The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Creek Audio Evolution 50CD – Kettő az egyben

Az utóbbi években egyre nagyobb tért nyerő médialejátszók jókora rendet vágtak a CD játszók soraiba, hiszen a csökkenő érdeklődés hatására természetesen az új modellek száma is jócskán megcsappant. Az igazi audiofil gyártók azonban továbbra is gyártanak lejátszókat és új ötletként sok esetben külső készülékekkel is használható DAC-kal próbálják vonzóbbá tenni őket.

Aki most kezd el komolyabban hifizni és nem az analóg vonalat választja, az valószínűleg már soha nem fog CD játszót vásárolni, azonban a kis ezüstkorongok 30 éves múlttal rendelkeznek, így sokaknál jókora gyűjtemények sorakozhatnak a polcokon, amelyeket bizonyára a jövőben is hallgatni szeretnének. Éppen ezért még jó sok ideig szükség lesz jó CD játszókra, legalább addig, amíg a lemezgyűjtemények el nem porladnak, bár ezzel korábban már eleget riogattak, de én speciel még egyetlen atomjaira hullott lemezzel sem találkoztam.

A Creek fokozatosan megújuló választékában jelenleg egyetlen CD játszó, az Evolution 50CD típus található, idén télre azonban a hírek szerint még egy komolyabb modell is érkezik mellé. A letagadhatatlanul az Evolution 50A erősítő ideális párjául készült lejátszó ugyanazt a slank, mindössze 60 mm magas stabil készülékházat és fekete vagy ezüstszínben készülő szálcsiszolt alumínium előlapot kapta meg, mint erősítő párja, és személyében a második olyan Creek készüléket tisztelhetjük, ami az új, fehér fényű Organic Light Emitting Diode (OLED) kijelzővel rendelkezik. A normál kijelzőknél fényesebb és nagyobb felbontású display a megszokott idő és track információk mellett praktikus módon az aktuálisan kiválasztott digitális bemenetet is mutatja és nagy, kontrasztos karaktereinek köszönhetően messziről is jól olvasható.

Creek Evo50CD Front

Amint a bevezetőben már említettem, az Evolution 50CD valójában egy CD játszó és egy high-end DAC egy dobozban, ennek köszönhetően a lemezek lejátszása mellett mindenféle külső digitális forrás megszólaltatására is alkalmas, és többek között mondjuk egy konverter nélküli Auralic hálózati lejátszó ideális partnere is lehet. A Creek vezető tervezője, az Evolution 50A erősítőt is jegyző David Gamble ezúttal a digitális lejátszók minden apró részletét alaposan kitanulmányozó Dominik Peklo közreműködésével alkotta meg a CD játszót, amelynél a digitális áramkörök mellett a tápellátás is kitüntetett figyelmet élvezett. A slot-in rendszerű mechanikával rendelkező készülék precíz tápellátásáról túlméretezett toroid transzformátor gondoskodik, alacsony impedanciájú tápkondenzátorokkal és feszültség szabályzókkal, valamint külön leágazásokkal az analóg és a digitális áramkörök számára. A körültekintően felépített analóg és digitális áramkörökben többek között organikus polimer kondenzátorok, a kimeneti szűrőkben pedig WIMA polipropilén kondenzátorok találhatók.

Creek Evo50Cd Rear

A készülékben, elsőként a Creek digitális eszközök történetében a Wolfson csúcsminőségű WM8742 192 kHz/24 bit rendszerű DA konverterei működnek dupla differenciál módban. Az átalakítás maximális pontosságáról alacsony jitterű óra jelgenerátor gondoskodik. Ugyanezt a kifinomult DA konvertert használhatjuk természetesen külső digitális források csatlakoztatása esetén is, amelyek optikai (×2), koaxiális (×2) és galvanikusan izolált USB (24 bit/96 kHz) bemeneteken egyaránt kapcsolódhatnak a készülékhez. A csatlakozó választékban emellett még egy-egy koax és optikai digitális kimenet, aszimmetrikus és szimmetrikus XLR analóg kimenetek, valamint a Creek bus rendszer aljzatai találhatók. Érdekes és hasznos extraként a készülék öt különböző karakterisztikájú digitális szűrővel rendelkezik, melyek közük a távvezérlőről direktben válszthatjuk ki az ízlésünknek legmegfelelőbb típust. Tovább bővítve a készülék felhasználhatósági körét, a hangerőszabályzás révén digitális források használata esetén a lejátszó előfokként is alkalmazható, és így már a címben említett "kettő az egyben" valójában három az egyben-né válik.

