The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Yamaha YSP-2200 hangprojektor

A vásárló igénye szent, még ha elsőre finoman fogalmazva is nehezen elképzelhetőnek tűnik. A Dolby Surround okozta első „kábulatból” felébredve, többen visszasírták a sztereo rendszerek mindössze két darab hangsugárzóját, látszott, hogy nem mindenki lesz hajlandó telepakolni a nappalit hangszórókkal. A Yamaha válasza a problémára: a hangprojektor. Az első példány – az YSP-1 – 2005-ben jelent meg, és nagy sikert aratott. Az eltelt évek alatt számos modellváltást megélt sorozatból most az YSP-2200 került a kezeink közé.

A lapos – mindössze 50 mm-es – doboz rácsa mögött nem kevesebb, mint 16 darab apró, egyenként 2 W-os sugárzó sorakozik, a térhatás tehát nem a véletlen műve. A konstrukció a falak visszaverődéseit használja ki, a szétszórt hangnyalábok végül valódi térérzetet keltenek a hallgató pozíciójában.

Mindezekből nyilvánvaló, hogy a rossz akusztika, a visszaverődések itt nem jelentenek hátrányt, sőt szükségesek a helyes működéshez, és lehetőség szerint a készüléket a szoba szimmetriatengelyében kell elhelyezni. A mélysugárzó reflex rendszerű, két darab 100mm-es hangszóróval szólaltatja meg az alsó frekvenciatartományt. Elhelyezése nem lehet probléma, karcsú darab, s felpattintható lábait álló vagy fekvő pozícióhoz egyaránt igazíthatjuk.
YSP2200 3

Az YSP-2200 egyszerű készülék. Egyszerű elhelyezni, mert akár állványon, akár a falra szerelve is jól érzi magát. Egyszerű installálni, mert néhány kábel bekötése után, egy automatikus, mérőmikrofonos kalibrációval a szobához igazítható. Végezetül egyszerű a használata, a jól eltalált távvezérlőnek köszönhetően. És igen, a „háziasszonyok” ill. nem elvakult mozirajongók kedvéért konstruálták, egyszerűségénél fogva műszaki ismeretek nélkül is bárki képes kezelni, s ez egyre bonyolultabb világunkban fontos dolog.
A könnyű kezelhetőség nem jelenti azt, hogy a szolgáltatási skála szerény lenne. Az YSP-2200 tud mindent, amire csak szükségünk lehet. Dekódolja az összes digitális hangformátumot – természetesen a HD-t is beleértve – amit 7 féle választható sugárzási módban képes megszólaltatni. Azt, hogy éppen melyik módot választjuk, ízlésünk, ill. a szoba adottságai döntik el, a kiválasztásban a készülék is segítségünkre van mérőmikrofonos beállító rendszerével. Csak annyit kell tennünk, hogy csatlakoztatjuk a hallgatási pozícióba helyezett mikrofon kábelét, s a készülék kijelzőjén már meg is jelent a kérdés: kezdhetjük a kalibrációt? A többlépcsős folyamat teljesen automatikus, a végén a szobánk akusztikai viszonyaihoz igazított rendszerhez jutunk. A kalkulált paramétereket áttekintve korrektnek mondható a rendszer, aszimmetrikus elhelyezés esetén mindenképpen ajánlott a használata, mert a visszaverődések jellegét és különbségét enélkül csak találgathatjuk. Az élményt fokozandó 11 féle cinema DSP program közül választhatunk, ebből hármat mozihoz, hármat zenehallgatáshoz, ötöt pedig különféle szórakoztató tevékenységekhez készítettek.
Csatlakozásai az átlagos igényeknek messze megfelelnek. Három HDMI 1.4a bemenettel és egy kimenettel rendelkezik, képet ezenfelül egy kompozit video kimeneten kapunk, erre egyébként a setup-nál mindenképpen szükségünk lesz, mert a HDMI-n nem adja ki az OSD jelet. Hangot ezen felül két optikai és egy koax digitális, valamint egy pár sztereo RCA bemeneten tud fogadni, de ha megvásároljuk hozzá az opcionális YID-W10 adaptert, iPod/iPhone készülékekkel vezeték nélkül is csatlakozhatunk. „Music Enhancer” szolgáltatása pedig a veszteségesen tömörített állományok lejátszásakor, azok minőségének javítására használható.

ysp2200bck

Megjelenése, és a felhasznált anyagok minősége átlagon felüli, optikailag is gond nélkül illeszthető szinte bármely gyártó TV készülékéhez. Lábai szintezhetőek, így szépen becsúsztatható a legtöbb TV alá, amennyiben van legalább 79mm szabad helyünk.

