The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Nordost Pulsar Points

Kábelsorozataik kifejlesztése mellett a Nordost szakemberei szakítottak idõt arra is, hogy beszálljanak a nemkívánatos rezonanciák, ill. vibrációk elleni keresztes háborúba. Jó másfél évnyi munkájuk eredményeként születtek meg a Pulsar Points készletek, mint újabb lehetõségek a high end rendszer tulajdonosok életét megkeserítõ káros rezonanciák kontrollálására, ill. megszüntetésére.

A négyes szettben forgalomba kerülõ (de darabonként is megvásárolható) Pulsar pontok ügyes szerkezetek, melyek komponensek, ill. hangsugárzók alatt egyaránt használhatók. Talprészük egy 3,5 cm átmérõjû ívelt oldalú, levágott tetejû kúp, melynek közepén egy kiálló csúcs helyezkedik el. Ez a csúcs illeszkedik a felsõ hengeres elem csésze-szerû mélyedésébe, így stabilizálva a rájuk helyezett készülék vagy hangsugárzó súlyát. Hangsugárzó alatti használatkor a felsõ részbe lehet becsavarni a 6 ill. 8 mm-es csavarokat, melyek ebben az esetben a hangsugárzó tüskéit váltják fel. A Pulsar Points szettek kétféle, PP4 jelû alumínium és TP4 jelû titánium változatban készülnek, teherbírásuk egyaránt kb. 100 kg.

Technológia
A vibráció fizikailag oszcillációs jellegû mozgásként ismert - a mozgás elõször elindul az egyik irányba, majd azután visszafelé, szemben az elõzõvel - hasonlóan például az ingáéhoz. Egy egyszerû vibrációt három elem határoz meg - amplitudó, méret és frekvencia vagy oszcillációs ráta. Az oszcillációk fázisa vagy idõzítése relatíve rögzített - tehát ez kvázi harmonikus mozgás. A készülék által megszólaltatott hang vibrációkat kelt, melyeket a készülékház közvetít a többi elem felé. A hangban a vibrációk hosszirányúak, mozgásuk megegyezik a hanghullámokéval. Amikor egy hanghullám egy adott frekvencián megrezegteti a készülékházat, a vibráció ugyanezen a frekvencián jelenik meg - ezt rokon vibrációnak hívjuk. A hangerõ növelésekor a vibrációból rezonancia lesz. Amikor viszont a hang által keltett vibráció átkerül a rendszer többi komponensére, akkor már kikényszerített vibrációról beszélünk.
A Nordost Pulsar Points-ok magas minõségû alumíniumból és titániumból készültek, mely anyagok rezonancia pontja nagyon szûk frekvenciatartományban van, a  titáné még az alumíniuménál is jóval szûkebben.
Az alsó és felsõ elem csupán egy ponton érintkezik egymással, így ez az egység kiváló ellenpontot képez a készüléktestek vibrációjával szemben, megszüntetve a hamis energiákat - ezzel javítva a készülékek minõségét.


Hangminõség
Meghallgatásaink során elõször az alumínium majd a titán "Pulzárokat" próbáltuk ki lecsupaszított, azaz mindenféle egyéb rezgéselnyelõ lapjainktól megfosztott faállványainkra helyezett CD játszónk, ill. erõsítõnk alatt.

