The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Yamaha YSP-5600 Dolby Atmos hangprojektor + NS-SW300 mélysugárzó

Tapasztaltabb házimozi rajongó azon már nem lepődik meg, hogy egy hangprojektorból élvezhető térhatású mozihangot csalhatunk elő, de a Yamaha itt nem állt meg, megalkotta a világ első Dolby Atmos hangprojektorát. Az Extreme Audio az NS-SW300 aktív mélysugárzóval kedvezményes csomagban kínálja, az ár még így is a komponens rendszerekkel vetekszik. Nincs könnyű dolga…

Egy Dolby Atmos rendszer kiépítése már tényleg külön házimozi szobát igényel. Persze új építésű lakások/házak esetében lehet előre gondolkodni, és beépíthető hangszórókkal egy 7.2.1 rendszert is kialakíthatunk kultúrált módon a nappalinkban, de erre nyilván csak keveseknek nyílik lehetősége. A már meglévő szobák hangszórókkal telepakolása már nem csak a háziasszonyok tűréshatárait feszegeti. Itt jön képbe a Yamaha és az YSP-5600.

xqJpW98Z
A már meglévő technológiára és tapasztalatokra támaszkodva megalkották ezt a 46 (!) hangszórót magába foglaló szerkezetet, amely a valaha készült legkomolyabb hangprojektor, és nem csak a cég berkein belül. 44 kis hangszóró alakítja ki a 3D hangzásteret, ebből tizenkettőt használnak a „magassági” csatornákhoz, 32 pedig szélességben és mélységben szórja a hangokat. Persze a hangprojektorok sem mindenhol érzik jól magukat, de átlagos méretű, nagyjából szimmetrikusan bútorozott szobában meglepően jól használhatók. A beállítás egy komponens rendszernél manuálisan sem nagy feladat, itt viszont nehéz lenne a várható visszaverődéseket paraméterezni, ezért mérőmikrofont is csomagoltak hozzá, amellyel gyorsan és pontosan kalibrálható a szerkezet.

Az YSP-5600 nem csak egy hangprojektor, sokkal több annál, igazi házi szórakoztató központ. MusicCast kompatibilis, vagyis az összes ezzel járó extra szolgáltatás birtokába jutunk általa, hálózatra csatlakoztatva rendererként jelenik meg a rendszerben. Az alkalmazást elindítva egy percen belül használatra kész, a hálózati kapcsolat – ha nem dugtuk be az Ethernet kábelt – wifin keresztül is megoldott. Célszerű aktív szubot használni hozzá, bár 2 mélysugárzót a rácsok mögött találunk, de a teljesség érzetéhez azért nagyobb intenzitás dukál, a hazai forgalmazó pont ezért kínálja az NS-SW300-zal. Sokak örömére már a szub elhelyezésénél sem kell figyelembe venni a kábelezhetőséget, a csomagolásban egy vezeték nélküli átvitelt biztosító egységet találunk, amelyhez a szubot már kábellel csatlakoztathatjuk, így – villamos csatlakozás közelében – bárhol lehet a szobán belül. A bekapcsolás automatikus, a beérkező jelre azonnal indul a mélysugárzó.

yamaha ysp 5600 08


Külső forrásokat több bemeneten fogad, analóg RCA, két optikai, négy HDMI digitális, valamit USB port használható, a vezeték nélküli lehetőségeknek pedig csak a fantáziánk szab határt. AirPlay, Bluetooth, és a MusicCast összes online streaming lehetősége, Spotify, Napster, és persze a DLNA kompatibilitás révén a hálózati lejátszók képi, zenei és AV tartalmait élvezhetjük. HDMI kimenetén a beérkező videojelek – igény szerint – 4K-ra felskálázva jelennek meg.

Kivitele egyszerű, fekete műanyag doboz, fekete fém ráccsal, a rács mögött alul, középen fehér karakteres kijelzővel. Elöl még néhány – állapotjelző – led, a felső lapon pedig négy gomb; főkapcsoló, hangerő +/- és a forrásválasztó. Szögletes formájával szinte minden tv készülékhez passzol, nagy mérete miatt inkább a 42” feletti modellek alatt mutat jól. Falra is szerelhető, ehhez konzolok a tartozékok között rendelkezésre állnak.
A készülék kezeléséhez két eszköz használható, egyik a mellékelt távvezérlő, másik pedig a MusicCast appot futtató valamely okos készülék. Praktikus lenne mondjuk az applikációval kézben tartani mindent, de sajnos néhány beállításhoz csak a távvezérlővel férünk hozzá, így azt is kezünk közelében érdemes tartani.

