The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Harman Kardon BDS 680

A kompakt házimozi rendszer – mint instant megoldás – nagy karriert futott be fénykorában, bár ez a műfaj akkoriban nem a minőségről, mint inkább a praktikumról szólt, persze mindig voltak olyan gyártók, ill. modellek, melyek mindkét elvárásnak próbáltak megfelelni. A Harman Kardon BDS680-as szettje ma már letisztultabb piacon, s talán magasabb elvárásoknak kell, hogy megfeleljen.

 

A rendszer egy sokoldalú receiver és a HKTS 9BQ 5.1-es hangszórórendszer házasításából állt fel, jókora – közös – kartondobozba csomagolva. Bár kompakt kategória, együttes tömegük már tekintélyes. Kezdjük a központi elektronikával.
2013 05 06 BDS 4 HeroShot
A praktikus kartonból kiemelve, első pillantásra elnyeri szimpátiámat, harmonikus, lekerekített formájával, ízléses megjelenésével. A HK jegyek félreérthetetlenek, annak ellenére is, hogy ez új, egyedi konstrukció. A megszokott, kék, vagy fehér fénnyel körbevilágított hangerőszabályzó most már nem emelkedik ki az előlap síkjából, nem is tudjuk körbeforgatni, ez már egy érintésvezérelt eszköz. Csak végighúzod az ujjad a gomb körül, és a digitális szabályzás finoman teljesíti az utasítást, miközben a fénygyűrű egyértelmű jelzést ad a történésekről. Látványos, könnyen kezelhető, és persze soha sem fog recsegni, sercegni mint egy potméter, az biztos. Az előlap meglehetősen minimalista, mert ezen kívül csak a slot-in lemez betöltö nyílás, az „eject” gomb, egy jack aljzat és egy USB bemenet díszíti.
Image - BDS 580 Black (Rear View 01) 1606x1606 72dpi
Hátul viszont szép rendben ott van minden, amit nem lehet elrejteni. A három HDMI bejárat közül az egyik természetesen MHL, van LAN és USB aljzat, két optikai és egy koax digitális bemenet, de az analóg eszközeink csatlakoztatása is lehetséges, két pár vonalszintű RCA hüvelyen keresztül. A kép nem lenne teljes Wifi antenna nélkül, ebből mindjárt kettőt láthatunk itt, az átvitellel tehát biztosan nem lesz gond.
Az üzembe helyezés nem bonyolult, külön menü vezet végig az alapvető beállításokon. A hangrendszer setupja végtelenül egyszerű, mert egyrészt kiválaszthatjuk a mellékelt HKTS 9BQ szettet a menüből - így a hangszórók paramétereivel már nem kell bíbelődni - az automatikus kalibráció pedig a szoba akusztikájához igazítja az egyes hangszórók kimeneti szintjeit és késleltetését.
Amilyen letisztult és puritán a külső, olyan visszafogott a menü is. Monokróm (szürkeárnyalatos) a megjelenítés, két sorban, logikus elrendezésben jelenik meg az összes elérhető funkció. Itt aztán szakít a minimalista szemlélettel, azt mondhatjuk, hogy szolgáltatások tekintetében maximalista. Az ikonokra kattintva a következő lehetőségek választhatók: lemez, zene, fotó, film, aux, HDMI 1,2,3, iPod, bluetooth, AirPlay, FM rádió, Picasa, AccuWeather. A forrás lehet lemez, külső merevlemez, vagy flash memória, ill. LAN-on vagy vezeték nélkül csatlakozva elérhetők a saját hálózatban tárolt médiafájlok, és az interneten rendelkezésre álló tartalmak. Az egyes funkciók elérése és a lemezkezelés gyors, a külső merevlemez beolvasása csak pár másodpercet vesz igénybe.

Image - BDS 680 Center  (3D View)
A hangszórórendszer kicsi, de elegáns front-, és háttérsugárzókból, és valamivel nagyobb centerből áll, kivitele ezeknek is példás. Fekete, ívelt oldallapokkal határolt ház, vékony fém ráccsal, a falra szereléshez mind az öt sugárzó esetében kapunk konzolt, melyek közül a centeré fix, a frontok és hátterek viszont a kívánt irányba forgathatók. A meglepetést a subwoofer jelentette számomra, ugyanis szép lakkfekete kivitelű, meglehetősen komoly darab. 200 mm-es hangszórója a padló felé teríti a hangokat, hátsó panelén a megszokott kezelőszerveket találjuk.

BDS-Black-RemoteA kezelés egyedi megjelenésű, szép és jól használható távvezérlőről, vagy az ingyenesen letölthető iOS/Android alkalmazással mobil eszközökről lehetséges, bármelyiket is választjuk, sokat nem kell gondolkodnunk, mi, hol található. A funkcionalitást nem korlátozó gyönyörű dizájn nem csak nekem tetszik, a 2013-as „Red Dot Design Award” nyertese a BDS680.

A fájlok betöltése gyors, külső hdd-ről és hálózatról egyaránt hamar indítható a lejátszás. Az igényesség hangban is érvényesül, bár az aprócska satellitek 3 inches hangszórói a középbasszus tartományban már alig hallhatóak, legalább az ilyen szetteknél megszokott kopogós hang a merevebb dobozkonstrukció miatt csak kevésbé jelentkezik, sajnos az aktív szub sem tudja a keletkező „űrt” teljesen kitölteni, ezért zenehallgatásra csak fenntartásokkal ajánlom. Közép és magas tartománya tiszta, kissé fényes, ha nem látnánk, akkor is nyilvánvaló lenne a kétutas konstrukció. A dóm magassugárzók „felelősek” ezért a minőségi ugrásért, ami az egy szélessávú hangszóróval szerelt modellekhez képest markánsan érezhető. Sztereóban tehát kategóriájához viszonyítva kimondottan jó hangzást nyújt, jóval közelebb van a „fadobozos” komponens rendszerekhez, mint konkurensei.
Erényeit inkább mozin csillogtatja, az 5.1 produkció nagyon hatásos, köszönhetően a komoly kivitelű mélysugárzónak, amely még közepesen nagy terekben is elegendőnek bizonyul. A nagyobb tweeterrel és két mélyközéppel szerelt center meghálálja a plusz befektetést, a párbeszédek érthetőek, tisztán és erőteljesen szólalnak meg, amíg a méretekhez passzoló hangerőhatárt át nem lépjük. Az effektek pontosak, a mélyenergiák pedig bőven elegendőek ahhoz, hogy kialakuljon a „mozi fíling” és teljesen átadhassuk magunkat a film élvezetének. A robbanások hangja és ereje a nagyobb rendszereket idézi, a morajlások is keményen rázzák a szoba berendezését.

A Harman Kardon a BDS680-nal megmutatta mi az a színvonal, amit egy kompakt házimozi szettel egyáltalán el lehet érni. Gyönyörű kivitelű berendezés, innovatív megoldásokkal és a ma elképzelhető összes hasznos szolgáltatással együtt. Akinek fontos a kis helyigény, de elvárásai vannak a hangminőség vonatkozásában, válassza bátran ezt a csomagot.

Forgalmazó: Invitone Kft.Műszaki adatok: ExtremeAudio