The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Oppo Sonica DAC teszt

Noha az Oppo Digital hivatalosan Sonica DAC-nak nevezi, ez a készülék jóval több, mint egy szimpla digitál/analóg konverter, hiszen hálózati lejátszó, Bluetooth fogadóegység, multi-room eszköz valamint egy analóg és digitális forrásokat egyaránt fogadó előerősítő is egyben. És végre a kezeink közé került!

A slim kialakítású, 254 mm széles alumínium házas készülék elegánsan letisztult szálcsiszolt előlapjának közepén található az informatív 2,8”-os OLED kijelző, tőle balra a multi-funkciós forrásválasztó, jobbra a méretes hangerőszabályzó, alatta pedig egy USB A port. A Sonica nívós alkatelemekből felépített belvilága teljesen szimmetrikus kialakítású, áramköreinek korrekt táplálásáról robosztus toroid transzformátor gondoskodik. Központi elemként az igényes DA átalakító szekció a Sabre felsőkategóriás ESS PRO családjába tartozó vadonatúj ES9038PRO chipre épül, amely sok más kiváló tulajdonsága mellett kiemelkedő 140 dB-es dinamikatartományt biztosít. A készülék az optikai és koaxiális digitális bemenetein a DSD64 jelek mellett maximum 192 kHz/24 bites jeleket fogad, míg az aszinkron rendszerű USB DAC akár 768 kHz /32 bites PCM, valamint akár DSD512 (22,5792 MHz) jelek feldolgozására is képes. A teljes repertoár az alábbi formátumokat foglalja magába: AAC, AIF, AIFC, AIFF, APE, FLAC, M4A, M4A (Apple Lossless) ALAC, OGG, WAV, WMA, DSF és DFF.

oppo sonica dac hfp online back

Hálózati lejátszóként alkalmazva a Sonica valóban sokoldalú készülékként Ethernet csatlakozáson vagy Wifin keresztül csatlakozhat az otthoni hálózat számítógépeihez vagy szervereihez, a vezérlése pedig a díjtalanul letölthető sonica app használatával a szokásos módon okostelefonokról és tabletekről oldható meg. Az Airplay funkció révén iOS eszközökről is küldhetünk vezeték nélkül zenéket a készülékre, a legelterjedtebb Bluetooth átvitelt használva pedig a Sonica mindenféle kompatibilis eszközzel képes együttműködni. A digitális kapcsolatok mellett a készülék egy analóg bemenettel is rendelkezik, így lényegében analóg előerősítőként is használható. Amennyiben valakinek elegendő az egy szett analóg csatlakozás, mindössze egy végfokot kell vásárolnia a Sonicához, és már kész is a komplett rendszere. A menüben a szimmetrikus és aszimmetrikus analóg kimenetek fix vagy szabályozható jelszintűre konfigurálhatók. Előfokként való használathoz természetesen az alapbeállításnak számító változtatható jelszint a megfelelő opció, ha pedig valaki integrált erősítővel vagy AV receiverrel szeretné használni a készüléket, akkor fix jelszintre kell átállítania a kimenetet.

Sonica DAC inside hr

A Sonica rendezett és áttekinthető hátlapján szépen csoportokba rendezve helyezték el a digitális bemeneteket (koax, optikai, USB B), az analóg előfok kimeneteket (RCA, XLR), a trigger csatlakozókat, az egy szett analóg RCA bemenetet, valamint az Ethernet és USB host aljzatokat.

Számos bemenete és funkciója ellenére a Sonica DAC installálása és kezelése még azok számára is könnyedén átlátható, akik nem efféle készülékekkel kelnek és fekszenek, maximum bele kell pillantaniuk néhol a manuálba és minden megy a maga útján. A multi-funkciós bemenetválasztó/beállító forgató/nyomógomb használatával és az informatív kijelző segítségével hamar megtalálható a keresett bemenet vagy funkció és már szólhat is az Oppo Blu-ray játszók világát idéző karakterű muzsika. Jómagam kifejezetten kedvelem a Sabre DA konvertereken alapuló digitális eszközök hangzásvilágát, legalábbis ha megfelelő minőségű áramköri környezetben vannak és az analóg szekciójuk is a szám íze szerint készült. Nos, az Oppo készülékek pontosan ilyenek, így a Blu-ray játszók és a fejhallgató erősítő/DAC modellek után a Sonica DAC alapvető karaktere is nagyon tetszik.