8B8DF30542644712858640C8F213CDB8 120730CA9C9C2AA6F47E7A2F56CA24E5D1A7F 12075

Az NS-SW300 aktív mélysugárzó 250W-os teljesítményét a beépített digitális végfoknak köszönheti, ezzel egy 25cm-es hangszórót hajtanak meg, amely előre néz, reflexportja pedig a doboz oldalára került. Lakkfekete burkolatát csak elöl, az íves hangszóróselyem töri meg, felette pedig a két legfontosabb kezelőszerv, a hálózati kapcsoló és a szintszabályozó potméter kapott helyet. Hátul a megszokott kép fogad, Sztereo és „lfe” bemenet vágási frekvencia szabályzó, fázis és felhasználási jelleg (mozi/zene) kapcsoló, valamint a bekapcsolás mód kiválasztására szolgáló kapcsoló. E modell vezérelhető hangszórókimenetről is, az ehhez szükséges banánaljzatokat szintén itt találjuk.

A mélysugárzóval kiegészített hangprojektor normál zenei használatra tökéletesen alkalmas, aki a zenehallgatást nem audiofil oldalról közelíti, garantáltan elégedett lesz vele. Szépen tisztán szólal meg a közép és magas sáv, az alsó tartomány pedig a mélysugárzó támogatásával egyszerűen brutális (is) tud lenni. Sztereo képe ugyan nem hasonlít a két hangsugárzó alkotta térhez, de jól betölti a szobát, nem egy pontból érkeznek a hangok. Vannak részletek, színek, dinamika bőven, tíz emberből kilenc tátott szájjal figyelné a produkciót. Könnyűzenén fenomenális, fiaim azonnal birtokba vették, majd egy órán keresztül felváltva ’sztrímelték’ kedvenceiket a Spotify-ról, Youtube-ról, NAS-ról.
Nem kell megijedni más stílusoktól sem, alapvetően a hangszerhangok is közel vannak a természetes tónusukhoz, egy kis plusz szín ugyan rakódik rá, de ez tényleg csak a vájtfülűeket zavarhatja.

Ami talán ennél is érdekesebb, az a mozin nyújtott teljesítménye. Azon már nem lepődünk meg, hogy háromdimenziós hangot hallunk egy lapos, TV-szélességű „valamiből”, no de a Dolby Atmos talán már túlzás. Vagy mégsem? Tényleg hihetetlen, ennyire jól pozícionált effekteket még soundbar nem produkált, és valóban megjelennek a fejünk feletti hangok is. A tér azért más jellegű, mintha valódi 7.2.1-et hallgatnánk, valamivel kisebb kiterjedésű, de oldalról, hátulról és felülről is jönnek a hangok. Mindez bőven elég ahhoz, hogy elmerüljünk a filmek képi világában, elfeledve azt, hogy éppen milyen hangrendszert hallgatunk. Hangszínei szépek, a párbeszédek alapból kissé visszafogottak, de a „dialog lift” gombot pont ezért találjuk a távvezérlőn, ezzel három fokozatban emelhetjük ki a kritikus hangtartományt. A funkció valóban hatásos, de csak beszélgetős filmek alatt éreztem szükségét, egy átlag akciófilmen inkább alaphelyzetben hagytam.
Egy rendes mozi alapját a subwoofer adja meg, az NS-SW300-as pedig kiválóan illeszkedik az YSP-5600-hoz. Az alapbeállítások után a mélyhangok intenzitását a távvezérlőről igazíthatjuk az éppen lejátszott filmhez (zenéhez), vagy a környezetünk tűrőképességéhez. Nagyobb szobában sem tűnik elveszettnek, bőven maradnak tartalékai, akárhogy hajtsuk is. A hang jellege ahol kell megfogott, a morajlások, dübörgések hangjait viszont hosszan kitartva, rendkívül intenzíven hozza.

C8AEA987BEA642A180E5B82E2BE9E3F5 12075

Saját műfajában nincs ellenfele a Yamaha legújabb csúcsmodelljének, és azt hiszem, hangminőségét, vagy kivitelét tekintve egyaránt elégedettek lehetünk. Az egész családot kiszolgálja zenével és surround hangzással, sőt, a MusicCast multiroom rendszerbe illeszthető, így a bemeneteire csatlakoztatott forrásokról a lakás más helyiségeiben is hallgathatunk zenét. Egyetlen számottevő negatívuma, hogy kissé meredeken árazták, ennyiért már – ha Atmos rendszert nem is, de – egészen korrekt 5.1-es rendszert építhetünk, természetesen az összes nyűgével együtt. Hallgasd meg, mielőtt elkezdenél kábelezni!

Műszaki adatok:
CINEMA DSP: Sci-Fi, Adventure, Spectacle, Music Video, Concert, Jazz Club
HD audio dekódolás: DTS-HD, True-HD
Méretek: 1100 x 212 x 93 mm | Lábbal: 1100 x 216 x 122 mm
Hangszórók száma: 44 db
Magassugárzó átmérője: 25 mm
Mélysugárzó átmérője: 110 m
Mély/középsugárzó átmérője: 40 mm
Teljesítményfelvétel: 128 Watt
Tömeg: 11.7 kg
Ár: 559.999,- Ft / csomagban az NS-SW300-zal 649.999,- Ft

www.extremeaudio.hu