The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Keces Audio BP-600 tápkondicionáló, szimmetrikus hálózati leválasztó

A 2002 óta működő koreai Keces Audio választéka igényes minőségű és elérhető árkategóriájú hálózati leválasztó transzformátorokat, zajszűrő eszközöket és linerális tápegységeket valamint sztereó erősítőket és phono előfokokat tartalmaz. Közülük bemutatkozásképpen elsőként a BP-600 tápkondicionáló és szimmetrikus hálózati leválasztó került hozzánk.

A gyártó gazdag tápeszköz kínálatában a kettő kimenettel rendelkező BP-600 a hálózatból érkező különféle interferenciák és zavarok csillapítására, illetve megszüntetetésére szolgál. A 4 mm vastag alumínium házzal rendelkező készülék egy teljesen szimmetrikus kialakítású hálózati leválasztó eszköz, mely a beépített 1:1 áttételezésű, 90%-os hatásfokú 600VA-es toroid transzformátorának köszönhetően galvanikusan elválasztja az egyes audio készülékeket a hálózattól. A toroid transzformátor nagyon alacsony mágneses mezővel rendelkezik az El magos transzformátorokhoz képest mivel a magját fedő tekercsek pajzsként viselkednek, így jelentősen képes csökkenteni, illetve kizárni a hálózatból érkező különféle zajokat, valamint a beépített passzív LRC elemei segítségével még a nagyfrekvenciás zajelnyomásban is hathatósan vesz részt. A készülék a Common Mode Rejection (CMR) áramkörének köszönhetően megszünteti a földhurok problémákat is, jelentősen javítva ezzel az általa táplált rendszer hangminőségét.

KECES Audio BP 600 belso

A táp kondicionálóban alacsony és magas (túl)feszültség elleni védelem is található, mely hatásosan védi a nagy értékű készülékeket a hálózat felől érkező hirtelen nagy feszültség tüskék kialakulásától, melyek elsősorban a fázis kimaradások vagy a hálózati hibák után történő visszakapcsolás során keletkeznek. Az esetleges villámcsapás által okozott óriási túlfeszültség és áramerősség kivédésre azonban nem alkalmas, ezért annak rizikója sajnos nem szüntethető meg vele.

KECES Audio BP 600 hatlap

A kompakt méretű, fekete színű Keces Audio BP-600 előlapján egy főkapcsoló, valamint egy normál vagy hiba üzemet jelző státusz led kapott helyet. A készülék hátsó felületén két darab szűrt, a hálózattól teljesen leválasztott, összesen maximálisan 600VA-el terhelhető kimenet található, melyek a legtöbb átlagos alsó-közép kategóriás erősítőt, forrás és egyéb audio eszközt képesek minőségi áramellátással táplálni. A kimenet két csatlakozója természetesen egy további jó minőségű passzív elosztóval tovább osztható, amennyiben kettőnél több készülékhez szeretnénk használni, azonban az utána következő elosztó már semmiképpen se szűrős típus legyen. A többi hasonló eszközhöz hasonlóan a BP-600-hoz a bemenő és kimenő oldalon egyaránt érdemes jó minőségű tápkábeleket használni.

Az efféle eszközöknél szokásos A-B tesztben a viszonyítási alap a „normál” tápellátás, azaz egy hétköznapi, minden háztartásban fellelhető elosztó volt, a meghallgatás sorrendjét pedig menetközben többször is megváltoztattam, hogy ne csak azt halljam, hogy mi javult, hanem azt is, hogy mi veszett el. A kettes elosztóba minden esetben a műsorforrás és integrált erősítő kettőst együttesen csatlakoztattam, és az eszközt többféle készülék kombinációval is kipróbáltam.

