The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Wadia Intuition 01 Power DAC

Annak idején süldő hifista koromban még a Hi-Fi Magazin emlőin csüngve találkoztam először a Wadia névvel, a brit lapszemlékben csak félelmetes tengerentúli CD játszókként és DA konverterekként emlegetett készülékek személyében, most pedig a nappalimban figyel az egyik legújabb műremekük, ráadásul nem is az „aprólékok” közül, hanem a komoly Power DAC ami elegáns és különleges dobozába sűríti a DA konvertereket, a digitális illetve analóg előerősítőt, a végfokot valamint a két és fél gurigát.

Az utóbbi időkben a Wadia egyrészt egyedibb és mondjuk ki, egészen nagyszerű design-nal másrészt olyan komplexebb készülékekkel rukkolt elő, mint például az erősítővel egybeépített Power DAC termékkategória, ami szinte egy komplett rendszer, azoknak, akik nem akarnak a komponensek összeválogatásával bíbelődni. Más oldalról nézve persze a komplexitás bizonyos szempontból meg is köti az ember kezét, mert nem tudja, mondjuk lecserélni az erősítőt, de ha jó, és főleg harmonikus a rendszer, ez egyáltalán nem probléma.

A Wadia legutóbbi fejlesztéseinek központi iránya az említett komplexitás és a sokféle digitális bemenet volt. Ennek szellemében az Intuition 01 hét digitális bemenettel (2× koax, optikai, AES/EBU, 2× Wadialink (I2S) és USB) rendelkezik, így nincs az a digitális forrás, amivel ne tudna együttműködni. Fentiek mellett kettő analóg bejárat is helyet kapott rajta, hogy előerősítő oldalról is valóban teljes értékű készülék legyen. A beépített végerősítő 8 Ohmon 2×190 W teljesítményű, úgyhogy a kisebb érzékenységű dobozok tulajdonosainak sem kell aggódniuk, őket is jól meg fogja kergetni.

Digitális oldalról a készülék lelke a Wadia méltán híres Digimaster algoritmusa, a Delta-Sigmaster, melynek eredeti elődjét több mint 2 évtizede alkották meg és azóta is mérföldkőnek számít a digitális technikában. Az aktuális verzió 1,536 MHz-es túlminta vételező algoritmussal dolgozik, ami meglehetősen messze van az ipari sztenderdtől, és emiatt egészen más eredményt is produkál. Az ESS 9018 SabreDAC szintén a műfaj egyik legjobbja, az egység megfelelő minőségű áramköri környezetbe helyezve, amiből az Intuition esetében természetesen nincs hiány, sima, zavartalan és analógos hatású hangzást biztosít. A kiemelkedő minőség mellett a készülék olyan digitális kunsztokkal is rendelkezik, mint a 384 kHz/32 bites jelek fogadása és a natív DSD lejátszás USB bementen keresztül.

wadia

Az Intiution szavakba nehezen foglalható külseje olasz formatervezők keze munkáját dicséri, a szép és bizonyos szempontból mégis egyszerű külső egyszerre sci-fi és műalkotás, de a hozzá mellékelt alumíniumból készült távvezérlő is bőven megér egy misét. A készülék kezelése a végtelenül egyszerű kategóriát erősíti. A jobb híján előlapnak nevezhető részen a fekete hangszóróselyem alatt jobbról-balról kettő-kettő led világít, így jelezve a bemenetválasztó és a hangerőszabályzó nyomógombok helyét, s ugyanezeket a funkciókat lehet még a némítással kiegészítve vezérelni a távirányítóval is. Bemenetváltáskor (csak lépegetni lehet közöttük) illetve a hangerő módosításakor akkora betűkkel tájékoztat, hogy talán még a szomszéd kertjének túlsó végéből is el lehet őket olvasni, egyéb esetekben csak a gombok helyét jelző diszkrét kékesszürke led-ek világítanak és persze a méretes Wadia logó a készülék tetején. Hátlapján a minőségi digitális és analóg bemenetek mellett mindössze a tápcsatlakozó aljzata és a kizárólag banándugót fogadó egy szett hangsugárzó terminál szett található.

wadia back

A Wadia digitális technikában elért eredményei és az Intuition különleges minőségű digitális szekciója alapján a készülék legfőbb alkalmazási területe, amint azt a neve is jelzi, a teljesítmény DAC kategória, vagyis a digitális források megszólaltatása valamely digitális bemeneten keresztül. Van persze ezenfelül még kettő analóg bemenetünk is, de azokat hagyjuk meg az olyan az olyan „sallangoknak”, mint a tuner vagy egy retró magnó, és vigyázó szemeinket fordítsuk a szép új digitális technika felé.

