The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Marantz TT-15S1 lemezjátszó teszt

Ugyan a Marantz név hallatán elsőre nem az analóg lemezjátszó jut az ember eszébe, ettől függetlenül a nagy múltú gyártó terjedelmes választékában található egy TT-15 jelű elegáns és kiváló típus, amelyről többek között olyan kritikákat is lehet olvasni, hogy az üzlet valóságos kirablása megvásárolni. Ez azért elég ígéretesen hangzik, nem?

Az analóg lemezjátszók a hangjukon túlmenően látványban is egészen más szintet képviselnek, mint a legtöbb esetben valamilyen doboz alakú egyéb készülékek, éppen ezért a hifi állványok tetején trónolva valósággal magukra vonzzák a tekintetet. Különösen igaz ez egy olyan esztétikus darab esetében, mint a Marantz TT-15, amelyre már a látványa és a kialakítása alapján minimum dupla összegű ár táblát is ki lehetne tenni, mint amennyit valójában kérnek érte.

A formás ívekkel rendelkező sasszi törtfehér színű akrilból készült, ami nemcsak a szépségre éhes szemeket kényezteti, hanem a hangzás szempontjából is fontos szerepe van, hiszen mint tudjuk, a jó analóg egyik legfontosabb ismérve a rezonanciamentes kialakítás. A készülék három vaskos alumínium lábon áll, melyek szintén a külső környezettől való hatékony elcsatolásban játszanak fontos szerepet. A szintén akrilból készült 3 cm vastag nehéz lemeztányér fekete filcbevonatot kapott, a modern, kivételesen alacsony gördülési zajú kerámia csapágy pedig szintén a rezonanciák elleni „csomag” fonton részét képezi.

255080 2

A feketére eloxált, a törtfehér testtel és tányérral hatásos kontrasztot alkotó, így látványnak sem utolsó hangkart úgy alakították ki, hogy tökéletes összhangban működjön az egységgel. A fojtott motor a sasszitól teljesen elszigetelve került kialakításra, hogy a vibrációknak ne legyen esélyük tovább terjedni és beleszólni a hangzásba. A lemez és a lemeztányér tökéletes érintkezését az ún. "Clever clamp" rendszer biztosítja, amely még a jócskán megvetemedett korongokat is egészen tisztességesen képes stabilizálni, az érintés nélküli mágneses anti-skating szerkezet pedig kiküszöböli a tű nem kívánt mértékű terhelését. A végtelenített szilikon gumi szíj a megfelelő forgatási pontosságról és egyenfutásról gondoskodik, és vélhetően hosszú ideig használható megnyúlás nélkül. A 33-as és 45-ös fordulatszámok közti váltást manuálisan lehet elvégezni.

Marantz TT 15S1 analog lemezjatszo

Teljessé téve a minden ízében igényes konstrukciót a lemezjátszóba gyárilag a Marantz saját, exkluzív és stílusos ébenfa testű "Virtuoso Ebony" MM hangszedője kerül, amely a Clearadio Virtuoso Wood típusának liszence alapján készül. A hangszedőt közvetlenül a csúcsminőségű határkeresztezőre rögzítik a jel ellenállás lehető legminimálisabbra történő csökkentése érdekében.

