecast-tal, Bluetooth-al, 4 HDMI bemenettel rendelkezik, szoftveresen pedig a Google Home-ra támaszkodik, ugyanúgy, mint a nemrég tesztelt Citation sorozat.
Kapunk hozzá nyolcadik komponensként egy hagyományos távvezérlőt is, amelyet ezúttal tartsunk a közelünkben, mert a kezeléshez – a Home egyszerűsége miatt – szükségünk lesz rá.

HK Surround Pair

A hangszórók tehát a hálózatra csatlakoztatás után csak a médiabox bekapcsolására várnak, azonnal üzemképesek. A szatellit sugárzók és a center egyaránt 50W-os teljesítményű, kétutas darabok, a subwoofer pedig 120W teljesítménnyel mozgatja 7”-os hangszórójának membránját. Ez az összteljesítmény egy átlagos lakószobába tökéletesen elegendő, mindazonáltal a hangszórók nem foglalnak sok helyet, aki a diszkrét megjelenést kedveli, biztosan szeretni fogja. A szett fekete színe, egységes megjelenése és precíz kidolgozása egyaránt dicséretet érdemel.
A médiabox informatív kijelzővel ellátott, s bár a karakterek messziről már nehezen kivehetők, a hangerő szintjét egy teljes szélességben futó fénycsík jelzi, amit a szoba legtávolabbi sarkából is jól látni. A HDMI kimenet ARC-s, így a hangerőszabályozás a TV távjáról is megoldott. Saját távvezérlője hagyományos darab, mérete is megfelelő, kényelmesen használható példány.

HK Surround Adapt Hero remote

A telepítés tényleg egyszerű és gyors, az üzembe helyezés a telefonra telepített Google Home-mal gyorsan megy, persze az ilyenkor szokásos szoftverfrissítés is elindul, csupán emiatt kell (érdemes) várnunk néhány percet.
A hangminőség várakozáson felüli. A szatellitek - ebben a műfajban mérve – finom, kidolgozott hangzást nyújtanak, amit a subwoofer jól hangolt átmenettel hatásosan támogat meg alulról. Határozott mélyhangjai vannak, nincs búgás, burnyogás, és a gyakran tapasztalható felsőbasszus hiányt sem érezzük. Lapos testének keskeny felületén helyezték el a reflexnyílást, így az elhelyezése sem problémás, közvetlenül fal mellett is jól érzi magát, de tulajdonképpen bárhol a térben jól elvan.

HK Surround Sub


A sok surround „imitáció” után végre egy olyan kompakt rendszert hallgathatunk, ahol a térhangok pontosan a helyükön szólalnak meg, nem csak úgy közelítőleg… Mivel nincs akusztikai beállító program, a hangszórókat kell egy kicsit igazgatni, de alapvetően nem háklisak a helyükre, elég a nagyjából szimmetrikus elhelyezés.
A filmélmény nagyon jó, a hang jellemzői a képi élménnyel párosulva tökéletes „elegyet” alkotnak, egy egész produkcióvá állnak össze. Igaz ez a zömmel párbeszédekből álló filmeknél, akciódús és zenei műsorral egyaránt, 25-30 négyzetméteres szobaméretig.
Ha zenehallgatásra használjuk, ott azért elérjük a konstrukció határait. Érdemes megmaradni a populárisabb műfajoknál, ott nem keressük a hiteles hangszerhangokat és a már audiofil rendszereken megtapasztalt térábrázolást, sem a transzparens középtartományt, ami nyilván irreális elvárás a szettel szemben. Könnyűzenén, napi slágerekkel élvezhető, egész szobát betöltő hangot nyújt, a subwoofer itt is alaposan kiveszi a részét a feladatból, mint ahogy a filmek esetén éreztük. A jól hangolt átmenet a mélytartományban és a kétutas hangsugárzók nyújtotta tiszta hangzás ha hifizésre nem is, de általános zenehallgatásra abszolút alkalmassá teszi a szettet.

Ajánlás

Vitathatatlan erényeivel szemben ott a kemény 800.000,- Ft-os ár, amelyet a szaküzletek kasszájánál be kell fizetnünk, ha úgy érezzük, hogy a Harman Kardon Surround 5.1 szettje az igazi. Számos érv szól mellette, és tulajdonképpen tökéletesen hozza az elvárhatót, miközben igazi konkurenciája nincs más gyártók kínálatában, így viszonyítási alap nélkül maradunk. Mindezek fényében nem esik nehezemre a „jó vétel” értékeléssel zárni a sorokat, és biztos vagyok abban, hogy aki végül mellette dönt, hosszú évekig elégedetten fogja használni a Harman Kardon összeállítását.

Harman Kardon Surround 5.1
Méretek:
Subwoofer: 121.7 x 396.8 x 496mm
Satellite hangsugárzó: 86 x 274 x 105mm
Center hangsugárzó: 106 x 73 x 365mm
Streaming box: 155 x 60 x 305mm
Tömeg: 17,6 kg
Forgalmazó: Invitone Kft.
www.extremeaudio.hu