The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Music Hall c-dac 15.3 CD játszó/DAC teszt

A hálózatos lejátszók előretörésével egyre inkább háttérbe szoruló CD játszók többek között új funkciók bevetésével próbálják meg vonzóbbá tenni magukat, melynek egyik leginkább kézenfekvő módja, hogy a beépített DA konverterüket külső digitális források számára is elérhetővé teszik, így egyből praktikus kettő az egyben készülék válik belőlük.

A régi hifi motorosnak számító Roy Hall bő harminc éve foglalkozik neves brit audio márkák disztribúciójával, valamint az általa életre hívott Music Hall márkával. A Music Hall kedvezően árazott modellekből álló választéka Európában készülő analóg lemezjátszókból, valamint Amerikában tervezett és szigorú minőségellenőrzés mellett a kínai Shenzenben gyártatott elektronikákból áll, melyek között integrált erősítők, phono előerősítők, receiverek, CD játszók és DA konverterek egyaránt megtalálhatók.

614entry.inscd

A c-dac 15.3 jelű modell lényegében egy CD játszó és egy DAC frigyének mondható, amely ilyen módon az ezüstkorongok lejátszása mellett a rendszerhez csatlakoztatott egyéb digitális források (köztük PC-k, Sonos, Apple TV, streamerek, stb.) jeleinek analóggá alakítását is elvégzi. Az elegáns fekete színű szálcsiszolt alumínium előlapos karcsú készülék kinézetileg egy klasszikus CD játszó képét mutatja centrális mechanikával, alatta pedig egy kék háttér világítású jól olvasható LCD kijelzővel; a DAC funkcióra mindössze a fióktól balra lévő „Input” gomb, és a hátoldalán lévő három digitális bemenet (koax, optikai, USB B) utal. A lemezek vibrációmentes forgatásáról és jeleik pontos kiolvasásáról Sanyo HD850 mechanika gondoskodik, a digitális jeleket 24bit/192kHz-es Burr-Brown PCM 1796 DAC alakítja analóggá. A külső forrásokról érkező digitális analóggá alakítását egy másik független DAC szekció végzi, amely egy 24 bit/192 kHz-es Wolfson WM8805 DAC chipre épül.

music hall cdac 15 3 back

A készülék CD játszó egysége CD, CD-R és CD-RW lemezek kiolvasására alkalmas, a rezonanciamentes környezetet a stabil ház és a hatékonyan csillapított mechanika mellett a speciális rezgéselnyelő lábak biztosítják. Áramköreinek táplálását nagy hatékonyságú toroid transzformátorra épülő precíz tápegység látja el. Csatlakozó választékában a három digitális bemenet és az analóg RCA kimenet mellett egy koax digitális kimenet is található, amelyen keresztül a digitális információk külső DAC-ra vagy digitális felvevőre továbbíthatók. A lejátszóhoz mellékelt távvezérlővel kényelmes használatot lehetővé téve komplett Music Hall CD+ erősítő együttesek irányíthatók.

