The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Vibra-R Referencia Korong teszt

Lassacskán teljesen feltérképezzük a Vibra-R választékot, amelyből most a legkomolyabb, Referencia névre hallgató koronggal folytatjuk az ismerkedést, kiderítve, hogy az eszköz miben tud újabb javulást hozni olcsóbb, szintén nagyon jól szerepelt társai után.

A három „emeletes” felépítésű, 24 mm magas szerkezet kettő eloxált alumínium korongból és egy bronz korongból áll, utóbbi az előbbiek között helyezkedik el három-három kerámia golyóval elcsatolva egymástól. A golyók egymástól szabályos távolságra helyezkednek el, függőlegesen nézve egyik sincs egyvonalban a többivel, így teljesen kiegyensúlyozott alátámasztást biztosítanak. A komplex szerkezetet egy középütt elhelyezett rozsdamentes csavar fogja összes és stabilizálja.

A nagy kapacitású rezgéselnyelő rendszer lényegében mindenféle audio és AV komponens alatt használható, árkategóriája révén azonban főleg audiofil vagy magasabb színvonalú berendezésekhez ajánlott. Használata a szokásos módon történik, három darabot kell az adott készülék fenéklemeze alá elhelyezni, kiiktatva annak a saját lábait.

Ezúttal Sarah Brightman „Anytime, Anywhere” című felvételével indul a meghallgatás. Az énekesnő angyalian finom énekhangja a korongok beiktatásával lényegesen selymesebb, lágyabb és érzelmesebb, a legmagasabb régiókban pedig szinte áttetszően légies lesz. A hangok teljesen kitöltik a rendelkezésükre álló nagy teret, a felbontás megnő, a vonóskar hangja az előbbinél sodróbban áramlik és von bele az érzelmekkel csordultig telt zenei történésbe. Éles váltással Bob Sinclair „Far l’amore” feldolgozása következik; ez az a szám, amire a Nagy Szépség nyitójelentében a szülinapos Jep Gambardella és illusztris társasága szinte már extázisba hajló módon bulizik a római művészlakás Colosseumra néző óriási teraszán. A korongok gondoskodnak róla, hogy a ritmus még feszesebb, ütősebb és sodróbb legyen, a basszus testesebbé váljon, a többi korongnál is megtapasztalt közvetlenség érzetnek köszönhetően pedig szinte a hallgató is az őrült buli részesének érezheti magát. A hangzás színesebb, izgalmasabb és érdekesebb, érezhetően több az árnyalat és a hangulat, a dinamika pedig szintén megnő, akárcsak az összes többi Vibra-R eszköz esetében. Ami azonban talán még ennél is lényegesebb, a dinamikus kontraszt javulása okán a különféle apró csilingelések, szöszözések” és egyéb halk részletek az előbbinél jobban előjönnek, és ha lehet, még selymesebben és lágyabban szólalnak meg. A felvétel gazdag és alaposan kidolgozott mikrokörnyezete egyértelműen a rezonanciák kivételesen alacsony szintjét jelzi.

A jazz muzsika bevezető részénél a referencia korongokkal felturbózott készülékek hitelesebben és pontosabban rajzolják ki a történéseket, ami nagyban javítja a különösen az élő felvételeknél kiemelten fontos jelenlétérzetet. A zenét indító dobok az előbbi felvételekhez hasonlóan dinamikusabbak és testesebbek, ennek köszönhetően a megszólalás stabilabb alapokon állóvá válik. A tempó ritmusosan hullámzó, több a részlet, és javul a koherencia és az egységesség is. A fúvósok megszólalása levegősebbé válik, a dobseprők megjelenítése összetettebb, a vibrafon hangja gazdagabb és szebben cseng, a hangszer játékossága pedig különösen tetszik.

Klasszikus műfajokon a szokásos módon megfordítom a hallgatási sorrendet, így a muzsikák először a korongokkal, majd azok nélkül szólalnak meg. Elvéve a korongokat a különféle felvételek egyaránt soványabbak, fakóbbak és élettelenebbek lesznek és a hangulati elemeik is érezhető veszteséget szenvednek. A zenészek és az énekesnők hátrébb és összébb húzódnak, a tér kisebbnek tűnik, utóbbi kedvetlenebben és színtelenebben dalol. A dinamikaszint egyértelműen csökken, emiatt kisebb a kontraszt a gyengébb, halkabb és az erősebb hangok között, ami még laposabbá teszi a zenét. A szólamokat tömörebbnek, gombócosabbnak érzem, a levegő pedig kevesebb. A Verdi opera tutijaiban kevesebb a kraft, a csúcsok kevésbé pontszerűek. A veszteség a klasszikus hifis paraméterek (dinamika, sávszélek, stb.) mellett a valódi audiofil jellemzőket is jócskán érinti, ami talán még az előzőeknél is fájdalmasabbá teszi a korongok hiányát.

Ajánlás

A legkomolyabb referencia korong mind az alapvető hifis paraméterekben, mind az audiofil jellegű finomságokban, a halk részletek és szólamok prezentálásában, valamint a jelenlétérzetben is komoly mértékű javulást idéz elő. Komplex hatása révén mindenféle készülék környezetben és zenei műfajtól függetlenül sikerrel alkalmazható; a legjobb eredmény elérése érdekében egyidejűleg a műsorforrás és az erősítő alá is érdemes elhelyezni belőle egy-egy szettet.

Vibra-R Korong (Reference)
Magasság: 24 mm
Ármérő: 40 mm
Tömeg: 125 g
Ár: 20.600,- Ft/db

Forgalmazó: Turnings E. C.
Tel: 28/920-942, 30/374-9636
www.bolthely.hu/vibrar