The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Libra rezgéscsillapító alátét

A különböző vibrációk és rezgések káros hatásait talán már nem kell bizonygatnunk, hiszen akik kipróbálták valamelyik alátétet, kúpot vagy tüskét, meggyőződhettek áldásos hatásaikról. A magyar ember azonban leleményes és mindig új utakon jár, így most bemutatjuk a rezgéscsillapítás egészen forradalmi módját megtestesítő Libra alátétet, végleges, immár nagy szériában készülő formájában.

 

Bár szóltak előre, mégis a frászt hozta rám, és már kaptam is a kecsesen libegő CD-játszó után, nehogy nagyot koppanjon, azután elhallgasson. Ahogy hozzáértem, mintha egy higanyágyon lett volna, a "play" gomb erőteljesebb lenyomásakor pedig veszélyesen imbolyogni kezdett, de végül nem történt baleset. Aztán kiderült a turpisság, előzőleg alákerült a Libra Vibration Damping Pillow hármas készlete. Az angol elnevezés ellenére magyar gyártmányú hangtisztító alátétkészlet egy szép, arany betűkkel feliratozott, kék dobozból került elő, csakúgy, mint az eszközök korrekt leírása is. E hazai szinten egyáltalán nem általános "körítés" - mint azt régóta hangoztatjuk - igenis szükségeltetik ahhoz, hogy az adott termék gyártmányként legyen kezelhető, e nélkül, mondjuk egy zacskóba szórva aligha vehetnénk komolyan. 

A működési elv a következő: Egy homorú, és egy síküveg felület között gördül egy igen nagy keménységű és sima felületű, 9,525 mm átmérőjű rozsdamentes acélgolyó, minimális súrlódással, extrém kis érintkezési felülettel. ( A Zeiss beszállító által készített) homorú lencse fekszik a hátán, benne a golyó, rá pedig egy kör alakú üveglap jön. Pontosan ezt az üvegkorongot kell a készülék aljára ragasztani a mellékelt öntapadó fóliával. Négy láb esetén 4db-os szett is rendelhető, mivel pont a lábak tökéletlen rezgéselvezetését akarjuk "lecserélni", különösen ha gumi talpú a készülék lába. Mi a készülék aljára tettük őket, a gyártó instrukciói szerint egyet a mechanika, egyet a táp, és egyet a DA konverter alá. A használati utasítás szerint ezzel vízszintes irányban elszigeteltük a készüléket, a benne ébredő rezgések pedig függőlegesen vezetődnek el. Kevésbé hatnak már gépünkre a külső rezgések (akusztikus visszahatás), a berendezésünkben lévő trafó és villanymotor által keltett rezgések is lecsillapodnak, így jóval kevésbé modulálódnak a hasznos jelek, csökken a zaj, stabilabb, tisztább hangzást kapunk, és ez nem csak CD-játszó esetén, hanem DVD-nél (itt a kép is javul), sőt minden más komponensnél is így van. Azért elképzeltem, hogy minden egységet ilyenekre teszek, és egy bekapcsolási, majd lejátszási procedúra közben a cuccok még egy ideig a nepáli imamalmok mozgását idézik…

Hangminőség
A Librák először a CD-játszó alatt voltak, aztán kivettük, majd megint - nem kevés ügyetlenkedéssel - viszszatettük őket. Mindannyiunkkal bizonyára előfordult már, hogy reménykedve figyeltük barátunk arcát, ugye te is hallod? Most ez sokkal meggyőzőbb volt. Épp arról beszélgettünk, hogy akkor jó egy ilyen különlegesség, ha elvéve a rendszerből már nem is nagyon van kedve zenét  hallgatni az embernek, s most bizony így volt! A vonósok hangja sokkal selymesebb és egységesebb az alátétekkel. A telt mély szólamok széles alapjára nagyszerűen tud építkezni a többi hangszer, és nem csak a nyitottabb hangzás feltűnő, de a dinamika javulása is; ráadásul mintha gyorsabb lenne a rendszer hangja. A hangosabb részeknél a lineari-tásba nagymértékben besegít, még hangosabban lehet hallgatni ugyanazt a muzsikát, zavaró "zsinnyegések" nélkül. A tér talán a több részlet miatt nagyobbnak tűnik. Jazznél ugyancsak sok részlet kerül elő a homályból, és ezzel plusz élményhez juttat bennünket. Növekszik a jelenlétérzet, közelebb hozza a zenét. Chuck Loeb lágy, tengerpartot idéző felvétele egyszerűen óriási, olyan mintha tényleg ott álldogálnék a beach-en, de nem is, inkább ülök egy teraszon és várom a koktélt. Ha pedig még mindig nem győzött volna meg minket hangulatteremtő képességéről, akkor jöhet egy kis örömzenélés Santanaval és barátaival. A Foo Foo lüktető szamba ritmusát szinte még a pulzusom is követi, a bohóckodó, egymásnak be-, és átszólogató zenészektől csak karnyújtásnyira vagyok. A gitár és a cinek együtt mókáznak, közben pedig végig rendkívül tiszta marad a hangzás. Bár nem ér meglepetésként a mester: "Excuse me, para don't speak Spanish! Foo-foo!" benyögése, mégis elnevetem magam, annyira közeli és közvetlen a hangulat.

 

Ajánlás

Az alátétek tehát jól szerepeltek, meggyőzően sokat hozzátettek a produkcióhoz, ráadásul a tapasztalatok - no meg a logika - szerint minél drágább, és finomabb készülékhez használjuk őket, annál jobb eredményre számíthatunk. Ennek fényében a hármas szett 18.000,- forintos hazai bevezető ára, igazán barátinak mondható, hiszen kevés olyan dolog van, ami ennyiért ekkora változást tud hozni egy rendszer hangjába. Kis nehézséget csak az installálás jelentett, amit szerencsére csak egyszer kell elvégezni, de az élmény igazán megéri ezt a kis fáradságot.