The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Wadia 321 DAC – Sima ügy!

Gyönyörű és óriási – ez a két jelző fogalmazódott meg bennem elsőként, amikor a Wadia 321-es sorozatának legelső fecskéjét óvatosan kihámoztam a méretes kartonjából. A natúr alumínium és fekete üveg kombinációjú különösen elegáns készülék DAC-hoz képest igencsak súlyos, és akkora, mint valami kisasztal, a számos apró rafinériával feldobott designja miatt azonban mégsem érezni gigantikusnak.

Külsőleg a 321-es egyrészt magán hordozza a klasszikus Wadia jegyeket, másrészt izgalmas új részletekkel egészíti ki őket, ettől válik egyszerre modernné és kortalanná. A fekete üveg tetőlapon világító hatalmas Wadia logo egy izgalmas és különösen figyelemfelkeltő design elem, gondolom, nem az ortodox hifisták fognak a legjobban lelkesedni érte, cserébe viszont a külsőt mindenek elé helyező réteg figyelmét is felkeltheti. A lekerekített, alul lábbá alakuló sarkok szintén érdekes látványt nyújtanak, emellett olyan erődszerű stabilitás érzést sugallnak.

Az öt digitális bemenettel (2× koax, 2× optikai, USB) rendelkező, komolyságára való tekintettel nem is szimpla DA konverter, hanem Decoding Computer néven futó 321-es sokrétű tudománya ellenére egy végtelenül egyszerűen kezelhető készülék, tökéletes ellenpontját képezve napjaink Biblia-szerű manuállal felszerelt, átlagemberek számára gyakran már üzembe helyezhetetlen csodamasináinak. Kiválasztva az adott bemenet a DAC automatikusan érzékeli a forrást és a bemeneti jel felbontását, amit az ugyancsak high-tech kijelzőjén szép nagy, messziről is jól olvasható digitekkel meg is mutat. A készülék a koax és az optikai bemeneteken maximálisan 24 bit/ 192 kHz felbontású PCM jelek fogadására képes, míg az USB B típusú portján keresztül akár 32 bitesek is érkezhetnek. Aszimmetrikus illetve szimmetrikus analóg kimenete egyaránt szabályozható jelszintű, a kezelési komfortját pedig egy kisméretű távvezérlő teszi teljessé.

wadia 321 web6 0

Abszolút az Intuition-ra emlékeztető módon a 321-es hangja is végtelenül sima, tiszta és könnyed. Harsányságot, érdességet vagy bármiféle apró bántó hangocskát még elektronmikroszkóppal sem lehetne felfedezni benne, vagyis a gyártó szakembereinek a szokásos jól bevált „fortélyok” alkalmazásával ismét sikerült minden olyan zavaró elemet eltüntetniük a hangzásból, ami a digitális technikában bántani szokta a finom analóg hangokhoz szokott közönség fülét.
A megszólalás összességében teljesen kiegyensúlyozott és eszköztelen, olyan érzetet keltve, hogy nincsen semmiféle tényleges beavatkozás, hanem a jelek csak úgy átszaladnak a készüléken és útközben mellesleg valahogyan még analóggá is alakulnak.

wadia 321 web8

Dinamikailag a 321-es nekem kicsit erőteljesebbnek tűnik az Intuition-nél, mintha a tervezők most jobban hagyták volna érvényesülni az e téren (is) kiváló Sabre DAC-okat. A jazz koncert dobjai ugyanúgy feszesen szólnak, mint a különféle pop és rock daloké, emellett nagyon jó az attak is, az önmagában nézve dús és erőteljes basszus pedig mesteri módon integrálódik a tökéletesen egyensúlyban lévő hangképbe. A hangok végtelen könnyedséggel szakadnak le a hangszórókról és levegősen áramlanak a szobában, a készülék által megjelenített frekvenciasáv nagyon széles. A sokszor említett plasztikus jelző sok tekintetben új értelmet nyer; a hangszereknek nem csupán a hangja tűnik valóságosnak, hanem a hangzás egyenesen virtuális domborműnek tűnik, amelyben szinte fizikailag is kirajzolódnak a hangszerek. Az akusztikus hangszerek hangjai és az ének illetve beszédhangok egyaránt hitelesek és nagyon gazdagon árnyaltak.

A nagyon tiszta hangú készülékekkel, különösen a digitálisakkal szemben szokott gyakran jogos kritika lenni, hogy nincsen bennük elég érzelem, a Wadia 321-es azonban ügyesen megtalálja a középutat a kétféle világ között, s noha nem rendelkezik a csöves DAC-ok érzelmi skálájával, azért kellően természetes és emberközeli megszólalást produkál. Remek példa ez az önkorlátozó csúcstechnikára, ami sok mindent megold, de nem akarja magát mindenáron előtérbe helyezni, hanem a zenét és az érzelmi tényezőket is hagyja érvényre jutni.


Az előzetes információk alapján a 321-es sorozat egy igazán izgalmas készülékcsaládnak ígérkezik, főleg, ha minden tagja olyan kiváló minőségűre sikerül, mint a DAC. Fent nevezett készülék az aktuális Wadia trend jegyében kellemes, tiszta és tükörsima hangzást nyújt, ami egyrészt teljesen műfaj független, másrészt pedig remekül megtalálja az összhangot az analóg és a digitális világ pozitív jellemzői között. Kivitele és a műszaki tartalma példa értékű, az olasz meló, vagyis a különleges design pedig további jelentős hozzáadott értéket jelent.


Wadia 321 DAC
Frekvencia átvitel: 4 Hz- 68 kHz (+0,5 dB/ -3 dB) (forrás függő)
Torzítás: <0,002% (THD, DIM, SMPTE)
Jel-zaj arány: 110 dB
Méretek: 380×380×60 mm
Tömeg: n/a
Ár: 3.490 EUR
Forgalmazó: Audiophyl Kft.
Tel: 1/332-5545

www.audiophile-szalon.hu