The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Unico CD+Amp

Olvasóink közül a régi motorosok még bizonyára jól emlékeznek a nagyjából hat éve bemutatott Unison Research Simply Two erősítőre - arra a bizonyos Szimpi Simply-re - ami némi ízelítőt nyújtott az exkluzív olasz gyártó zenei és esztétikai ízlésvilágából.
Sokan azonban ilyen-olyan (gyakran nem megalapozott) okokból kevesellték az átlag 12-20 Wattot, és esetleg sokallták az érte fizetendő árat. Nekik készült az Unico széria, melynek tagjai a high-end világban szezonálisnak számító árakon kínálnak nagyságrendileg több minőségi Wattot, ráadásul nem kevésbé ízléses csomagolásban.

A kulcsszó a hibrid erősítő technológia. Kettő iker trióda az előerősítő fokozatban és hajtós A-osztályú teljesítmény MOS-FET-ek komplementer párban a kimenő fokozatban. Utóbbiak gondoskodnak a kraftról, előbbiek pedig biztosítják a lágyságot és a zeneiséget, így a valódi Unison Research érzés sem veszik oda, mert erre azért ügyeltek a rafinált taljánok.
Az Unico készülékek szépreményű tulajdonosainak viszont le kell mondaniuk a rozsdamentes acélról, s a márkanév plakettet leszámítva a fáról, na és persze a közszemlére kitehető "uborkák" hiánya miatt a készülékek formavilága is ezúttal jóval közelebb áll a megszokott sztenderdhez. Panaszra azért ennek ellenére sem lehet okuk. Elegáns, finoman megmunkált alumínium előlapot kapnak, mindegyik készülékhez valódi, fából készült Unison Research rendszer távvezérlőt és sok-sok kilónyi nívós alkatrészt. Az Unico erősítő család átlagos méretű, nálunk vendégeskedő legkisebb darabja például 14 kilót nyom, s a hozzá mellékelt CD játszó (ebből egy van a sorozatban) is kitesz jó 11-et.
A felszereltség a jól bevált minimalista hagyományokat követi. Bemenetválasztó forgókapcsoló (5 line, illetve a phonoval szerelt változaton 4 line + phono) + hangerőszabályzó. Hálózati kapcsoló a hátoldalon, fejhallgató aljzat, balansz nincs.
A teljesítmény viszont csatornánként 80 Watt - a high-endben az így kijövő Watt/forint arány pedig kivételesen jónak számít.
Nem kevésbé érdekes történet a CD játszó sem. Formavilága letisztult, kivitele szép, az összképet számomra csak a kissé zörgősen és komótosan közlekedő lemezfiók rontja le kissé. A középütt elhelyezett, közel négyzet alakú zöld kijelző viszont nem semmi. Olyan, mint egy kis TV. Bekapcsoláskor az analóg fokozatban lévő csövek miatt, az erősítőkhöz hasonlóan a melegítési procedúra kikerülhetetlen, és minderről a kijelző korrektül tájékoztat. Kiírja, hogy "warm up", majd elkezd 30-tól visszafelé számolni. Ha végzett, megjelenik egy nagyméretű Unison Research logo, hogy tudjuk, mégis honnan fúj a szél, majd indulhat a műsor.
A kijelző mellett egy képzeletbeli íves vonal mentén elhelyezett négy kezelőszerv még a kezdő felhasználókat sem fogja zavarba hozni, nem úgy, mint a műszaki tartalom a vetélytársakat.
Hasonlóan az Unico sorozat öszszes többi tagjához, a CD játszóban is házon belül készült nagyteljesítményű toroid transzformátor gondoskodik az áramkörök korrekt táplálásáról. A felhasznált DA átalakító napjaink elvárásainak megfelelően 24 bit/192 kHz rendszerű és külön előnyeként egyéb digitális eszköz hangjának feljavításához is felhasználható. Mint említettem már, a kimeneti fokozat csöves, így szintén hibrid megoldásként napjaink digitális technikájához a hifi hőskorszak, az ábra szerint bizonyos szempontból máig túlszárnyalhatatlan erősítőtechnikája kapcsolódik.