Az első, ami feltűnik az Intuition hangjában az a végtelen simaság és könnyedség, ami tényleg csak a digitális technika csúcsain lévő készülékekre igaz. A 20 éve csiszolgatott, bonyolult algoritmusokból és szűrőkből álló rendszer legújabb változata óriási műgonddal csiszol le mindenféle konverziós lépcsőfokot a szinusz hullámokról, hogy a végeredmény analógosan sima, végtelenül kellemes és barátságos legyen. Ha erről a hangról levennénk még egy minimális fényt és hozzákevernének egy kis sercegést, talán még azt is el lehetne hitetni róla, hogy analóg lemezjátszó szól, aminél, azt hiszem, szebb dicséretet digitális eszköz sohasem kaphatna. A másik komoly pozitívuma a kiegyensúlyozottság, ami olyan korrekt, mintha patikamérlegen adagolták volna ki, de mégsem tűnik mérnökinek, hanem csak úgy jön. A készülék karakteréből talán a Sabre DAC-okra jellemző energiát és dinamikát lehetne kiemelni, amit a Wadia mérnökei azért jól kordában tartottak, hogy túlzott nyomulásról szó se lehessen; ezt leszámítva a hangzás pont az a fajta, amire az amatőr hifista, akinek az univerzumában csak jó basszus, vagy jó magasak és hasonlóak léteznek, azt mondaná, hogy semmi különös. Mi azonban tudjuk, hogy ezt a „semmi különöst” átkozottul nehéz megvalósítani, és ha leülünk egy koncertteremben, pont ezt a ”semmi különöst” fogjuk hallani. Egész egyszerűen azért, mert ilyen az, amikor minden rendben és egyensúlyban van, és minden magától értetődik. A hangok végtelen könnyedséggel szakadnak le a hangszórókról és levegősen áramlanak a szobában, a frekvenciasáv nagyon széles és minden pontján rend uralkodik. Egy-egy nagyon jó hangot hallva az ember hajlamos hamar elsütni a plasztikus és valóságos jelzőket, amik most a húrhoz érő vonókat vagy a vibrafon fémlapocskáival találkozó ütőket meghallva teljesen új értelmet nyernek. A fizikai kontaktusok élménye nagyon is valóságos, tényleg fizikai érzetet nyújtó élményt ad; ha mondjuk, feltennének egy olyan lemezt, amin valaki végigszánt a körmeivel egy táblát, biztosan felállna az ember hátán az összes szőr tőle. Ugyanilyen aspektusban természetesen az ének illetve a beszédhangok is megejtően hitelesek és gazdagon árnyaltak. A szólisták a szó legszorosabb értelmében szólóznak, bizonyos értelemben teljesen elkülönülve a zenészektől, míg másfelől közös egészet alkotva velük. Analóg bemenetre váltva a hangzás alapvető jellege műsorforrás függvényében megmarad, jelezve, hogy az Intuition egységes analóg és digitális karakterrel rendelkezik, digitális forrásoknál azonban komoly és pótolhatatlan az auditív veszteség, szóval az analóg bejáratokat tényleg hagyjuk meg az analóg műsorforrások számára.

Vannak tesztkészülékek, amiket hallgat az ember egy darabig, kialakítja róluk a véleményét, megírja, meg visszateszi őket a dobozukba és kicsomagolja a következőt. Aztán vannak olyanok, amiket még szeretne tovább hallgatni és nincs kedve visszacsomagolni, mi több, vissza is vinni őket. Gondolom, egyértelmű, hogy az Intuition 01 az utóbbi kategóriába tartozik, pedig csak zenél és nincs is benne semmi különös…


Wadia Intuition 01
Frekvencia átvitel: 3 Hz- 45 kHz (-3 dB)
Teljesítmény: 2×190 W (8 Ohm)
Torzítás: <0,005% (THD, DIM, SMPTE)
Jel-zaj arány: 113 dB
Jitter: 1 pS alatt
Méretek: 380×380×60 mm
Tömeg: 6 kg
Ár: 2.450.000,- Ft
Forgalmazó: Audiophyl Kft.
Tel: 1/332-5545

audiophile-szalon.hu