The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Yamaha SRT-1000

Ugyan házimozizás utáni vágy az utóbbi években nem csökkent számottevően, de a hagyományos komponens hangfalrendszerekkel egyre kevesebben hajlandóak megbarátkozni, így aztán az alternatív megoldások nagy lendületben vannak. A „sound bar”-ok vagy „sound projector”-ok új nemzedéke már a TV tömegét is elbírja, így az elhelyezéssel sem lehet probléma, ilyen az új Yamaha SRT-1000 is.

 

Az SRT-1000 nagyon diszkrét megjelenésű készülék, fekete színe és alapvetően szögletes formája harmonizál a mai trendet képviselő LCD televíziókkal. Egészen 55 inches méretig helyezhető rá bármilyen készülék, azok méretéhez és tömegéhez is illeszkedik. Fóliázott bútorlapból készült háza szálhúzott fém felületet imitál, bizony meg kell tapogatni ahhoz, hogy megállapíthassuk a valójában miből is készült. Technikájában nincs forradalmi újdonság, a Yamaha által folyamatosan csiszolgatott virtuális surround technológiát alkalmazza. Sok apró hangszóró egyedi meghajtással a falakról visszaverődő – egyébként haszontalan – hangokat használja a 3D hangtér kialakításához.A0D98897DDEE415B820A67CEC51D2922 12075
Az SRT-1000 frontján 8 kisméretű, és két nagyobb ovál driver található, a mozi feelinghez tartozó basszusokról pedig két beépített, lefelé sugárzó subwoofer gondoskodik, kétoldali reflex nyílással. A kellemes tónusban doromboló mélysugárzók persze nem fognak falat bontani, aki mégis erre vágyik, talál RCA aljzatot a készülék hátlapján, ahová külső aktív szubot csatlakoztathat kedve és igénye szerint.
Két optikai és egy koax digitális bejáratot kapunk, ezekhez csatlakozhat a TV és egy Blu-Ray/médialejátszó, ill. DVD player, ezen kívül analóg forrásokhoz sztereo RCA bemenet is rendelkezésre áll. Az SRT-1000 rendelkezik Bluetooth kapcsolódási lehetőséggel, így nem csak mozizáshoz, de zenehallgatáshoz is használható, az AptX kapcsolat jó minőségű hangátvitelt biztosít.

Yamaha appÜgyes kis távvezérlőjét megfelelő méretű gombokkal és olvasható feliratokkal látták el, a különféle funkciók logikusan csoportosítva, jól elhatárolva foglalják el a frontfelületet. A bemenetválasztáson túl különféle hangzásképeket állíthatunk be az éppen aktuális tartalomhoz (zene, sport, mozi, játék, TV program, sztereo mód) A szoba geometriai jellemzőihez direktben, három gombbal illeszthetjük a készüléket, a választásban félre nem érthető piktogramok segítenek. Erre a visszavert hangok késletetési idejének beállítása miatt, az ideális térérzet kialakításához van szükség, ezt így megtehetjük menüben való keresgélés nélkül. A hangerő szabályozástól elkülönítve kezelhetjük a subwoofer hangerejét, igazítva azt a film vagy zene jellegéhez.
A Yamaha HT Controller app az SRT-1000-rel is működik, gyors letöltés és telepítés után azonnal működésre kész. Bluetooth kapcsolaton keresztül kommunikál, a tartozék távvezérlő funkcióin felül a szoba paramétereinek pontosabb beállítását kínálja extraként.

Jól bevált plazma TV-m már nem mai darab, így a „vastagabb” generációból való, vagyis hangrendszere viszonylag élvezhető, a mai penge, de herélt hangú LCD tévékhez képest, a Yamahával viszont még a TV adások hangja is sokkal élvezhetőbb. Kiszélesedik a hangtartomány a kissé „sokol” jellegű hang után megjelennek a magas és mély tartományok is. Érthetőbbek a párbeszédek, a zenei műsorok pedig így már élvezhetővé válnak. A ráerőltetett hangzásképek helyett a sztereo módot választom, igaz itt a térhatás jóval kisebb, de összességében kellemesebb a hang.
A „Need for speed” kitűnő anyag a teszteléshez, az SRT-1000 elemében is van, miközben dübörögnek a V-12-es motorok, és halomra törnek a drága sportkocsik. A TV műsorból visszhangos távoli hangot kreált a „movie” mód, most viszont helyére kerülnek az effektek. Hátulról ugyan minimális a visszaverődés, de az oldalfalak dolgoznak rendesen, még aszimmetrikus elhelyezés esetén is működik a virtuális surround téralkotás. A hangerő több, mint amit az ember hosszú távon elvisel, a mélyhangok ereje meglepően nagy, tulajdonképpen teljesen elegendő akár 40 négyzetméteres térben is. A párbeszédek szintjét kicsit kevesellem, bár igaz, ezt a filmet hatásvadász módon keverték, az akciójelenetek jóval hangosabbak. A Thor c. film jóval kiegyenlítettebb - bár effektekben ez sem szűkölködik – a térhatás sokkal kidolgozottabb, a hangok a valósághoz közelebb állnak.
Zenével, sztereo módban, háttérnek el tudom képzelni, a vezeték nélküli átvitellel praktikus eszközzé válik. Ne hasonlítsuk sztereo rendszerekhez, inkább az egydobozos dokkolókkal érdemes összemérni hangminőségét, velük szemben nem fog alulmaradni.

C6F785794F4443FD9D4A5EF440048411 12073Sokoldalú kompakt készülék az SRT-1000. A mindennapi tévézéshez ugyanúgy használható, mint mozizáshoz, vagy mobilról történő zenehallgatáshoz. Csatlakozásokkal jól ellátott, könnyen kezelhető és praktikus. Hangminősége tudását és árát figyelembe véve nagyon jó, vásárlás előtt azt mindenképpen érdemes számításba venni, hogy inkább átlagos méretű szobákban, szimmetrikus elrendezés esetén érzi jól, ill. futja ki magát.

Ár: 169.999,- Ft
Forgalmazó: extremeaudio.hu