The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Vincent CD-S 1.2 – Stressz űző

A digitális audióban az önálló CD játszók ma már kétségkívül kihaló „állatfajnak” számítanak, így azok a gyártók, akik még érdekeltek ebben a készülékfajtában, különböző szolgáltatásokkal illetve külső digitális forrásokról is használható DAC-kal próbálják meg őket vonzóbbá és eladhatóbbá tenni, pont úgy, mint a Vincent a sokoldalú CD-S1.2 típust.

Aki mostanság kap rá az igényes zenehallgatásra és nem analógban gondolkozik, annál a CD formátum már valószínűleg nem fog felmerülni lehetséges alternatívaként, ezért a CD játszókat legnagyobb eséllyel a korábban felhalmozott lemezgyűjtemények tulajdonosai fogják megvásárolni. Már ha időközben nem rippelték be őket, hogy vadonatúj hálózatos lejátszójukkal kényelmesebbé tegyék az életüket és örökre elfeledjék a lemeztokok közti keresgélést. Persze a két formátum sem zárja ki egymást teljesen, hiszen a CD lemez „felrakása” legalább nyomaiban felidézi az analóg lemezekkel való egykori foglalatoskodást és a tableten való pötyögéssel szemben azért ad egy plusz hangulatot a zenehallgatásnak. Többek között ezért hallgatok én is CD lemezeket, na meg azért, mert még nem tudtam magam rászánni az egyenként való berippelésükre…

A hálózatos lejátszók előretörésével a különálló DAC-ok váltak az egyik legfontosabb készülékfajtává, amelyek anno a CD futómű+DAC korszakban inkább még afféle csodabogaraknak számítottak, mert egyrészt nagyon drágák voltak, másrészt sokan nem értették, miért „veszik ki” őket a CD játszókból, amikor együtt is nagyon jól működnek. Most viszont elérhető árutól a csillagos égig árazva számtalan rendű és rangú típus áll belőlük rendelkezésre, amelyekkel nem csak a hálózatos lejátszókról, hanem laptopokról, PC-kről, vagy akár a régi CD játszókról is lehet zenélni. Éppen ezért egy jó DAC a mai audio láncokban különösen fontos elemnek számít, így például egy CD játszó használati értékét is jelentősen megnöveli, ha rendelkezik vele.

Vincent CDS1 2 inside HFP Online

A Vincent Audio legelső CD játszója 2000-ben jelent meg CD-S1 néven, majd néhány év múlva 24 bit/192 kHz rendszerű DA konvertert kapva CD-S1.1 lett belőle, most pedig a digitális bemenetekkel kiegészített legújabb változatát CD-S1.2-nek hívják, vagyis ez a típus a gyártó legelső modelljének egyenes ági leszármazottja, amelyen az elmúlt másfél évtized teljes CD játszó innovációja nyomon követhető.
A CD-S1.2 egy hibrid felépítésű, a méltánytalanul réteg formátum státuszban rekedt HDCD korongok lejátszására is alkalmas készülék, amely többféle digitális bemenete révén különálló DAC szerepkörben is alkalmazható. A vérbeli Vincentnek kinéző, kissé retró fílinget árasztó vaskos alumínium előlapos készülékben a Sanyo mechanika által kiolvasott digitális információkat 24 bit/192 kHz rendszerű Burr-Brown PCM1796 DAC veszi kezelésbe. Az áramkörök felépítése teljesen szimmetrikus, az igényes alkatelemekből álló analóg kimeneti fokozatban pedig csatornánként egy-egy 6N16 jelű elektroncső található, amitől a lejátszó még nagyobb unikummá válik. Az igazat megvallva, jómagam sohasem értettem, hogy ez az eljárás a minőségi játszók között miért nem terjedt el szélesebb körben, amikor lényegében a csövek jelentik a leghatásosabb gyógyírt az analóg füleket zavaró digitális jellegre, vagy, ahogy anno Darvas László találóan megfogalmazta, a digitítiszre.

Vincent CDS1.2Rear HFP Online

A készülék hátulján a szimmetrikus XLR és aszimmetrikus RCA (×2) kijáratok valamint a koax digitális kimenet mellett koax, optikai és USB digitális bemeneteket találunk, melyek között az előlapon lévő „Select” kapcsolóval lehet kiválasztani az éppen használni kívántat. Újabb figyelmességként az előlapon még 6,3 mm-es fejhallgató aljzat is felfedezhető, amelyhez még szintszabályzót is mellékeltek, így valóban teljes értékűnek számít. A tartozék szett ugyancsak bőséges; a karcsú fekete távirányító mellett aranyozott dugókkal szerelt RCA kábel valamint egy USB kábel kerül elő a dobozból, természetesen a komputer hálózati kábel társaságában, amelyet ezen a szinten később azért mindenképpen megérné valami komolyabbra cserélni, (vélhetően a többivel együtt).

