The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Pillartech Audio Zeus 1 készülékállvány

Mind készülékállvány, mind hazai audio termék meglehetősen régen járt nálunk, így most egyfajta hiánypótlásként következik mind a kettő egyben, egy olyan hazai cégtől melynek termékei örvendetes módon mindenféle szempontból bátran odatehetők a jó nevű külföldi gyártmányok mellé.

A Százhalombattán működő Pillartech Audio az elmúlt öt év során alapos kutatásokat végzett a rezgéscsillapítás területén, melynek eredményeképpen mára már egy komplett készülék és hangsugárzó állvány családot fejlesztett ki. Termékeik tervezésénél illetve a kifejlesztésük során az elsődleges szempont a rezgéscsillapítás hatékonysága, de emellett természetesen a megjelenés is kiemelt fontosságú terület, annak érdekében, hogy az állványok afféle audio bútorok is legyenek, amelyek egyrészt méltó kiegészítői a különféle nívós rendszereknek, másrészt pedig a lakókörnyezetekbe is ízlésesen beleilleszkedjenek.

A Pillartech Audio készülék állványok mindegyike moduláris szerkezetű, annak érdekében, hogy a magasságuk az egyedi kívánalmaknak megfelelően változtatható legyen. A polcok közötti távolság és a polcszerkezet különböző kiépíthetősége lehetőséget biztosít az esetleges további fejlesztésekhez, illetve a különféle méretű audio berendezések vagy a később megvásárolt új készülékek rendszerbe illesztéséhez.

Minden audio állványuk vízszintes tartó és összekötő eleme 40 mm átmérőjű, rendkívül merev, 20 % -kal magasabb műgyanta tartalmú ipari MDF-ből, századmilliméter pontossággal CNC gépeken kerül legyártásra. A függőleges oszlopszerkezet szálcsiszolt alumínium moduljai a CNC technológiának köszönhetően szintén századmilliméter pontossággal készülnek, a polcköz és a vázköz távolságok 1 cm, 5 cm, illetve 10 cm-s modulokkal a későbbiek folyamán is bővíthetők. Állványaik a tervezéstől egészen a gyártásig kompromisszummentes és folyamatos minőségellenőrzésen esnek keresztül, hogy az elkészült termékek pontosak és hibátlan kivitelűek legyenek.

Zeus 1 2

A Pillartech Audio ZEUS 1 állvány esetében a moduláris felépítés természetesen az alapkoncepció szerves részét képezi a magasság módosításának lehetőségével. A felhasznált oszlop modulok mennyiségétől függően 5-10 cm-s változtatásokkal pozícionálható az egyes szintek magassága, ami lehetővé teszi a különféle magasságú audio berendezések számára a szükséges szellőzés biztosítását. Az állvány a nagyobb méretekkel rendelkező audio berendezések ideális kiegészítője, ezért a könnyebb kábelkezelhetőséget is figyelembe véve négy tartó oszloppal készül, de igény esetén a tartó oszlopok száma háromra csökkenthető. A megtámasztás irányában szintenként a tartóoszlopok kontracsavarral rögzíthető rezgéscsillapító kúpban végződnek, amelyek a polcok közötti teljes elcsatolást biztosítják. A kúphoz tartozó kontracsavar segítségével a vázszerkezet pontosan beszintezhető.

Zeus 1 partA Zeus 1 állvány függőleges, 40 mm átmérőjű moduljai tömör perunal (repülőgépes alumínium) vagy inox alapanyagokból, századmilliméteres pontossággal CNC gépeken kerülnek legyártásra. A fém alkatrészek felszíne szálcsiszolt, selyem-polírozással kezelt. A 40 mm vastag masszív polcelemek a legalacsonyabb tűréshatáron belül a legnagyobb pontossággal szintén CNC technológiával készülnek. Az alsó szint tüskéihez padlóvédő korongok használata javasolt, amely jelentősen befolyásolhatja a hangzás minőségét. Az felhasznált technikai megoldások jelentős mértékben csökkentik az esetleges futómű zaj, valamint a levegőből érkező káros energia hatásait, az ilyen módon megvalósított profil maximalizálja az teljes izolációs képességet. A nagy körültekintéssel megalkotott szerkezeti részleteknek köszönhetően az állvány gyakorlatilag mentes a zavaró rezonanciáktól, amely tulajdonság min tudjuk, mindenféle audio eszköz szempontjából kiemelkedő fontosságú.

