The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Pro-Ject 1 Xpression

A Pro-Ject a digitális szembeszéllel dacolva egyre-másra fejleszti ki lemezjátszóit, a választék folyamatos bõvülését látva egyáltalán nem az analóg technika méltóságteljesen lassú halála jut eszünkbe. Egyik legújabb munkájuk az immár négy különbözõ osztályba rendezett lejátszók "Audiophile Line" családjának középsõ tagja: az 1 Xpression.

Szemrevaló, egészen alacsony, szinte légiesen könnyed felépítésû a futómû, amelyet egyrészt vékony alvázának köszönhet. A középszürke, éleitõl gondosan megszabadított MDF lap látható felülete matt, enyhén érdesített kiképzésû, alul simára lakkozott; 4 db gumicsillapítású lábon áll. Hátulján a tartozékként megkapott plexitetõhöz felfogatási pontokat találunk. A fekete, filcborítású, áramvonalas, gondosan kiegyensúlyozott alumíniumötvözet tányér szintén kis magasságú, tömege 2,2 kg, átmérõje pontosan 30 centi. Rozsdamentes acélból készült, krómozott tengelye sárgaréz csapágyházba illesztett, polírozott csapágygolyón fut. Mûanyag szubtányérjába - melynek átmérõje a tányér átmérõjének kb. a fele - lapos ékszíj kapaszkodik; a kis méretû,  csendes üzemû motort a tányér alá, az alaplapban kialakított üregbe rejtették, elcsatolásáról a jól ismert, egyszerû, de kézenfekvõ gumigyûrûs felfüggesztés gondoskodik. Sebességváltása abszolút manuális, a tányért leemelve az ékszíjat kell átvezetni a motor kettõstárcsájú tengelyén; hajtásáért hétköznapinak látszó, 16V-os tápegység felelõs, bekapcsolni a platni alsó peremébe épített billenõkapcsolóval lehet.

Az állóhullámok kiküszöbölése érdekében kúpos kiképzésû, szénszálas hangkar szintén "míves" darab, látványra is tökéletesen passzol a futómû stílusához. Inverz, zafírfészkes csapágyrendszeren fordul, amely négy db edzett acél tûgörgõs csapágyból áll. A hozzá kapott ellensúly - melynek rugalmas tengelye csökkenti a vibrációkat - 3,5-6,5 g-os hangszedõkhöz alkalmazható, de létezik kiegészítõ súly a 6,5-9 grammos hangszedõkhöz is. Régi ismerõsünk a kényelmes, szilikon csillapítású karlift, és valószínûleg a háromállású, damilon függõ súllyal mûködõ antiskatingjét sem kell különösebben bemutatni. Belsõ kábelezése nagyrugalmasságú vörösréz, a készülékbõl kivezetõ audiokábel fixen szerelt típus, aranyozott RCA dugókban végzõdik, és magába foglalja a földszálat is.
Legolcsóbb választásként alapszintû Audio Technika AT95e hangszedõt vásárolhatunk a lemezjátszóhoz; hozzánk is ilyennel érkezett, és a körülményekhez képest elégedettek voltunk vele; a futómû azonban egy nagyobb tudású pickupot is képes kiszolgálni, így ha egyelõre nem is szánnánk komolyabb összeget rá, idõvel mindenképpen érdemes egy ilyen irányú fejlesztést betervezni.

Hangminõség
Az alapfokú hangszedõvel is teljes értékûen, kellemesen lágy, bensõséges tónusban szólaltatja meg a soul zenét az Xpression. Igen jól találja el a baszszus "méretezését", látványosan nyomul a bõgõs, egy pillanatra sem merül alá a játéka, de közben barátságosan simogató is, nem zúzza szét az érzelmes hangulatot. Ez egyben azt is jelenti, hogy kifejezetten élénk jelenlétérzetet produkál, levegõs, felszabadult a hangzás, ízesen kidolgozottak az akusztikus hangszerek is, van sava-borsa a zenének, nélkülöz bármilyen jellegtelen, felszínes, oda nem illõ momentumot. Egyedül az énekhangból hallani ki egy enyhe nyersességet, reszelõsséget, mintha a mai tojáskoktélt kihagyta volna a mûvésznõ; szenvedélyes, maximálisan átélt elõadásmódjával azonban még õ is képes lehengerelni. Ehhez terjedelmes játéktér áll rendelkezésére, amelyet a kíséretével együtt kiválóan ki is használ. Akusztikus jazzen tovább erõsödik a letisztultság-érzet, szinte eszköztelenül natúr, díszítetlen a hangvétel, benne van az élõ elõadás kimódoltságtól, megmásító utómunkáktól mentes zamata. A szaxofonszóló kitárulkozóan közvetlen, a nagybõgõ viszont visszavonult, talán kicsit túlságosan is lehiggadt. Egyértelmûen pazar a magastartomány, nem is az ultraszonikus teljesítménytõl alél el az ember, hanem az ütõsszekció életrevalósága, lelkesedése ragadós.
Túlzás nélkül állíthatjuk, mennyire lebilincselõ hallani, ahogyan ez az egészen alacsony árú lemezjátszó is milyen átéléssel, életszerû atmoszférával képes megjeleníteni a szimfonikus zenekart, annak dinamikáját, gazdag harmóniáit. Hallatlanul mozgalmas a hangszínpad, elevenek a hangszerek, a rendkívül összetett muzsika is tökéletesen összeáll elõttünk. Így érdemes igazán klasszikus zenét hallgatni, amelynek akár a népszerûségén is tudna lendíteni, ha még szélesebb körben elterjednének az olyan kifinomult teljesítményû, megfizethetõ lemezjátszók, mint az Xpression, amelyek segítségével talán a valaha mindennapjaink részét képezõ, méltatlanul mellõzötté vált fekete korongok is visszatérnének az õket megilletõ helyre.