Hangulatát tekintve a CD játszó, valószínűleg nem véletlenül, már az első megszólalásától kezdve a gyártó hibrid erősítőire emlékeztet, ugyanazzal a telt, kerek, barátságos és kellemes hangvétellel, amit a korábbiakban náluk is megtapasztaltam már. Lágy és kifinomult felső végeihez kimondottan analógos hangvételű dús basszus párosul, és úgy általában véve a komplett megszólalását is plasztikusság jellemzi, aminek köszönhetően a különféle hangszereket a fizikai valóságosság érzetét nyújtva szólaltatja meg.
A jazz muzsikáknál értő módon megformált hangszerhangokkal, testes dobokkal és finoman duruzsoló nagybőgőkkel kényeztet, utóbbiak a játékuk minden pillanatában érezhetően és megfelelő hangsúllyal vannak jelen a zenében. Hangulatilag az élő produkció közepesen pezsgőnek mondható, mert bár átjön az energikus élő jelleg, emellett azonban a készülék alapvető karakteréből fakadó egyfajta bensőséges érzet is tapasztalható. A vibrafonnál szintén remekül érvényesül a plasztikus jelleg, a hangszer hangjai a fizikai valóság érzetét keltve kellemes tónusban és játékosan szólalnak meg, egészen hihetővé téve a zenét. Felhangosítva a dinamizmus és az életteliség tovább fokozódik, a hangzás azonban ugyanolyan kerek marad, és semmiféle sarkosságot, élességet vagy zavaró momentumot nem lehet kicsiholni a lejátszóból.
Klasszikus műveken az erős hangulati elemek, a plasztikusság és a jó basszus természetesen ugyanolyan jól érvényesülnek, mint más műfajok esetében, az utóbbi pedig nagyban hozzájárul a nagyzenekarok komplexitásának és tömegének hatásos megjelenítéséhez. A Mozart opera énekesnője lendületes és életvidám, a hangja sima és csúszik, mint a mézes bor, a fuvolák ezüstösek és könnyedek, és az egész produkció kerek egész és egészséges, gazdag színvilággal és varázslatos hangulattal. Verdi Macbethje ennél sokkal szigorúbb hangvételű, a tutik ereje és dinamikája pedig igazán tiszteletet parancsoló benne, majd az általuk keltett feszültséget a légiesen könnyű női énekhangok oldják fel. A kellemes hangvételű vonóskar hullámzó megszólalása szintén nagyon tetszik, csak úgy, mint a következő Vivaldi hegedűversenyé, amelyben rengeteg érzelem van, a sokat emlegetett plasztikusságnak köszönhetően a hegedűk szinte kézzelfoghatóak és a megszólalás úgy bevonja az embert a zenei történésbe, ahogy az a nagykönyvben meg van írva.
Különféle változatos műfajú zenék következnek, köztük latinos gitármuzsika, amely hallgatása során a spontán és természetes hangvétel mellett felfigyelek a készülék érdekes analitikai képességeire is, nevezetesen arra, hogy olyan módon jelenít meg rendkívül sok részletet és információt, hogy közben egyáltalán nem tűnik precízségre hajtónak, hanem a sok apró részlet mind magától értetődő természetességgel érkezik. Belefeledkezik az ember a zenébe, aztán hirtelen olyan momentumokra figyel fel, hogy „jé, hogy megcsúszott a gitáros az ujja a húron”, vagy, hogy az egyik hegedűs köhintett egy picit. És mindez a zene szerves része, pont úgy, mint a valóságban, és a dolog ettől igazán szép.
Kipróbálva a készülék koax és USB bemenetét a hangzás ugyanilyen kellemes és az előzőekben megismert testes és izmos basszussal rendelkező, szóval, külső digitális forrásról használva ugyanazokban a pozitívumokban lehet részünk, mint a CD játszót használva.

A CD-S1.2 lényegében tökéleten beleilleszkedik az általam ismert Vincent hibrid illetve csöves erősítők kellemes, analógos jellegű, egészséges és testes mélyekkel rendelkező világába, és mindennek köszönhetően nem csak harmonikus egységet alkothat velük, hanem még a digitális hangzástól idegenkedők szívét is meg tudja lágyítani. Beépített DA konverterének köszönhetően akár hálózatos lejátszó vagy PC/Mac alapú rendszerek mellé is ideális partner lehet, járulékos haszonként pedig még a CD lemezeket is meg lehet hallgatni vele, hiszen annál is felbukkanhat belőlük, aki nem gyűjti őket. Karaktere révén a készülék egy zenei műfajtól függetlenül hosszabb távon is jól hallgatható fajta, amely úgy vegyíti a kellemességet és az „izgalmakat”, hogy a végeredmény teljesen kiegyensúlyozott legyen.


Vincent CD-S1.2
Frekvencia átvitel: 20 Hz-20 kHz
Jel/zaj arány: >94 dB
Dinamika: >100 dB
Méretek: 430×106×342 mm
Tömeg: 8,5 kg
Ár: 399.990,- Ft

Stream Audio
Tel: 30/211-5253
www.streamaudio.hu