Elsõként az alu készletet helyezve a CD-17 tappancsai alá a hangkép általános feltisztulásának lehettem fültanúja, melynek eredményei legmarkánsabban a középhangok táján jelentkeztek. A tónus lágyabb és világosabb, a halk hangok kontúrosabbak, s ami a mélytartományban eddig összefüggõ masszába olvadt, az most individuális hangokra bomlik szét. A felbontás egyértelmûen finomodott, nincs harsányság, keménység, a színek világosabbak, s teltebbek is egyben, a megszólalás pedig lazább és könnyedebb. Ezzel párhuzamosan a hang erõteljesebbé is vált, olyan, mintha hangosabb lenne. A vonósok hangja kifejezetten szép, a háttérszólamok jobban kivehetõk, s a szinte elviselhetetlen orgánumú Wim Mertens hiéna-szerû éneke is egészen hallgatható lett. Tér szempontjából a színpad minden irányban megnõtt, s egyben összetettebb is lett.
Csere, s immár titán kütyük kerülnek a lejátszó alá. A változás hasonló, de kisebb mértékû, az elõbbihez képest. (Viszonyítási alap itt már az alumíniummal javított hang!) A hang tisztább és egészségesebb, több a fény. Egészen hiteles a faütõk hangja is, a visszhangok lecsengési ideje érezhetõen hosszabb. A zongora leütések erõteljesek, határozottak, a felvétel tempója, ritmikája kitûnõ, az elõadásmód eleven, de mégsem nyüzsgõ.
Újabb váltás, ezúttal az erõsítõ alá vándorol az alumínium szett. A változások hasonló jellegûek, de kisebb mértékûek, mint a CD játszó esetében - végül is abban vannak a mozgó mechanikai alkatrészek. Nyitottabbá, tisztábbá, és világosabbá váltak a közepek és a magasak, a mélyek pedig dinamikusabbak lettek. Összhatását tekintve a hangkép dúsabb, s a háttérbõl eddig alig észlelhetõ apró részletek bukkantak elõ. Visszatérve a tuning nélküli állapothoz, a hangzás egyértelmûen tompább, fakóbb, egykedvûbb és laposabb.
Ismét titánra cserélve az alumíniumot a javulás fokozódik, de a minõségi növekmény már kisebb. Legnagyobb elõrelépés a részletezettség és a tisztaság terén tapasztalható, érezhetõen több a zenei információ. Színek, dinamika és térleképezés terén az eredmény hasonló. A zongorahang viszont több természetes fényt kap, a leütések dinamizmusuk mellett is finomabbak, s az egész felvételt valamiféle egészséges derû hatja át.

 

Hangsugárzók alatt
A hangsugárzók mechanikus elcsatolása a talajtól, ill. könyvespolctól alapkövetelmény a dübörgésmentes, tiszta basszustartomány kialakulása érdekében. Állódobozok esetében minden gyártó mellékel valamiféle becsavarozható tüskét, amit további tuningként ki lehet cserélni kúpra, légpárnára vagy éppenséggel Nordost Pulsar Points-okra, amiknek a tüskével szemben már egybõlvan  egy nagy helyzeti elõnyük, nem sebzik meg a parkettát. További elõnyként a látszat ellenére egyedül is elvégezhetõ installálásuk után a hallgatóság teltebb és dinamikusabb mélytartományt konstatálhat. A basszus érezhetõen tisztább, jóval kevesebb mélyprobléma jelentkezik, s a hangsugárzó a terhelést is jobban bírja. A hangkép általánosságban levegõsebb, transzparensebb, a ritmus feszesebb és pattogósabb, vagy inkább nevezzük frissebbnek. Az énekhang, különösen a nõi vokál könnyedebb, a hangszerhangok zöme is lazábbnak tûnik és a levegõ is több egy kicsit .
A könnyedség és lazaság ellenére a megszólalás összefogottabb, e téren az igazi nagyokra emlékeztet. Hangulatilag jelentõs a javulás, a frissebb, pörgõsebb ritmika egészében felszabadultabb, élénkebb muzsikát eredményez. A dinamikai fejlõdés nem csupán a mélytartományra érvényes, hanem energikusabban fújja a szaxofonos, határozottabban penget a nagybõgõs, túlzásokba viszont nem esnek. Sõt! Izgalmassága ellenére a vibrafon hangja lágyabb és csilingelõbb, viszszatérve a tüskékhez, az ütések határozottan keményebbnek tûnnek. Kivéve a pulzárokat, némileg lagymatagabb dinamika alakul ki, az ember lába már nem dobogja olyan lelkesen a ritmust, s a hangulat sem olyan friss és üde, mint az elõbb volt.

Ajánlás
A Pulsar Point szettek minden kétséget kizáróan nem a misztikus, hanem a mûködõképes eszközök családjába tartoznak. Az árak ill. minõségi növekmények viszonyát értékelve az alumínium változat audiofil, sõt talán még hifi rendszerek esetében is nagy vétel, a titán szett viszont - noha e kategóriákban is érzékelhetõ változásokat hoz - ára miatt alacsonyabb szinteken talán már túlzó. Valódi képességeit valószínûleg igazi nagyfelbontású High-End készülékek alatt tudná megmutatni, s az ára alapján is hozzájuk passzolna inkább.