Hangminőség
Az YSP-1 annak idején szintén megfordult szerkesztőségünkben, azóta több gyártó hasonló termékét hallottuk, így van „képünk” soundbar-ok megszólalásáról. Az YSP-2200 messze nem a legkomolyabb modell a Yamaha kínálatában, teljesítménye azonban eléggé meggyőző. Nagy térben és aszimmetrikus elhelyezés estén kevés lehet a térhatás és a mélyenergia is, egy átlagos 20m2-es szobában ideálisan (vagy ahhoz közel) pozícionálva viszont meglepően jól teljesít. Nyilván nem fog olyan precíz teret felépíteni, mint egy valódi 7.1-es rendszer, de a mozis hatás eléréséhez bőven elegendő. Az effektek nem pontosak, inkább elölről és oldalról érezni őket, aztán mikor egy kicsit előbbre tolom a fotelemet, megjelennek a hangok hátulról is – nem markánsan, de jól hallhatóan, a tér ezzel tovább tágul. A párbeszédek érthetősége jó, pontosan középről érkeznek a hangok, ahogy illik. Egy kicsit játszani kell ugyan a subwoofer szintjével, hogy a kísérőzene mélyhangjai ne üljenek rá a dialógusokra - szerencsére ezt a távvezérlőről közvetlen nyomógombokkal megtehetjük. A két kis tízcentis mélysugárzó meglepő hatásossággal végzi a dolgát, a dinamikus effektek – robbanások, ütközések és pisztolylövések – ereje pont elég ahhoz, hogy a jelenet hihető legyen. Összességében abszolút „nagydobozos” hangzásról beszélhetünk.
Koncertfelvétellel (Adele Live) kicsit veszít a meggyőző erejéből, ezért érdemes a hangszínszabályzóval – ha már egyszer azzal is felszerelték - igazítani a hangzáson, és mindjárt élvezhetőbbé válik. Itt is jól jön a tiszta és érthető középtartomány, s a kevésbé hangsúlyos effektcsatornák miatt hiányérzetünk sem lehet.
Sztereo zenehallgatásra nyugodtan bevethető, háttérzenének, mobileszközökről való zenehallgatáshoz tökéletes, audiofil igényeket meg azt hiszem, senki sem fogalmazna meg vele szemben. Kicsi mély és magashang-kiemeléssel a frekvenciabalansz is a helyére kerül, talán ebben az esetben ezt meg lehet bocsátani.

YHAYSP2200

Ajánlás
Az YSP-2200 nagyszerű válasz a piaci igényekre. Szép kivitel, relatíve kis méretek, mindehhez pedig kategóriájában kiemelkedő hangzás társul. A surround hatás – sok más hasonló termékkel ellentétben - nem csak ígéret marad, a Yamaha konstrukciója valóban működik, nem is akárhogyan. Rendelkezik elegendő bemenettel ahhoz, hogy a központi egység szerepét betöltse, és könnyű kezelhetősége újabb érv a vásárlás mellett. Sajnos a ma már alapnak számító vezeték nélküli zenei átvitelt csak felárért kapjuk meg, de talán ez az egyetlen negatívum e készülékkel kapcsolatban.

Yamaha YSP-2200
Kimenő teljesítmény: 132 W
Kimeneti csatornák: 7.1
Méretek: 944×79-89×145 mm / 140×430×350 mm (sub)
Tömeg: 4,3 / 6 kg (sub)
Forgalmazó: extremeaudio.hu