A Marantztól megszokott hangzásvilág és a lemezjátszóban lévő Clearaudio DNS (kar, hangszedő) alapján már nem túlzottan meglepő módon a TT-15 alapvetően racionális, valóság-ízű, kellemesen telt és egységes megszólalással indította a meghallgatást. A Clearaudio lemezjátszóknál, amelyeket gyakran úgy jellemeznek, mint olyan lágy és kellemes „analóg” CD játszókat, amiknél néha sercen egyet a lemez, a hangzás némileg testesebb és talán nem annyira világos hangszínű, a mostanában hallott egyéb Marantz készülékekhez hasonlóan pedig nagyon tetszik a testesség és a plasztikusság érzete. Normális állapotú lemezekkel a háttér nagyon csendes, a befutó barázdákon minimális tű zajt vagy dübörgést sem tapasztalok. E helyütt érdemes megemlíteni, hogy a készülék még nagyon régi (1985-ös Start korong) és annak idején bizony néhány nem túlzottan lemez kímélő zafírtűt is megjárt és talán nem mindig kielégítően tisztított/karbantartott lemezzel is nagyon élvezetesen muzsikált, nagyon alacsony zajjal és minimális sercegéssel. Ennek köszönhetően szinte zavartalanul tudtam végighallgatni a Vikidál Gyula szólólemezemet, amelyen opera részlettől, némi Jézus Krisztus Szupersztárról és balladától kezdve a rockos nótákig sok mindem megtalálható, az egykori „Koppány” sokoldalúságát bizonyítva. A opera fenségesen szárnyaló férfikórusa és a sodró nagyzenekar egyaránt az analóg világ túlhaladhatatlanságát bizonyítja, a Pilátus álmának lágy énekhangja, akusztikus gitárja és finom csilingelései pedig ismét eszembe juttatják, hogy jól sikerült eszközökkel és felvételekkel speciális anyagok nélkül is micsoda hangzásban lehet az embernek része. A keményebb dalok, amelyek mindegyik oldalon a belsőbb barázdákon kaptak helyet, dinamikusan, erőteljesen és feszesen szólalnak meg, a basszusuk kottázhatóan pontosak és határozottat ütnek. Ilyenkor gyakran eltűnődöm, hogy egy vékonyka tű, amelyet óvatosan kell ráengedni a lemezre, nehogy megsérüljön, hogyan tud ilyen testes hangokat „kirezegni” magából.
A klasszikus művek vonóshangszereinek felhangrendszere és lecsengései is felsőbb osztályokat idézőek, míg a latinos hangulatú Ravel korong hirtelen és kimondottan éles dinamika váltásai meg sem kottyannak a lejátszónak. Az egyik pillanatban elandalít, a másikban tüzes tempóra vált, zavaró effektusok vagy forszírozottság pedig még a virtuóz módon megszólaltatott csörgő intenzív hangjában sem hallható.
A bevezető közönség zsivajt ezúttal nélkülöző jazz muzsika az előzőekben megismert neutrális, kellően részletező, koherens és dinamikus karakterrel szólal meg. A kellemesen telt hangú hangszerek és a tökéletes egyensúly nagyon jó jelenlét érzetet eredményeznek, a feszes ritmus könnyedén beindítja a lábakat. A vibrafon szóló sokszínű, egyszerre játékos és bensőséges, egyetlen sercenés sem zavarja meg, a jó felvételnek köszönhetően a muzsika egyértelműen high-end kvalitásokkal szólal meg. Ugyanígy óriási élmény a Cantate Domino is az erőteljes alsó sípokkal, a tiszta és szárnyaló kórussal és a valóságot idéző színezetű, fenséges orgona hangzással, ami néhány perce Karácsonyt varázsol a nyárba.

Ajánlás

Csatlakozva a lejátszót korábban tesztelő kollégákhoz én is csak dicsérni tudom a több elemében is nagyon jó helyről merítő TT-15S1-et, mint egy elegáns és korrekt módon megépített, minden ízében minőségi, értékét tekintve pedig érzésem szerint jócskán alulárazott lemezjátszót, amely az analóg lejátszók világában is becsülettel öregbítheti a Marantz márkanevet.


Marantz TT-15S1
Frekvencia átvitel: 20 Hz- 20 kHz
Jel/zaj arány: 80 dB
Fordulatszámok: 33/45 RPM
Méretek: 440×350×110 mm
Tömeg: 8,9 kg
Ár: 499.990,- Ft


Horn Distribution (HU) Kft.
Tel: 1/347-0020
www.horn.eu