The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Cambridge Audio D500se/T500/A500

A Cambridge Audio 500-as sorozatú készülékeiből összeállított együttes napjaink egyik legkedvezőbb áru audiofil rendszerének számít, ami méltán tart igényt a költségérzékeny zenebarátok figyelmére. Ráadásul a cég egyéb termékeinek tesztjei alapján a várakozások is meglehetősen jók vele szemben.

Szinte pontosan egy évvel ezelőtt szerepelt lapunk hasábjain a D300-as CD játszóból és a C500/P500 kétdobozos erősítőből álló szett. A mostani rendszer szintén három darabból áll: de más összetételű. Fő műsorforrása a magasabb kategóriájú D500SE CD játszó, belépett mellé a T500 tuner, erősítőnk pedig az integrált A500.

A szérián belül az összes készülék vonalvezetése megegyezik, de ami feketében kissé konzervatívnak hat, az ezüstben egész modernnek tűnik. A Cambridge Audio vérbeli brit audio iparosként csupán a lényegre koncentrál, készülékei nélkülöznek mindenféle felesleges sallangot. Komfort szintjük ettõl függetlenül elfogadható, legalábbis azok számára, akik nem a gondolataimat - is - kitalálják Sony-kon nőttek fel, s elvárásaikat az istennek sem hajlandók alábbadni.
A D500SE minden szempontból egy klasszikus megjelenésű készülék. Bal oldali lemezfiók, mellette a kijelző, alatta néhány szögletes gomb dizájnját láthatóan érintetlenül hagyták az utóbbi évek divathullámai, a konzervatív felépítésből mindössze a jobb oldalon lévő méretes léptető tárcsa lóg ki, meglehetősen praktikus elemként. Lemezfiókja lendületesen közlekedik ki és be, picit lötyögős, hosszú nyomógombjai pedig a japán miniatürizálási hullám tökéletes ellenpontját képezik. (Nem kellett spórolniuk a hellyel, mert mindössze öt van belőlük). Az ezüstszínhez remekül passzoló kék háttér megvilágítású kijelző látványelemnek kitűnő, de szerepe ebben nagyjából ki is merül, mert vékonyka fekete számai a zenehallgató fotelbõl már szinte láthatatlanok. (Ha sokáig ráfókuszálunk, káprázni kezd a szemünk.)
Megfordítva a készüléket, hátlapján minőségi felszereléseket találunk. Aranyozott sztereó hangkimenet, optikai digitális kimenet és a megszokott koaxiális helyett a ritkább, de profibb BNC digitális kijárat. Opciós upgrade lehetőségként lehet optikai digitális bemenetet is kérni, kihasználva a készülék DA konverterét külső források számára. Cambridge Audio védjegyként a feliratok szokás szerint fejjel lefelé is megtalálhatók (megkönnyítve a behajolva történő installálást), a komputer hálózati aljzat pedig alkalmat kínál a speciális hálózati kábelekkel való kísérletezgetésre.(hifisták előnyben)
Műszakilag a készülék lelke, a Crystal-tól származó 24 bites delta-sigma DAC, melynek jeleit dual-mono topológiájú analóg fokozat erősíti fel. A Cambridge mérnökei a jitter minimalizálását kiemelt tervezési szempontként kezelték, e cél érdekében precíz órajel generátort építettek a készülékbe. További lehetõségként az SE modellekhez upgrade DAC ill. analóg kimenet vásárolható, melyekkel minõségük kedvezõ áron megnövelhetõ.
cambridge 500

A T500 jelű készülék az egyetlen tuner a gyártó választékában. FM, MW és LW sávokon vételképes, memóriájában 64 állomás raktározható el. Megjelenésében a lemezfiókot (ill. annak hiányát) leszámítva tökéletesen megegyezik a CD játszóval, a konstrukció minden előnyével és hátrányával egyetemben.
RDS szolgáltatással nem rendelkezik, viszont komputeres vezérlő szoftvere, kevés kezelőszerve és praktikus hangoló tárcsája révén kezelése kényelmes és egyszerű, az állomások megkeresése precízen végezhető. Hangkimenetei szintén aranyozott RCA aljzatok (természetesen duplán feliratozva) és ugyanúgy fogad speciális hálózati kábeleket is.
A távvezérelhető (csak a hangerő) A500 integrált erősítő a kéttagú választék nívósabb és nagyobb teljesítményű (2×65W/8 Ohm) tagja. Külső felépítése szintén a klasszikus elveket követi. Középütt nagyméretű hangerőszabályzó, tőle balra a magas, ill. mély hangszínszabályzók, valamint az őket kiiktató "Direct" nyomógomb, jobbra pedig a balansz, a bemenetválasztó és a Tape nyomógomb helyezkedik el. A készülék hat nagyszintű műsorforrást fogad, azon típusok közé tartozva, amelyekből a phono fokozatot már régen száműzték.
Áttekinthető előlapja mögött, a prospektus szerint költséges elemeket tartalmazó, audiofil tervezésű és minőségi elektronika rejtőzik, melyről egyéb részleteket nem árulnak el.
Hátlapján aranyozott RCA sor és két szett, banándugót nem fogadó, (de nagy lyukú) hangsugárzó kimenet fogad, melyről az aranyozás már valamiért lemaradt. Az A500 rendelkezik még külön előfok kimenettel, melyhez akár a P500 végfok, akár aktív szubwoofer is csatlakoztatható, igény szerint.
A komplett szetthez kettő távvezérlő jár. Az egyik a CD játszóé, ami a készülék funkcióinak teljes körű irányítására képes, a másik az erősítőhöz mellékelt rendszer-távvezérlő, mellyel az egész rendszert kézben lehet tartani, megkímélve ezzel a felhasználót a különböző távvezérlők állandó keresgélésétől.