Mivel az állvány polconként is megvásárolható, mindenki maga döntheti el, milyen konfigurációt állít össze belőle és azt végül mihez kívánja használni. Értelemszerűen a legjobb eredményt akkor érhetjük el, ha az audio láncunk minél több elemét egy minőségi rezgéscsillapító állványon helyezzük el, vagy legalábbis a legfontosabb komponenseket, vagyis az erősítőt és a fő műsorforrás(oka)t. Mint tudjuk, a rezonanciák, amelyek mind a talaj felől, mind a rendszer többi készülékéből érkezhetnek, semelyik készülék megszólalásának sem tesznek jót, kártékony hatásuk pedig többek között az adott készülék kivitelétől is nagyban függ. Vannak olyan eszközök, amelyeknél a gyártó erre a szegmensre esetleg nem fordított túl nagy figyelmet, míg másikaknál kiemelt fontosságú területként kezelték és ezért számos hatékony megoldást alkalmaztak, pl. rezgéscsillapító alaplap vagy akár dupla fenéklemez, belső csillapítások, pontosan „kisakkozott” helyekre kerülő speciális rezgéscsillapító lábak, stb. Ennek függvényében lehetnek a különböző készülékek érzékenyek a rezonanciákra és lehet náluk hatásos egy jól kiválasztott állvány alkalmazása. Éppen ezért a Zeus 1-et többféle eszközzel is kipróbáltam, olyan módon, hogy a műsorforrás és az erősítő mindig egyaránt rajta volt, vagyis legalább egy kétpolcos verziót feltételezve egy fő műsorforrás és integrált erősítő használata esetén.

Általánosságban nézve a rezonanciamentes környezet, amelyet a Zeus 1 is biztosít a rajta elhelyezett komponensek számára, készüléktől függetlenül mindig pontosabb, tisztább, dinamikusabb és fókuszáltabb megszólalást eredményez. Az elsőre leginkább látványos javulás persze mindig a basszus területén történik, azonban mindez ugyanúgy a többi tartomány esetén is tetten érhető. A rezonanciák a hangzás részletezettségébe is rendesen „beleszólnak”, ezért ha sikerül látványosan lecsökkenteni őket, az adott készülék illetve műsoranyag képességeinek függvényében olyan apró momentumokra is felfigyelhetünk, amelyek korábban a rezonanciák áldozatául estek. Finom háttérszólamok, halk hangocskák vagy a zenészek neszezései, amelyek kiteljesítik, és jóval valóságosabbá teszik a zenei élményt. A pontosabb fókusznak köszönhetően a megszólalás sokkal 3 dimenziósabb hatásúvá válik, a hangszerek és az énekesek helye pedig pontosabban kijelölhető színpadokon. A tápszűrőknél tapasztaltakhoz hasonlóan a hangok tisztábbak is lesznek, mivel a rezonanciák is egyfajta torzítást okoznak, ami ebbe a paraméterbe is komolyan beleavatkozik. Az állvány használatával elérhető javulások sok-sok kis szegmensből állnak, melyek együttesen eredményeznek konzekvens, A-B vagy B-A meghallgatással szépen megfigyelhető változásokat, amelyek a kifinomultabb eszközöknél értelemszerűen még inkább hangsúlyossá válnak. Mozgó alkatrészekkel rendelkező műsorforrások (CD játszó, analóg lemezjátszó) mindig nagyon konzekvens az eredmény, de az erősítők, sőt, még a komolyabb tápegységek esetén is számottevő javulás érhető el. A leginkább látványos változásokon túlmenően hosszabb zenehallgatás esetén aztán újabb apró különbségek jönnek elő, (pl. a mikrodinamika szintje), amelyeket felfedezve már tényleg nehezen tudná az ember visszaköltöztetni a rendszerét egy „normál” hifi szekrényre.

Ajánlás

A „körítését”, kivitelét és megjelenését tekintve egyaránt kiváló minőségű Zeus 1 hatékonyan veszi fel a harcot a különféle rezonanciák ellen, és egyben a polcain elhelyezett készülékeket egymástól is elszigeteli. Mindennek eredményeképpen számos paraméter tekintetében jól érzékelhető változást okoz, hatása pedig a tápjavító/tisztító eszközökéhez hasonlóan készülékcserével nem kiváltható, mert a fránya rezonanciák sajnos mindenre ugyanolyan rossza hatással vannak, ha nem védekezünk ellenük.

Műszaki paraméterek:

Polc (sz×mé×mag): 650×580×40 mm
Modul1: perunal v. inox 5 cm
Modul2: perunal v. inox 10 cm
Csavar: perunal v. inox
Kúp: perunal v. inox
Padlóvédő: perunal v. inox
Kötőelemek M10: inox
Felületkezelés: fekete selyemfény
Felületkezelés: szálcsiszolt selyemfény
Magasság: egyedi
Ár: 85.000,- Ft/ szint

Gyártó/forgalmazó: Pillartech Audio
Tel: 70/666-1122
www.pillartechaudio.com