Roy Hall egyrészt nem kezdő, másrészt valamit nagyon tud. Többek között nagyon ért hozzá, hogy olcsó áron meglepően jó minőségű készülékeket tervezzen és gyártson. A c-dac 15.3, ami az ódivatú kék hátteres kijelzőjével és úgy összességében is úgy néz ki, mint egy kb. 20 évvel ezelőtti Cambridge Audio lejátszó abból a korszakból, amikor a brit gyártónak még az olcsóság volt az egyik legfontosabb szempontja, például a megszólalásával mindezt egyből elfeledteti, sőt, ahogy egyre többet hallgatom, egyre kevésbé vagyok tudatában, hogy tulajdonképpen egy alapkategóriájú, nagyon kedvező áru készülék szól. Mindennek duplán örülök. Egyrészt úgy tűnik, megint sikerült egy olyan teszt darabot kifognom, amit jó szívvel ajánlhatok, és amit ráadásként az ára okán sokan meg is engedhetnek maguknak, másrészt pedig a sok drága berendezés között továbbra sem lettem sznob, így nem a névtől és az ártól függ, hogy őszinte örömmel tudok-e hallgatni egy készüléket, vagy sem.
A CD játszó hangzása zavaró hibáktól mentes, testes, analógosan puha basszussal, jó részletezettséggel és kellő nyitottsággal rendelkező. Képes bevonni a zenei történésekbe, ami egy nagyon örvendetes tulajdonság, ezen az árszinten pedig különösen az. Egyensúlyban lévő hangképében a basszus folyamatosan jelen van, ezért mindenféle produkció stabil alapokon áll; a nagyzenekarok tömegét hatásosan érzékelteti, míg a pop, illetve rockzenék testesen és energikusan szólalnak meg. A lejátszó karaktere alapvetően kellemes és barátságos tónusú, ami persze nem azt jelenti, hogy az élénkebb színeket, vagy a fémesebb, határozottabb hangszerhangokat elkenné vagy elmismásolná, ezért például a Verdi opera rezesei is kellően fémesek, míg a tutik dinamikusak és erőteljesek. Amikor viszont a jazz buli vibrafon szólója vagy Shirley Horn fátyolos hangja van soron, a készülék kellemesebb, ha úgy tetszik, romantikusabb arculata kerül előtérbe, de ugyanígy kategóriáján felüli élményt nyújt az érzelmekkel teli Vivaldi hegedűverseny, vagy a jó tüdejű szaxofonos és a finom kezű zongorista duójának felvétele is. Utóbbi hangszer esetében a színeknél és a felharmonikusoknál azért érezni, hogy nem túl drága eszköz szólaltatja meg, de az eredmény így is abszolút élvezhető és reális, a hiányérzet pedig egyértelműen a kategóriának, nem a készüléknek szól.

Mivel a c-dac 15.3 külön-külön DAC-okkal rendelkezik a CD lejátszáshoz és a külső források jeleinek megszólaltatásához, a következőkben egy másik futóművel a DAC funkcióját is kipróbáltam. Előbb a Burr-Brown szekció működött, majd pedig a Wolfson, így a kétféle hangzás összehasonlítása egyben a kétféle DAC chip típus karakterének összehasonlítása is volt. A DAC szekciót használva az előzőnél impresszívebb, némileg nyitottabb, viszont kevésbé precíz és konkrét muzsika szólalt meg. A tér széltében egyértelműen jobban széthúzott, a hangok jócskán túlcsordulnak a hangsugárzók vonalán, míg az előbb a színpad inkább az általuk behatárolt területen épült fel. Az előző volt a pontosabb, alaposabban felépített és megkomponált, némileg racionálisabb hang, míg az utóbbi egy kissé elnagyoltabb, de lazább és oldottabb, mondhatni olyan művészies-stílusú. Nehezen tudnék választani közülük, zenétől függően hol az egyik, hol a másik tetszik jobban, sőt, talán még hangulatfüggő is a dolog, és mindegyikben vannak olyan vonások, amiket kedvelek, de hát a kombinációjukat sajnos nem én állíthatom össze.

Ajánlás

Azon el lehet vitatkozgatni, hogy kinek melyik DAC szekció hangzása tetszik jobban, az azonban vitathatatlan, hogy a c-dac 15.3 egy nagyon jó hangú készülék, amelynek bántó hibáktól mentes megszólalásában nyoma sincs az olcsó lejátszó érzetnek. Alapvetően kellemes, telt és barátságos karaktere mellett elég érdekes és színes ahhoz, hogy hosszú távon is jól lehessen hallgatni, retró stílusú külsejével pedig nekem személy szerint az égvilágon semmi bajom sincs, különben, meg amúgy is éppen egy újabb retró hullám kellős közepén vagyunk, és a folyamat időszakonként amúgy is megismétli önmagát.


Music Hall c-dac 15.3
Méretek: 428×78×360 mm
Tömeg: 8,6 kg
Ár: 159.999,- Ft

Forgalmazó: Extreme Audio
Tel: 1/7867-422, 30/330-6229
www.extremeaudio.hu