The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

YAMAHA YAS-105 Soundbar

Aki kompakt házimozi megoldásra vágyik, a soundbarok kínálatát érdemes böngésznie. A Yamaha - mint a műfaj úttörője – talán a legtapasztaltabb gyártónak számít, évről évre frissülő kínálatából most egy belépő modellt próbáltunk ki.

Az YAS-105 lapos, és nem is túl mély háza igazán nem sok helyet foglal, kialakításánál fogva a TV készülék előtt, vagy alatt, a falra rögzítve is elhelyezhető. Annyira vékony, hogy nehéz elképzelni, miként sikerült a szükséges méretű és mennyiségű hangszórót beépíteni, de a Yamaha valahogy megoldotta. Amilyen lapos, megjelenése legalább annyira észrevétlen marad, fekete felületeit nem bontja meg semmi, csupán a farost lemez és a hangszóróselyem eltérő felületi struktúrája, valamint alul az üzemállapotról tájékoztató led sor. Mindez a kezelőelemekre is igaz, vagyis az alapvető vezérlő gombokat sem találjuk rajta, minden műveletet a távvezérlőről, vagy az okostelefonos applikációról végezhetünk.  
A „sokhangszórós” példányokkal szemben az YAS-105 mindössze hat darabot rejt, melyből kettő a mélyhangokat, kettő a közepeket, kettő a magasakat tolja felénk. A mélytartományt reflex sub rendszerben állítja elő, oldalt elhelyezett nyílásokkal, a felsőbasszustól felfelé pedig direktben kapjuk a hangokat. A meghajtó erősítők zenei teljesítménye 120W.

yamaha yas 105 side

A Yamaha soundbarja használható surround módban házimozihoz, vagy sztereoban zenehallgatásra is, ez utóbbit támogatja a beépített Bluetooth vevő, amelyen keresztül vezeték nélkül küldhetünk zenét a készülékre. Bemenetet – ahogy az lenni szokott – csak a szükséges mennyiségben kapunk, egy koax digitális a BD/DVD játszónak, egy optikai a TV-nek, valamint egy 3,5-es sztereo analóg a zenelejátszáshoz. Maradt még egy RCA aljzatunk a sorban, melyre külső subwoofwer csatlakoztatható, már amennyiben a beépített egység produktumával nem lennénk elégedettek.

A távvezérlő pontosan tenyérnyi méretű, nagy gombokkal és jól olvasható feliratokkal, szerencsére nem kártyaszerű, hanem hagyományos kialakítású, ezért mindenképpen jár a plusz pont. Elég érzékeny is, a szobán belül közvetlen rálátást sem igényel, szinte bárhonnan be tudunk avatkozni.

yamaha yas 105 remA kis filigrán doboz látványából, és a relatív csekély tömegből nem szabad elhamarkodott következtetéseket levonni, mert ezek szertefoszlanak, amint megszólaltatjuk. Nem kell udvariaskodnom sem, az YAS-105 tényleg szerethető darab, persze nem audiofil értelemben. Kiterjedt, széles frekvenciaátvitele tényleg meglepő, és azt kell mondjam, a basszus jellege sem túl erőltetett, vagy művi, amire a vékonyka ház alapján számítottam. A gazdag mélytartomány fölött élénk közepek és nyílt magassáv fogad, tulajdonképpen olyan jellegű, mint amit a legjobb Bluetooth dokkolók esetében tapasztaltam. Ebben a vonatkozásban tehát jól vizsgázott, vezeték nélküli zenehallgatáshoz tökéletes. Egyetlen furcsasága a hangzásbalansz változása a hangerő függvényében, ami halkabb állásban mélytöbblettel indul, közepes hangerőnél kiegyenlítődik, majd tovább hangosítva túlsúlyba kerülnek a közép és magas hangok. Ennyit még meg lehet bocsájtani, főleg azzal együtt, hogy a távvezérlőről a mélyhangok szintjét bármikor módosíthatjuk, amivel korrigálható nagyrészt ez a tünet.
A mozizás különösebb térélménnyel nem jár, ideális (kisebb és szimmetrikus) szobákban kialakul a három dimenziós hang, de nagyobb térben, különösen tagolt berendezés mellett inkább „csak” sztereo érzetünk marad. Az idézőjelet ki kellett tennem, mert ez a készülék így is zseniális! Nincs idegesítő burnyogás, tökéletesen érthetőek a párbeszédek, hatásosak a zenei részletek is, és a robbanás vagy egy ajtócsapódás keltette dinamikai csúcsok keltette jelenlét érzet szintén rendben van. Ha eleve így szólalna meg egy TV készülék, valószínűleg kevesen vennének házi-mozi hangrendszert, csak azok, akik a komponens rendszerek teljesítményére vágynak. De a mai TV-k hangja rendkívül gyenge, és a Yamaha pont ezt lovagolja meg a soundbarokkal.

Az YAS-105 remek kis hangsugárzó, az utóbbi idők legnagyobb meglepetése számomra, legyen szó mozis, vagy akár zenei felhasználásról. Lapos tévék mellé szinte kötelező darab, ami amúgy mindennapi zenehallgatáshoz is bátran ajánlható. A 90 000 Forintos árcédula pedig mindezért hihetetlenül szerénynek tűnik, de mégis igaz. Hosszú téli esték közelednek…

www.extremeaudio.hu