A tápeszközök hatása nagyban függ a hozzájuk csatlakoztatott készülékek tápegységének milyenségétől, a hálózat aktuális állapotától, a helyben lévő zavart keltő eszközöktől és persze az éppen hallgatott zenék minőségi potenciáljától. Mindezek függvényében számos paraméterre érdemes figyelni, de szerintem mind közül a legfontosabb szempont az, hogy az eszközt bekötve nagyobb örömöt okoz-e a zenehallgatás, mint nélküle.
A legtöbb más tápeszközhöz hasonlóan a BP-600-al is egy fontos általános paraméter a zajszint csökkenése, ami értelemszerűem magával hozza a dinamika tartomány valamint a mikro információk mennyiségének növekedését. Utóbbi egy kiemelkedő jelentőségű paraméter, mert ugyan az első pillanatokban mindig a „nagy dolgokra” figyelünk fel, úgymint a dinamika, a magasak, a mélyek, stb. azonban a hosszú távú zenehallgatás szempontjából a finomságok, részletek, árnyalatok, és egyebek sokkal fontosabbak, mert az önmagában nem sokáig kötne le senkit sem, hogy például jók a mélyek. A zaj jelentős mérséklődése illetve teljes eltűnése okán a különféle hangok hangsúlyosabbak és direktebbek lesznek, amitől a zenéket közvetlenebbnek és magától értetődőbbnek érzem, ettől pedig sokkal inkább el tudok merülni bennük és a hangulatuk is nagyobb hatással lesz rám. Érdekes módon talán még a tranziens átvitel és a gyorsaság is javul, ami főleg a tempósabb, pattogósabb zenéken a leginkább szembetűnő. Fentiek mellett számomra nagyon fontos változás a hangzás kellemesebbé, lágyabbá és krémesebbé válása, ami főleg digitális forrásoknál nagyon érzékletes, amelyeknél még a nagyon finom fűrészes élek és a nagyon apró szemcsézettségek is eltűnnek; a megszólalás simasága és folyékonysága analógos hangulatot kelt, az esetleges digitális műfény pedig jelentősen mérséklődik. A basszus egyértelműen pontosabb és precízebb, az ereje, a teltsége és a dinamizmusa hasonló, viszont a hangjai szebben formáltak, durvaság vagy bántó effektus még nagyon hangosan hallgatva sem tapasztalható bennük. Műfajtól függetlenül mindenféle muzsika tisztábban, természetesebben és életszerűbben szólal meg, ami minden esetben a torzításokat okozó különféle zavarok eltűnésének köszönhető. A magasak és a közepek lágyabbak, könnyedebbek és levegősebbek, kiiktatva a Kecest mindig durvábbnak és darabosabbnak érzem őket, csakúgy, mint általánosságban az egész megszólalást. Ráadásként azt gondolom, hogy ezek olyan változások, amelyeket valamely komponens cseréjével sem lehet megoldani, mivel a zavarok mindig elvégzik a „munkájukat”, sőt, minél kifinomultabb egy készülék, annál több mindent tudnak elrontani, így egy jó tápeszköz áldásos hatásait semmi mással nem lehet igazán kiváltani.

Ajánlás

A jó minőségű tápeszközök haszna és létjogosultsága korábban is már számos esetben megmutatkozott, és nem volt ez másként a Keces BP-600 esetében sem, amely számos paraméter együttes javításával jelentősen megemelte a zenehallgatás élvezeti értékét. Az általa előidézett, lényegében készülékcserével egyenértékű komplex javulás maximálisan arányban áll az árával, újra hatásosan bebizonyítva, hogy egy rendszer minőségi potenciáljának teljes kiaknázásához bizony egy jó tápeszközre is mindig szükség van.

Keces Audio BP-600
Bemenő feszültség: 220V-240V
Kimenő feszültség: 220V-240V
Méretek: 300×220×66 mm
Maximális terhelhetőség: 600 VA
Tömeg: 8 kg
Ár: 210.000,- Ft

Forgalmazó: StreamAudio
Tel: 30/211-5253
www.streamaudio.hu