Hangminőség
Összhangban az előzőekben tesztelt Cambridge szettnél hallottakkal, (D300/C500/P500), most is kiegyenlített és egészséges színvilágú muzsika szólal meg a hangsugárzóinkból.
Az első tulajdonság, ami ezúttal megfog, a térábrázolás. A hangszerek és az énekesek hangja elszakad a dobozoktól, a színpad pedig hátrafelé messze elnyúlik, de a szélessége sem kutya. A zenészek tagoltan helyezkednek el a rendelkezésre álló tekintélyes méretű helyen, a zenekar mégis kerek egésszé áll össze.
Tempója friss, de nem hajtós, megvannak a kellő tartalékai ahhoz, hogy feszes ritmikát diktáljon, megmozgatva a hallgató lábait, viszont mélyeinek (ezalatt, azt a szubtartomány felé közelítő, ill. abba tartozó frekvenciasávot értem) ereje és testessége csak átlagos - az a bizonyos gyomormasszírozó érzés ezúttal elmarad.
Hangképe integrált és jó felbontású, sok az apró információ és a háttér is gazdagon kidolgozott. Hangszerhangjai letisztultak, naturálisak, abszolút a brit hifi iskola szemléletmódjának megfelelőek, tehát tárgyilagosak, s bár száraznak nem nevezném őket, minden cicomát mellőznek. A magasabb rendszámú és kvalitású CD játszónak köszönhetően a múltkorihoz képest a megszólalás simább és levegősebb, e téren már nem érheti kritika. Nagyobb hangerőn még jobban kinyílik, ütősebbé válik, miközben ésszerű határok között zavaró momentumok nem jelennek meg a hangképben. Másik végpontként, halkra véve sem laposodik el, így szabad játékteret biztosít a hangerő potméterrel való játszadozásnak, és este sem kell hiábavalóan a loudness gombot keresgélni az erősítőn.
Legnehezebb versenyszámként a klasszikus zenével is kényelmesen elboldogul, játékos vonósokat, levegős fuvolákat, testes nagybőgőt és homogén nagyzenekart megszólaltatva. Szólózongora - ének duónál a hangszer intenzív leütésekkel megszólaltatott hangja megfogott és határozott, színezete valósághű, a magas hangú férfi énekes (vagy nő?) pedig a színpad hajszálkereszttel bemérhető középvonalán, természetes és levegős hangon dalol - ilyesmire tényleg csak nívós készülék képes.
Tunerre váltva tiszta és zajtalan vételt tapasztalunk. Popzenéje ritmikus, erőteljes, ismerve a hazai kereskedelmi rádiók sztenderdjét, az eredmény szinte fantasztikus. Minőségi zenét játszó klasszikus adóra kapcsolva (nincs sok), élvezhető muzsikát szólaltat meg, nagyon jó vételi körülmények mellett. Beszédhangja tiszta, artikulált és természetes, alatta nem hallható a gyatrább készülékeknél megszokott hússütés zaj.

Ajánlás
Az 500-as Cambridge rendszer igazi nagy dobás. Felszereltségét, kivitelét és hangminőségét tekintve maximálisan hozza az árát, sőt kényelmesen túl is szárnyalja azt, kívánatos alternatívát nyújtva a relatíve kis pénzért jó hangot keresőknek. A jelenlegi piaci viszonyok között, ahol a jó kétcsatornás hifi folyamatosan fogy és drágul, árkategóriájában ez a szett szinte verhetetlennek tűnik, ráadásul még esztétikus és divatos is.