The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Clearaudio Concept

Noha az analóg lemezjátszók a digitális eszközökkel utolérhetetlen hangminőség mellett mindig is a zenehallgatás szertartásáról és a „bíbelődésről” szóltak, a Clearaudio most pontosan a digitális technikákon elkényelmesedett vásárlókat próbálja megszólítani egy végtelenül kompakt és modern típussal, aminek összeállítása és installálása bizonyára senkit sem fog zavarba hozni.

A gyártó elképzelése a gombnyomásra működő zenehallgatással élők számára is megfelelő, azaz kellően könnyen installálható és kezelhető lemezjátszó megalkotása volt, amellyel felfedezhetik, hogy a biteken túl is van élet a zenében, sőt, valójában ott kezdődik csak igazán. A cél érdekében először is a technológiát kellett „kezelésbe venni”, hogy a Concept a dobozból kivéve szinte egyből üzemkész, divatos kifejezéssel élve „plug & play” lemezjátszó legyen. Mivel a szállításra, installálásra és kezelésre legérzékenyebb alkatelem a hangkar, ezért elsőként egy speciális innovatív hangkart fejlesztettek ki, ami mágneses csapágya révén egyrészt súrlódás és kopásmentesen működik, másrészt lehetővé teszi, hogy tökéletesen installálva és beállítva, gyárilag beszerelt igényes MM hangszedővel és ellensúllyal szállítsák. A gyakorlatban mindez annyit jelent, hogy kicsomagolás után a kar egyből „harcra” kész, és nem kell sem a tűerő, sem az anti-skating beállításával bajlódnia a műveletben esetleg nem túl rutinos felhasználónak.
A kar „csapágya” tulajdonképpen két részből áll, alul egy vékony „fonál”, felül pedig egy rendkívül erős mágnes tartja a kívánt helyen a hangkart. Olyannyira erős, hogy kézzel szinte lehetetlen kimozdítani a helyéről, így aztán megfelelően csillapított is, miközben a súrlódást itt el is lehet felejteni. Az alumínium alkatrészek megmunkálási minősége pedig rendkívül finom, mint mindig.
concept_karbazisA nemesen egyszerű filozófia jegyében készült Concept futómű valójában nem leegyszerűsíti, hanem frappánsan oldja meg a különböző „feladatokat” és kizárólag kiváló minőségű anyagok felhasználásával készül. A lemeztányér anyaga 30 mm vastag fekete POM („Polyoxymethylen“), melyet az elcsatolt és nagyon sima futású DC motor csiszolt felületű lapos szíjjal – egy alsó tányér közvetítésével - hajt meg. A Concept a gyakori 33 1/3 és 45-ös fordulatú korongok mellett kitüntető figyelmességként az antik 78-as lemezek lejátszására is képes, a különböző fordulatszámok közti váltás a bekapcsolás funkcióját is magára vállaló komfortos forgó kapcsolóval történik. A tiszta tápfeszültségről német gyártmányú külső tápegység gondoskodik.  
Polírozott, edzett acél csapágya szinterezett bronz házat kapott, a futófelülete tükrösített teflon. Súrlódás és kopás szinte nincs is, gyakorlatilag örök életű alkatrészről beszélhetünk. Az elegáns, szálcsiszolt alumínium borítással körülvett sasszi rezonanciamentesség szempontjából optimalizált kivitelű, szendvics szerkezetű, kívül kemény műanyagból, belül MDF-ből áll össze.  
A letisztult technológia a műszaki erényeken túlmenően esztétikailag is nagyon igényes típust eredményezett, mivel a készülékre már ránézni is öröm, az pedig, hogy a hallgatása mekkora örömöt jelent, rövidesen szintén kiderül…  