Creek Evo50CD ins

A készülék hátlapja az átlag CD játszóknál jóval több csatlakozás ellenére átlátható és rendezett képet mutat, a csatlakozók igényes aranyozott típusok, a mellékelt rendszer távvezérlővel pedig a készülék összes fontos funkciója kényelmesen irányítható.

Ha a külső hasonlóság mellett hangzásbeli analógiát is szeretnénk találni az erősítő testvérrel, a dinamikus, telt és kerek megszólalást lenne érdemes elsőként megemlíteni, mert ezekben a paraméterekben a két készülék abszolút hasonlóságot mutat. Újabb közös irányvonalként a CD játszó szintén nélkülözi a hatásvadász elemeket, mivel nem az első néhány percben szeretné levenni a lábáról a potenciális vásárlót, hanem inkább olyan erényeket mutat, amelyekkel hosszú távon kellemes élményekkel ajándékozhatja meg. Barátságos, sima és egészséges megszólalásában az analóg áramköri környezet és kimeneti fokozat mellett minden bizonnyal a gyártó által favorizált Wolfson DAC-nak is komoly szerepe van, hiszen például az ugyanezen digitális egységekből építkező Cambridge lejátszók is hasonló karakterrel rendelkeznek, szemben a Sabre DAC-ra épülő Wadia, Oppo és egyéb márkájú készülékek inkább racionális és extrovertált megszólalásával.
A Creek CD pozitívumai közül külön érdemes kiemelni az analógos karakterű dinamikus és telt basszust, ami kategóriájában szinte párját ritkítja és még akár kisebb hangsugárzókkal is meglepően erőteljes mélyeket eredményezhet. Shirley Horn felvételén a basszus szinte bedugítja a füleimet, operamuzsikákon a tutik valóban komoly súlypontot képviselnek, pop és rockzenéken pedig a hatás egyenesen frenetikus, nagyobb hangerőn szinte már klubhangulatot idéző. Érdekes módon CD játszóként e téren is minden esetben jobb eredményt kapok, mint a készüléket külső forrásról DAC-ként használva; a két hang természetesen azonos gyökerű, de például a dinamika is érezhetően nagyobb, ha a lemez a Creek-ben van. Önmagában nézve DA konverterként is nagyon jól muzsikál, alapvetően telt, kiegyensúlyozott és egészséges hangzást nyújtva a CD játszóként megismert lágy, legfelül egészen finoman elsimított magasakkal.
Színvilág tekintetében egy kicsit visszafogottabb ecsetvonásokkal dolgozik, mint erősítő párja, és ehhez a területhez hasonlóan a túlzásoktól mindenhol tartózkodik. Mindennek a végeredménye egy olyan középutas hangzás, ami alapvetően kifinomult és kellemes, de azért elég színes, izgalmas és érdekes is ahhoz, hogy hosszabb távon se váljon unalmassá. Vivaldi hegedűversenyén elsősorban a natúr és életszagú megszólalásából nyújt hatásos ízelítőt, aminek köszönhetően az amúgy is fantasztikus mű valóban óriási élményt nyújt. Némi nosztalgiázós hangulatban elővettem még a régen hallgatott China Crisis CD-met is, (érdekes, hogy a zenekar anno ki tudja miért kitalált neve napjainkban mennyire „rímel” az országban kibontakozó tőzsdeválsággal) amelyet a ’80-as évekbeli lemezek maiaknál lényegesen kisebb kivezérlése és dinamikája ellenére a készülék valósággal felturbózott, mindeközben pedig megőrizte az akkor analóg szintik lágy hangzását, vagyis a korhangulatot, amelyet kiváló jellemzői ellenére sem akart modernre és újra polírozni.


A lejátszó kellemes színvilágú, karakteres, dinamikus és barátságos hangzása mindenféle muzsikán hosszú távú nívós hangzást biztosít, amelyet nagyjából hasonló színvonalon külső digitális forrásokról, sőt, az USB bemenetnek köszönhetően akár laptopról vagy PC-ről is élvezhetünk. CD+DAC kombinációként ez a készülék tulajdonképpen egy tökéletes válasz napjaink CD játszókat célzó kihívásaira, hiszen a meglévő lemezgyűjtemények lejátszása mellett az újabb digitális zenehallgatási lehetőségek kiaknázására is lehetőséget nyújt és teszi mindezt nagyon igényes formában, tudásához képest teljesen korrekt áron.


Creek Audio Evolution 50CD
Méretek: 430×60×280 mm
Tömeg: 5 kg
Ár: 399.000,- Ft

Akusztika
Tel: 1/321-5384
www.hifiboltonline.hu