The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Harman/Kardon SB26 hangprojektor

A hangfal és kábelerdőktől ódzkodó mozi-fanok egyik legkézenfekvőbb alternatíváját továbbra is a hangprojektorok jelentik, amelyekkel ugyan nem kapunk hajszálkereszttel bemérhető pontosságú effekteket, de megmarad az innen lő-onnan szalad érzet, ami sokaknak pont elég ahhoz, hogy belecsöppenjenek a filmek hangulatába. A Harman/Kardon aktuális választékában az SB26-os szett jelenleg a legkedvezőbb ajánlat e tekintetben, lássuk hát, mire számíthatunk manapság egy jól felszerelt alapfokú hangprojektortól.

Az elegáns keskeny henger alakú központi egység látványban harmonikusan illeszkedik a különféle lapos TV-khez, a mellékelt fali konzollal közvetlenül alájuk a falra szerelve, pedig még szervesebb egység alakítható ki belőlük. A sűrű fekete fémrács előlap mögött kettő 25 mm-es tweeter és négy 75 mm-es woofer található, melyeket 2×30 W teljesítményű erősítő hajt meg. Természetesen nincs igazi mozi jó mélyek nélkül, ezért a szetthez tartozik még egy 100 Wattos aktív szub-woofer is, ami vezeték nélkül csatlakozik a központi egységhez. A reflex rendszerű mélynyomóban lefelé tüzelő 250 mm-es woofer munkálkodik, a hátlapján lévő kezelőszervekkel a hangerő, a vágás és a fázis szabályzására illetve beállítására nyílik lehetőség.

A készülék installálása a pofonegyszerű kategóriába tartozik; a minimális mennyiségű kezelőszerv a tetején található, míg a csatlakozók diszkréten a fenekén bújnak meg. A dobozában minden szükséges kábel (analóg RCA-3,5 jack, HDMI, optikai) benne van, így a teljes körű csatlakoztatás külön kábelbeszerzés nélkül megoldható. Bemenetből analóg jack (3,5 mm), optikai és kettő HDMI található, valamint kapunk még egy HDMI kimenetet is. A szub-wooferrel való összekapcsolás sem fog meg izzasztani egy usert sem, mindössze a megfelelő aljzatba kell csatlakoztatni az adatkábelt a végén fityegő jeladóval, és a készülékek automatikusan párosodnak egymással, együttműködésük pedig, amint arról a későbbiekben meggyőződhettem tökéletes és zavarmentes.

HK SB26 Soundbar

Az SB tudományát még a Bluetooth vezeték nélküli kapcsolat is gazdagítja, amely révén a szerkezetet a mozizás mellett telefonokról, táblagépekről és egyéb kompatibilis eszközökről való zenehallgatásra is használhatjuk. Kezelése a mellékelt apró kártya formájú távvezérlővel vagy a Harman oldalról letölthető iOS illetve Android App-okkal lehetséges. A távvezérlőről minden kényelemesen elérhető, így a bemenetváltás, a hangerő, a szub hangereje vagy a surround módozatok. Az egyetlen szubjektív problémám a kijelző hiánya, engem kicsit zavar, hogy mindent vakon kell csinálni és nem látom, hogy éppen mit művelek, de ezzel azért valahogyan együtt lehet élni.

harman kardon sb26 wooferOtthoni körülmények között még sohasem hallottam hangprojektort, ezért nagyon kíváncsi voltam rá, vajon mit is tudnak ezek a trükkös szerkezetek. Ráadásként néhány napja teszteltem a Yamaha RX-A830-as receivert, ezért még jól emlékeztem az effektekre és a környezeti hangokra, így érdekes volt összehasonlítani a klasszikus házi-mozit a virtuális társával. Az eredmény, meg kell, hogy mondjam, teljesen meglepett. Nem voltak ugyan olyan pontosak az effektek irányai és mozgásai, mint a hátsó dobozokkal, de maximálisan túllépték a mintha érzet szintjét és több ponton megesküdtem volna, hogy az ezúttal tétlen hátsó dobozaimból jön a hang. A szub-woofer is derekasan végezte a dolgát, a basszus hangerejét a távvezérlőről kényelmesen az adott műsorhoz lehetett szabályozni. A szépen artikulált párbeszédek középről, a képernyőről érkeztek, érthetőségük és hangszíneik nagyobb kivezérléseken és a csatazajok közepette is megmaradtak. A templomok és óriási csarnokok visszhangos akusztikáját hihetően építette fel, és számomra fontos paraméterként a filmzenéket is igényesen, akusztikus változatok esetén realista hangszínekkel szólaltatta meg. A „Visszajárók” című sorozatban az érdekes effektek mellett az állandó témának számító gordonka hangját hátborzongató stílusban prezentálta, pontosan úgy, ahogy gondolom, az alkotók a film hangulatához illően elképzelték.
Zeneileg természetesen nem azt várjuk egy ilyen rendszertől, hogy egy nívós sztereó szett méltó vetélytársa legyen, mindazonáltal korrekt, tiszta hangok hagyták el a „hengert”, és a szubot a zenélésnél is lehetett kulturált módon használni. Akik más esetben valami kompakt eszközről, multimédiás berendezésről vagy dokkolóról hallgatnának zenét, az SB26-al simán hozhatják az elvárt szintet, vagyis nekik ez a készülék valóban 2 az 1-ben megoldás lehet.

A HK alapkategóriájú hangprojektora a műfajában afféle jó értelemben vett minimalista szerkezetnek tűnik, ami minden tud, ami szükséges, de luxus dolgokra (pl. kijelző) nem áldoztak nála, hogy az ára valóban kedvező lehessen. Korrekt hangzás, jó minőségű szub-woofer, hihető mozi effektek – ez viszont mind megvan, megspékelve a Bluetooth zenehallgatás lehetőségével, ami révén valóban egy széleskörűen alkalmazható készülék lehet. Akinek a zene fontosabb, mint a mozi, az ráadásként megoldhatja vele, a milyen rendszert építsek dilemmát is, hiszen nem kell a zenehallgató rendszerben kompromisszumot kötnie a mozi miatt, hanem a család kedvére a „szent” hifi rendszer mellé betehet egy SB26-ot és végül mindenki örül.


Harman/Kardon SB26
Teljesítmény: 2×30 W
Méretek: 920×110×89 mm
Tömeg: 3,5 kg

Szub-woofer
Teljesítmény: 100 W
Méretek: 320×365×320 mm
Tömeg: 9,4 kg
Szett ár: 179.999,- Ft

Forgalmazó: Invitone
Tel: 1-205-3446
www.extremeaudio.hu