The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Harman/Kardon Sabre SB35 hangprojektor

A hangprojektorok praktikusságuk mellett kétségkívül egyfajta design termékek is, ezért nem véletlen, hogy a gyártók folyamatosan próbálnak új elemeket belevinni a klasszikus hengerformába, vagy éppenséggel megpróbálják teljesen meg is újítani azt. A Harman Kardon tervezőinek újdonsült ötlete akár a lapos TV-hez lapos hangprojektort szlogen alatt is futhatott volna, mivel az ultra vékony Sabre SB35 látványban tökéletesen passzol a falra szerelt vagy állványon álló plazmákhoz és LCD-khez, még az olyan maiaknál vaskosabb retró darabokhoz is, mint az én nyolc éves Panasonicom.

A mindössze 32 mm vastag vagy mély (ahogy tetszik) projektor a fekete selyemmel és a vékony alumínium kerettel egy kortalanul divatos készülék, amit a mellékelt alumínium idomokkal falra szerelve vagy állványra állítva lehet installálni. A kecses alumínium testben 8 független csatornányi elektronika található 4×20 és 4×15 Wattos erősítőkkel, valamint négy darab körültekintően hangolt 1,75”-os hangszóróval és négy darab 1”-os tweeterrel. A kezelőszervek a felső élen találhatók, a teljes funkció repertoár, úgymint basszus szint, szobaméret beállítás, hangzás mód, stb. azonban csak a kártyaformájú távvezérlőről érhető el, szóval nem érdemes elveszíteni a kicsikét. A csatlakozások (3 HDMI bemenet, HDMI kimenet ARC támogatással és CEC funkcióval, optikai bemenet, 3,5 mm-es sztereó jack bemenet, szub-woofer jeladó csatlakozás és USB port a szoftverfrissítéshez) két sorba rendezve találhatók a hátlapon lévő mélyedésben, melyet installálás után a szintén mellékelt alumínium lappal elegánsan el is lehet takarni. Fentiek mellett az SB35 természetesen még Bluetooth kapcsolattal is rendelkezik, így vezeték nélkül is zenélhetünk vele.

A készülék lelke a Harman Wave térhangzás processzor digitális jelfeldolgozással (tripla DSP), ami hátsó hangszórók nélkül is érdekes térhangzást ígér Dolby Digital TrueHD és DTS HD dekódolással. Nem térhangzású anyagok illetve zenék esetében a virtuális üzemmóddal is lehet játszani; filmekhez vagy játékokhoz biztos jól jön, zenéknél ízlés és műfaj kérdése.

HarmanKardon-Sabre-SB35-Gruppenbild1

Amit az SB26-nál hiányoltam, nevezetesen a kijelző, hogy tudjam, mit nyomkodok éppen, az itt szintén megvan, jól láthatóan mégis diszkréten világítva a selyem alól, és persze nem állandóan, hogy esetleg zavarjon, hanem csak akkor, amikor éppen módosítok valamit.

Stílszerűen a keskeny hangprojektorhoz szintén keskeny szub-woofer jár, amiben kettő 112 mm-es mélysugárzót hajt meg a 100 W teljesítményű erősítő. Az alumínium lábazaton ácsorgó, őszintén szólva, cseppet sem szub-woofer, hanem inkább modern és elegáns hősugárzó formájú egység bal oldalán található a vágási frekvencia szabályzó (100 Hz-250 Hz), a fázisváltó (0, 180 fok), valamint a két készülék összepárosítására szolgáló gomb, amivel ez a feladat az SB 26-hoz hasonlóan egyszerűen és rutinosan abszolválható.

HarmanKardon-Sabre-SB35-Soundbar-Fernbedienung

A múltkori SB26 kapcsán már kaptam némi ízelítőt a jó hangprojektorok illúziókeltő képességéből, amit az SB35 érzésem szerint még tovább tudott fokozni. A Hot Fuzz kezdő képsorai alatti rendőrautó szirénázások például teljesen hihetetlen módon oldalról és hátulról szinte mindenféle irányból érkeznek, olyan érzetet keltve, mintha a rendőrség teljesen körbevette volna a házamat. Ugyanez a film, ami a későbbieket tekintve, nekem nagy idiótaságnak bizonyult, pár másodperccel később a keskeny szub-woofer tudományából is hatásos ízelítőt nyújt, amikor főhősünk döngő léptekkel átmasírozik egy nagy csarnokon, a nagy helység akusztikájának valószerű megjelenítése pedig már csak hab a tortán. A szub hangerejét a távvezérlővel egyébként kényelmesen és tág tartományban lehet szabályozni, de tapasztalatom szerint egy adott filmen belül nem kell módosítani rajta, ha az elején nagyjából helyesen mértük fel a hanganyag kívánalmait.

A szépen artikulált, tiszta párbeszédek középről, a képernyőről érkeztek, érthetőségük nagyobb kivezérléseken és az akciók közben is megmarad. A filmzenéket kisebb testvéréhez hasonlóan szintén igényesen, akusztikus muzsikák esetén valós hangszínekkel szólaltatta meg, így sem a dörgedelmes rock, sem a szimfonikusokra hangolt zenei aláfestés nem okozott gondot számára. Hangerőben még a jól viselhetőnél hangosabbra véve is maradtak tartalékai, megszólalásának karaktere pedig nagyobb kivezérléseken is megmaradt.

Zeneileg természetesen senki sem várja el egy kompakt mozi rendszertől, hogy egy minőségi sztereó szett szintjét hozza, ettől függetlenül precíz, telt és tiszta hangok szólaltak meg a karcsú panelból és a szubot a zenélésnél is lehetett kulturált módon használni. Sztereó módban a zene jóval pont szerűbb, mint egy két hangszórós hifi rendszernél, hiszen lényegében egy helyről szól, és inkább egy rádiómagnó stílusát idézi, ennek ellenére zenehallgatásnál én a virtuális módot azért inkább kihagynám. Aki valamilyen kompakt eszközről, multimédiás berendezésről vagy dokkolóról hallgat zenét, annak az SB35 tökéletes megoldás, amivel a zenélést és a mozizást egy készülékkel megoldhatja, és gyakorlatilag semmilyen kompromisszumot sem kell kötnie.

A Sabre SB35 elegáns life-style kinézete mellett korrekt, tiszta és precíz hangzással, jó minőségű szub-woofere révén pedig erőteljes basszussal és hihető mozi effektekkel kényezteti felhasználóját. Kezelése és installálása egyszerű és kényelmes, hangzása és konfigurációja pedig számos ponton személyre szabható, így kategóriájában nem nagyon lehet rajta fogást találni. Árban ugyan nem a hangprojektorok olcsóbb vonalához tartozik, ám a minősége és az árcédulája tökéletesen összhangban van, mivel kinézetben, kivitelben és minőségben egyaránt műfaj felsőbb osztályát képviseli.

Harman/Kardon Sabre SB35
Teljesítmény: 4×20 W + 4×15 W
Méretek: 110×1150×32 mm
Tömeg: 2,6 kg

Szub-woofer
Teljesítmény: 100 W
Méretek: 460×390×86 mm
Tömeg: 5,8 kg
Szett ár: 299.999,- Ft

Forgalmazó: Invitone
Tel: 1-205-3446
www.extremeaudio.hu