A jazz koncert dallamait nyitottan, világosan és kellemesen szólaltatja meg, és mindehhez testes, hangsúlyos és izmos basszus valamint selymesen finom cinek párosulnak. A teret pontosan építi fel, a színpad minden irányban kiterjedt, a hangszerek illetve a zenészek közt elegendő hely és levegő van. Dinamikailag a hangzás szintén nagyon rendben van, a dobos erőteljesebb ütései egészen mellbevágóak, és a halk illetve hangosabb hangok között jókora kontraszt van. A klarinét hangja levegős és gazdagon összetett, a vibrafon pedig kellemes tónusban, hosszú lecsengésekkel, nyílt és gazdag hangszínkészlettel zenél. Az előadásmód a dinamika és az erő ellenére inkább barátságos, mint felkavaró, de eléggé izgalmas és összetett ahhoz, hogy hosszabb távon is érdekes legyen és fenntartsa a figyelmet.

Az alapvetően barátságos hangulat a Mozart opera részleten is folytatódik, amelyet a készülék nyitottan, gazdag és világos hangszínekkel szólaltat meg. A zenének biztos alapokat nyújtó telt basszus nagyon jó ellenpontot képez Anne Sofie von Otter lelkesen szárnyaló, selymes és sima hangjával, valamint a hangszerek kimondottan oldott és eszköztelen megszólalásával. Az énekesnő a színpad közepén állva valósággal uralja a produkciót, a rutinos zenészek ügyesen a keze, vagyis inkább a hangja alá dolgoznak. Az arányos és érdekes megszólalásnak valódi atmoszférája van, és a készülék belevon a zenébe, ami a minőség nagyon fontos fokmérőjének számít. A Los Calchakis latinos énekes-gitáros muzsikája egyszerre élvezetes és precíz módon szólal meg; a gitárhúrok zizegése, a kellemes énekhang és a gitáros szuszogása mind-mind nagyon élethű és szokásosan barátságos tónusú. A levegős hangok könnyedén elszakadnak a hangsugárzóktól, a hangzás pedig, ahogy mondani szokták, a pincétől a padlásig egyensúlyban van, és ez az idilli állapot lényegében nagyobb hangerőn sem változik meg, csupán mindenből egyre többet kapunk. Különféle forrásokról változatos zenei anyagokkal folytatva a meghallgatást a szokásos nyílt, kellemes, levegős és testes megszólalásnak lehetek fültanúja, amelyben a szinte már tapinthatóan plasztikus mélyek mindvégig kulcselemnek számítanak és nekem személy szerint nagyon tetszenek. A precízsége ellenére alapvetően jóindulatú Sonica normális minőségű MP3-akkal és YouTube videókkal is kellemes és élvezhető hangzást nyújt, így a Bluetooth funkcióját is jól ki lehet használni, hiszen így akár még egy tizenkettő egy tucat okostelefonból vagy tabletből is használható forráskészülék válhat.

Újabb hasznos funkcióként a készülék analóg előerősítőként is alkalmazható és jellegében ebben a felállásban is az előzőekben megismert hangzásvilágot nyújtja, ezzel is jelezve, hogy a digitális és az analóg szekciója kellő harmóniában van egymással. Az analóg hifi források jelei mellett még a hétköznapi TV műsorok is nagyon élvezetesen és gazdagon részletezetten szólalnak meg rajta, így a Sonica auditív kvalitásiból már egy szimpla TV híradót meghallgatva is hatásos ízelítőt kapunk.

Ajánlás

A sokrétű tudományához, kiváló minőségű műszaki tartalmához és hangminőségéhez képest nagyon kedvező áron kínált Sonica DAC mindent egybevetve egy igazán nagy vételnek mondható. A készülék a már önmagában is bőven elégséges Streamer és DA konverter funkciók mellett ráadásként még egy analóg bemenettel is rendelkezik, így egy karakterben hozzá illő végfokkal párosítva nagyon korrekt, analóg/digitális források fogadására egyaránt alkalmas rendszert lehet felépíteni belőle.

Oppo Sonica DAC
Frekvencia átvitel: 20 Hz- 20 kHz (+/- 0,04 dB)
Dinamika: >120 dB
Jel/zaj arány: >120 dB
Méretek: 254×76×360 mm
Tömeg: 4,7 kg
Ár: 319.000,- Ft

Audio Centrum
Tel: 1/468-2176
www.audiocentrum.hu