Hangminőség
Elenyészően minimális lemezzajú bevezető barázdák után indul a kerek, telt és hangulatos jazz muzsika, melynek megszólalásában a precízség és a békebeli analóg stílus ötvöződik és alkot remek összhangot. Telt, súlyos dobok biztosítják a láb-mozgató ritmust, a klarinét levegős, könnyed stílusban szólózik, a dobseprő kifejezetten oldott, a cinek élénkek, izgalmasak és selymesek is egyben. Részletezettség terén a Concept nagyon precíz, a hangja ezzel együtt mégsem tűnik mérnöki jellegűnek, az információk inkább csak magától értetődő természetességgel áramlanak a hangszórókból. A hangulat afféle kultúráltan pezsgő fajta, (a CD verzió a digitális jellegből adódóan mindig élénkebbnek hat) az élő zene jelleg mellett a kellemes és barátságos tónus is fontos szerephez jut. Vibrafon szólója árnyalt, a hangszer telt hangja szép hosszú lecsengésekkel szól; CD-ről bizony sohasem hallani ilyennek.
Ravel Rapsodie Espagnole lemezünk sajnos már nincs 100 %-os állapotban, cserében viszont remek alkalmat nyújt annak feltérképezésére, milyen ügyesen bánik a Concept a kissé kopott lemezekkel, mennyire jól eltünteti a lemezzajt, és ezáltal milyen komfortos zenehallgatást biztosít. A jókora dinamika és hangulatváltásokkal rendelkező temperamentumos muzsika halk részei finom odafigyeléssel, a vérmesebb részletek pedig latinos hévvel szólalnak meg, a német=hideg és racionális sztereotípia ezen a ponton teljesen értelmét veszti. Számos kitűnő CD játszó hallgatása után a jóféle analóg hang simasága, természetessége és puha teltsége ismét lenyűgöz, főleg, hogy egy alsóközép kategóriás digitális lejátszó „ára” szól, nem pedig valami elérhetetlen, egzotikus készülék. A klasszikus zene hangszerei ráadásként az egyik legnehezebb próbatételt jelentik a berendezések számára, mert nem magasakat, mélyeket, dinamikát és egyéb paramétereket, hanem érzelemmel teli hegedűket, kürtöket és fuvolákat kell megszólaltatniuk, olyan módon, hogy legalább a valódiságuk halvány illúzióját tudják kelteni. Ilyen szemmel nézve a Concept teljesítménye egészen lenyűgöző, mivel hangulatos és csábító dallamokat varázsol elő a sokat használt LP-ből, amit első lelkesedésemben teljesen végig is hallgatok.
Poposabb témák felé evezve, Robbie Williams Somethin’ Stupid-jában a testes, puha basszus, a finoman zizegő gitárhúrok és a kellemes, természetes hangú duett összhangzása tetszik a legjobban, míg Eric Clapton Unplugged albumán a műfajt jellemző jelenlétérzet nyújt óriási élményt. A lemezzaj most is minimális, már amikor van egyáltalán; a főszerep egyértelműen a zenéé. A hangok könnyedén szakadnak el a hangsugárzóktól, a tér rendezett és pontosan felépített, ám a zene hangulati elemei még ennél is fontosabbak - a könnyed természetesség műfajtól függetlenül mindegyik lemezen lenyűgöző. Úgy érzem, a Concept megszólalása teljesen összhangban van a kivitelével: ugyanaz a nemes egyszerűség és magától értetődő stílus jellemzi mindkettőt.   

Ajánlás
A Concept-tel a Clearaudionak sikerült megalkotnia a sok szempontból ideális lemezjátszót, ami nem fogja különféle beállítási procedúrákkal „kínozni” tulajdonosát, aki elégedetten legeltetheti szemeit a minőségi anyagokból készült formás készüléken, miközben gondtalanul élvezheti precíz-ségük mellett is kellemes dallamait. Mindezért a sok jóért ráadásul még csillagászati összegeket sem kell fizetni, mivel a csomag lényegi elemeként a készülék kifejezetten baráti, igazi versenytárs gyilkos árat kapott.