The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Myryad Z110/Z140

Kezdetben volt az M-sorozat, mellyel a gyártó tulajdonképpen megalapozta hírnevét a high-end szakmában. Később aztán, hogy a kisebb pénzűek se maradjanak hoppon, megjelent a lifestyle formavilágú Cameo rendszer, mely a lefelé építkezés fő nyereségeként megörökölte a magasabb kategóriában bevált technológiák jó részét. Ugyanezen indokok alapján és elvek szerint született meg az immár a házi-mozi felé is kacsingató Z-sorozat, ami szintén meglehetősen divatosra vette a figurát.

Elnézve a közismert gyártók színpompás katalógusait szembeötlő, a "slim láz" tombolása. Legyen szó audiofil, vagy akár a legsnasszabb home cinema készülékről, mindenki túllicitálva a másikat karcsúsít, mintha a fitnessz őrület véglegesen elhatalmasodott volna a hifi iparban is. Egyáltalán nem elítélhető módon a Myryad is ezt a divathullámot lovagolja meg, a termetes M-készülékek mellé a Cameohoz hasonlóan kisportolt alakú (azért nem anorexiás) készülékeket megálmodva.

Felépítését tekintve a Z-sorozat szerintem minden hifista álma. Ha tetszik a hang, nem kell azon gondolkozni, hogy vajon melyik erősítőt melyik CD játszóval kellene párosítani - mindegyikből egy van, és kész. Dilemmát mindössze az okozhat, hogy a CD, vagy a DVD játszót válasszuk-e, utóbbi esetében némi felárért plusz filmnéző lehetőséggel megajándékozva magunkat és persze a családot. Multicsatornás erősítő egyelőre nincs, de szerintem csak idő kérdése, hogy megjelenjen.
A mindössze 78 mm magas, elegáns, szatén fekete, illetve a manapság reneszánszát élő ezüstszínben kapható készülékek frontlapját vízszintesen a nyomógombokat és LED-eket befogadó vékony bemart csík felezi meg, a sorozat legfőbb látványbeli jellegzetességeként. Mindegyik készüléket ugyanaz a letisztult, kevésszámú kezelőszervet alkalmazó szemléletmód jellemzi, ami kizárólag a lényeges elemekre koncentrál.

Z110 CD játszó
A csinos fémházikó az M-sorozatnál bevált technológiákat és alkatelemeket tartalmazza. A centrálisan elhelyezett, kultúrált működésű mechanika, a hozzá tartozó szervó és kontroll áramkörökkel együtt a Sonytól származik, csakúgy, mint a lemezfiók alatt elhelyezett zöld digites kijelző is. 24 bit /96 kHz rendszerű delta-sigma konverterét közvetlenül a nagysebességű FET-ekből felépített analóg kimeneti fokozathoz csatolták a minél direktebb és rövidebb jelutak érdekében. A készülék stabil tápellátását a Myryad által gyártott 2,2 kg tömegű, alacsony zajú toroid transzformátor, valamint hét, egyenként szabályzott tápegység biztosítja.
Csatlakozók terén a Z110-est szintén az igényesség jellemzi; sztereó hang, koax digitális és a My Link rendszervezérlés aljzatai egyaránt minőségi, aranyozott típusok. A készülékhez karcsú ezüstszínű rendszer távvezérlőt mellékelnek, mellyel komplett Myryad, illetve vele kompatibilis rendszert alkalmazó készülék együttes irányítható.

Z140 erősítő
Abszolút egyszerűen kezelhető, 2x 50 Watt teljesítményű (8 Ohm) elektronika öt vonalszintű (Tape 1,2, CD, DVD, Tuner) és egy phono MM bemenettel.  Tápellátásának felépítése megegyezik a CD játszóéval, áramköri felépítése pedig az M sorozat erősítőiben alkalmazott DC5 kapcsolástechnikán alapul.
Hangszínszabályzókat, balanszot és egyéb csacskaságokat vérbeli audiofil gyártmányhoz hűen nem találni rajta, kezelőszervei viszont finoman működnek, RCA, ill. hangfalcsatlakozói (egy szett) pedig masszív, aranyozott típusok. Természetesen csatlakozik a Myryad intelligens My Link vezérlési szisztémájához, s ugyanaz a rendszer távvezérlő jár hozzá, mint a CD játszóhoz - így legalább a családban mindenkinek lesz egy, vagy ha az egyik eltűnik, egy még mindig megmarad.

Hangminőség
Fellapozva az MP100/MA240 szettről, valamint a Cameo rendszerről írott jegyzeteimet, majd meghallgatva a vadonatúj Z-készülékeket úgy tűnik, a sikeres M-sorozat minőségének, mint cégen belüli etalonnak a megközelítése az utóbbinak egyértelműen jobban sikerült. A Z-szett megszólalása impresszív, nyitott, könnyed (szinte már szárnyaló), a Cameo-nál említett szárazságnak nyoma sincs benne, viszont óriási lendülete az M-szériára emlékeztet. Zenéje nagyon él, a csettintések például nagyot csattannak, s az egész hangzást nagyfokú izgalom hatja át.
Hangszerhangjai kifejezetten szépek, színei teltek és gazdagok, ezektől a készülékektől akár még egy eleddig kissé lagymatagnak tartott hangsugárzó is képes kivirulni. Popzenén imponálóan ritmikus és friss, e téren szintén maga mögé utasítva a nála érezhetően visszafogottabb Cameot; tánczenén egyből aktivizálja a lábakat, s teszi ezt abszolút lazán, mert erőlködésnek a legkisebb nyomát sem érezni benne.
Külön dicséretére legyen mondva, izgalmas és színes tónusa ellenére sem emlékeztet a hasonló eszközökkel operáló, csak éppen a hifizés népkábító változatát űző kommersz termékekre, csak éppen vele derűsen és mindenre nyitottan látjuk a (zenei) világot. Éppen ezért könnyen és gyorsan megszerethető hangú, s ez a szerelem nem csak egy hamar elhamvadó fellobbanás, hanem hosszú ideig tartó kapcsolat, mely során az ember nem győzi feltenni a lemezeit.
Karakterüket tekintve a Z-modellek mind a romantikusan bágyadt, mind a félvezetősen "feszítő" készülékektől messze állnak, rájuk inkább a fiatalos könnyedség és a tavaszias hangulat jellemző. Feljebb tekerve a hangerőt pozitívumai megőrzése mellett a hangzás erőteljesebbé és nagyobb volumenűvé válik. Basszusa telt, és erőteljes, viszont a legmélyebb tartományok szőnyeg hullámoztató hangjait és a mellben érezhető testességet kissé hiányolom belőle.
Hangulatilag ez a Myryad szett meglehetősen "happy"; talán még egy gyászinduló is nehezen tudna könnyeket csalni a szemembe tőle, s valószínűleg a dark metal rajongókat sem fogja egykönnyen depresszióba kergetni. Ennyi derű és életkedv mellett még azt is nehéz elhinni, hogy ezeket a készülékeket tényleg a ködös Albionban tervezték.

Ajánlás
A friss, üde és színes hangú Z-szett hangjának emberi lélekre gyakorolt hatása felér egy erős anti-depresszánséval, ritmikája kiragadja a székből a megszólalásának szépségeitől és izgalmas színeitől már kellően elcsábult hallgatóját.
Tudását tekintve a CD játszó és az erősítő egyaránt igazi ifjú Myryad, ha megnőnének, kicsit okosodnának és komolyodnának, akkor valódi M készülék válna belőlük.