The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

2 in 1 - Pro-Ject DAC Box RS

Érdekes módon változik a világ, hiszen míg a CD játszók fénykorában a különálló DA konverter volt a viszonylag kevesek által vásárolt („normál fogyasztók” által pedig gyakorlatilag nem is ismert) különlegesség, addig most a CD játszó korszak alkonyán az egyik legnépszerűbb audio komponens kategóriává nőtte ki magát. A gyártók persze gyorsan alkalmazkodtak a változáshoz és a választékukat mindenféle rendű-rangú digitál-analóg átalakítóval bővítették, úgymint a Pro-Ject, akinek a Box Design mini komponens sorozata amúgy is évek óta erős expanziós fázisban van.

Az aktuális high-end DA konverter az elegáns DS családba érkezett meg, egészen pontosan kilenc digitális bemenettel, melyek között a hifisztikai szempontból legfontosabb szimmetrikus XLR mellett természetesen a ma már kihagyhatatlan USB port is megtalálható, mégpedig a 2.0-ás aszinkronos változatban.
A készülékbe beérkező digitális jelek analóggá alakítását kettős 192 kHz/24 bit rendszerű Texas Instruments (korábban Burr Brown) 1792 chip szett végzi, emellett van még egy addicionális 384 kHz/ 32 bites konverter is a valódi 384/32-es konverzióhoz. A speciális, sonic2data adatátviteli technológiát használó I2S port a CD Box futómű partnerrel való összeköttetésre szolgál és a BNC csatlakozás révén még addicionális órajel szinkronizálással is kiegészül. A DAC Box RS további különlegessége a DSD jelek fogadása és feldolgozása, ami elsőre nagyon ígéretesen hangzik, csak sajnos nem sok ilyen anyag létezik, natív DSD (eredetileg DSD-ben rögzített, nem átkonvertált) pedig még kevesebb, úgyhogy ez a funkció inkább csak a kuriózum kategóriát erősíti.

ProJect Audio DAC Box RS black

Az elegáns fémházikójú készülék előlapján retró hatású „pöccentős” kapcsolók és aprócska kék ledek találhatók. Előbbiekkel a be/kikapcsolást és a bemenetváltást intézhetjük, (sorban végigugrálva a bemenetek között) illetve a kétféle digitális szűrő és a kétféle analóg kimeneti fokozat (félvezetős valamint 6922-es csövekből felépített A-osztályú csöves) között választhatunk ízlésünk, pillanatnyi hangulatunk vagy éppenséggel a zenei anyag függvényében, míg az utóbbiak a kiválasztott bemenet számát és a bejövő jel felbontását mutatják. Kimeneti oldalon a készülék analóg RCA és szimmetrikus XLR analóg csatlakozásokkal egyaránt rendelkezik, utóbbiak révén szerencsére tökéletesen ki lehet aknázni a teljesen szimmetrikus áramköri felépítés és jelvezetés auditív előnyeit.

ProJect Audio DAC Box RS rear

Noha a Solid (félvezetős) változattal kezdem a zenehallgatást, a készülék megszólalása mégis alapvetően lágy és kellemes, sarkosságot talán még erőszakkal sem lehetne kicsiholni belőle. Selymes és könnyed cinjei különösen tetszenek, a túloldalon a testes basszus analógosan puha, az ereje azonban bőven megvan, a nagyobb dobütéseket egyenesen a mellemben érzem. Jazz illetve pop/rock zenéken a ritmustartása is nagyon jó, feszes és friss ütemekkel csábítja mozgásra a lábakat, alapvetően barátságos karakterének megőrzése mellett. Közepei és magasai könnyedek és levegősek, a hangok lazán szakadnak el a hangsugárzóktól és szépen betöltik a dobozok közti és körülötti teret. Fúvósoknál nagyon jól érezni a hangszerekből kiáramló levegőt, ami egyrészt nagy élmény, másrészt nagyban hozzájárul a valóságosság illúziójának megteremtéséhez. A vibrafon hangjának megjelenítése egyszerre szép és realista; a fémlapocskák megütése plasztikusan szólal meg, jól érzékeltetve az ütő és a hangszer fizikai valóját és egyben azt általuk keltett bensőséges hangulatot is.

Érdekes módon a csöves kimenetet használva a zene hangosabbnak tűnik, vagy az is lehet, hogy csak a teltebb hangok miatt érzem annak. Annyi azonban bizonyos, hogy a hangszerek ehhez képest az előbb kissé távolságtartóbbak voltak, viszont cizelláltabbnak tűntek. A csöves verzió teltebb, nagyobb volumenű és energikusabb, pont olyan, mint amit inkább a másiktól vártam volna, egyszóval a DAC Box RS a legkevésbé sem egy tankönyvi eset. A basszus és a ritmus hasonló, a cinek selymességét viszont kevésbé érzem, a magasak pedig egész finoman lekerekítettek. Fúvósoknál kissé kevesebbnek tűnik a levegő, a hangszereket viszont egyértelműen nagyobb tüdővel fújják és a dallamok íve erőteljesebbnek is tűnik. Hajtósabb muzsikákon meglepetésre a csövekből jön ki a nagyobb kraft. (Nyomják, ahogy a csövön kifér.)

A klasszikus szekciót, élén Andrea Bocellivel, a „lámpákkal” kezdem el hallgatni. A hangzás telt, hiteles és magával ragadó, a készülék bevon a zenei történésbe és mind fizikailag, mind emocionális értelemben közelebb hozza a muzsikát. A testesség által keltett realizmus miatt néha egyenesen olyan érzetem támad, mintha odamehetnék megveregetni az elsőhegedűs vagy Bocelli vállát. Átváltva a félvezetős változatra elveszik a szárnyalás és a katarzis, a hangzás távolibb és finomkodóbb. Messzebbről és kívülállóként tekintek a muzsikára, ami összességében jóval kisebb hatást gyakorol rám. Akklimatizálódva már kellemes, finom és egyértelműen minőségi, de az előbbi élményt nem tudom feledni; ha ilyen készülékem lenne, klasszikusokat biztos csak a csöves kimenetén keresztül hallgatnék.

A DAC Box RS a kétféle kimenete révén valódi 2 in 1 eszköz, ami így a különféle zenékhez, hangulatokhoz vagy éppen készülékekhez hangolható. Alapvető pozitív jellemzői, mind a kifinomultsága, jó ritmustartása és energikussága mindkét kimenetén keresztül tetten érhetők, ezen túlmenően azonban a kétféle verzió bizonyos szempontból két külön világ. A magam részéről pop, rock és jazz műfajokon ingadoznék a kettő között, klasszikusokon viszont egyértelműen a csöves mellett tenném le a voksomat, ami szubjektív, az viszont biztos, a készülék minden szempontból nagyon korrekt, elegáns, jól megépített és sok csatlakozással rendelkezik, egyszóval a népes DAC mezőny erősen ajánlott szereplői közt a helye.


Pro-Ject DAC Box RS
Frekvencia átvitel: 20 Hz – 50 kHz (0, -1 dB)
THD (félvezetős/csöves kimenet) 0,005% / 0,25%
Jel/zaj arány: 100 dB
Méretek: 206×72×200 mm
Tömeg: 1,41 kg (külső tápegység nélkül)
Ár: 269.000,- Ft

Forgalmazó: Inter Audio
Tel: 1/468-2176
www.audiocentrum.hu