Csatlakozók terén említést érdemel az XLR szimmetrikus kijárat, valamint a koax digitális bejárat.
A készülékek mindegyikéhez ugyanaz az elegáns rendszer távvezérlő jár, ami a CD játszó minden funkciójának irányítását lehetővé teszi, viszont megbocsátható hiányosságként az erősítőn csak a hangerő szabályozására képes.
Hangminőség
Kutyából nem lesz szalonna, egy Unison gyártmányból FET-ekkel együtt sem válik félvezetős karakterű erősítő. A hibrid konstrukció már első hallásra telitalálatnak tűnik. Megadja Istennek, ami az Istené és a Császárnak, ami a Császáré, azaz a csöves hívők megkapják a lágyságot és a romantikát, a félvezetősök pedig a dinamikát és az erőt.
Az Unico szettből megszólaló hangok lágyak és természetesek, nélkülöznek mindenféle művi csillogást és zavaró élet. Közepei és magasai könnyedek, a hozzájuk párosuló mélytartomány pedig telt és erőteljes. Bőven megvan a kellő ereje, de mégsem fitogtatja azt, hanem puha, kiterjedt és telt basszusfutamokat szólaltat meg.
A hangszórókról tökéletesen leszakadó muzsika oldott, laza hangulatú, afféle örömzenélés, az a fajta, ami inkább a zenét, mintsem a gépet helyezi előtérbe. Tervezőiknek érezhetően nem a hang profi "megcsinálása", hanem a zene érzelmi töltetének visszaadása volt a célja, s ez az, amire a leginkább ráharap az Unico szett hallgatója, akár egy éhes kisegér a nagy darab sajtra.
Mielőtt azonban még valaki azt a téves végkövetkeztetést vonná le, hogy ez a szett valami nyugdíjasházba való, ebéd utáni hallgatáshoz ideális együttes lenne, váltsunk kicsit pattogósabb műfajra. A ritmus felvétele nem okoz különösebb gondot a készülékeknek, bár azt nem állítom, hogy ők lennének napjaink leggyorsabb hangú berendezései. Nincs meg bennük például a techno műfajokhoz szükséges izgatott vibrálás, vagy a rockhoz elengedhetetlen nyersség, s a harmóniájuk az eklektikusság mindenféle formáját kizárja. Ettől függetlenül a maga kultúrált módján a szett mindent élvezhetően játszik le, mélyei például hihetetlenül jók, képesek derekasan mellbe vágni az embert. A könnyebb műfajok egyszerűen nem elég komolyak nekik, jellegükből és felmenőikből következően az Unico kettős a hangszeres zenék között érzi a legjobban magát. Zenéjük magával ragadó atmoszférát teremt, melyben a szóló hangszerek és énekesek szinte brillíroznak. Fuvolái könnyedek, szinte már légiesek, vonóskara lágy és sima hangú, a brácsák és csellók pedig egyenesen fantasztikusak. Sehol semmi erőlködés, sehol semmi zavaró momentum, csak a zene van. Vivaldi bizonyára elégedetten nyugtázná, ha hallaná, hogy az általa megálmodott muzsikát ilyen készülékek szólaltatják meg.
Ajánlás
A lágyság és az erő ilyen jól sikerült kombinációja abszolút nyerő mindazok számára, akik sokféle zenét szeretnek, de műfajtól függetlenül mindegyikben a muzsika szépségét keresik. Mindezek felett az Unico készülékek ráadásul még azok közé a berendezések közé tartoznak, amelyek a gép helyett egyértelműen a zenét helyezik előtérbe, s ez a tulajdonságuk minden mástól függetlenül, már önmagában is átkozottul vonzó alternatívává teszi őket.