The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Supra LoRad MD06 Mk III. - Kéktelenül (is) jó

Néhány éve mutattuk be a svéd gyártó kábeleinek kékjével tökéletesen harmonizáló MD06 speciális hálózati elosztót, aminek Mark III. jelöléssel nemrégiben megérkezett a legújabb továbbfejlesztett változata. Az új verzió nagyobb, nehezebb és még az elődjénél felhasználtaknál is jobb minőségű alkatelemekből készül, a vidám kéket leváltó fekete színe pedig a kinézetét is komolyabbá teszi.

Az Mk3-as változat az előd igényesen megmunkált alumínium házával készül, ami amellett, hogy nagyon ízléses, még nagyon fontos műszaki előnyökkel is bír, hiszen nem mágnesezhető valamint hatékony árnyékolást biztosít a belsejében megbúvó kifinomult elektronikák számára. A Supra cég Ljungskile-ben található üzemében készülő elosztó felépítéséhez kizárólag kiváló minőségű német és svéd alkatelemeket használtak fel, és a konstrukciót minden ízében az igényesség hatja át.
Elődjéhez hasonlóan az új változat működésének hatásossága is két fontos pilléren nyugszik, melyek a Ben Duncan Research által kifejlesztett NIF, azaz Non-Intrusive Filtering, vagyis a beszédes nevű nem tolakodó szűrő és a 3-utas védelem. Az előbbi egy olyan kifinomult tranziensszűrő, ami az audio/video rendszerek dinamikájának csökkentése nélkül szűri ki a különféle zajokat, míg a másik mind a három „úton” (pozitívtól a földig, nullától a földig és pozitívtól a nulláig) hatékony védelmet biztosít a zavarok, interferencák és káros sugárzások ellen. Munkájuk eredményeképpen a rádiófrekvenciás zajok szintje a mérések szerint legalább 40 dB-el csökken, ami nagyon szép eredmény.

koppling md06eu

Az elosztó belső kábelezése 2,5 mm2 átmérőjű oxigénmentes rézkábelekből áll, a 10A-es biztosíték kerámiából készült és az egység 2300 W teljesítmény folyamatos szállítására képes. Hasonlóan a többi speciális típushoz természetesen az IEC 320-as bemeneti csatlakozóval ellátott MD06 MkIII. sem rendelkezik beépített hálózati kábellel, ezért praktikus módon célszerű a gyártó valamelyik LoRad típusával kiegészíteni, hogy kellően összehangolt védelmi rendszer épülhessen fel. A hagyományos elhelyezési mód (elrejtjük valahová a hifi rendszer mögé) mellett a mellékelt rögzítőkkel az elosztót praktikus módon a falra is fel lehet szerelni.

Szokásos gyakorlatunk szerint az új Supra elosztót egy „normál bolti” típussal vetettem össze, a különbségek jobb kimutatása érdekében nemcsak A-B, hanem B-A hallgatási sorrendben is, mivel a „mi tűnt el” illetve „mi lett rosszabb” verzió gyakran szembetűnőbb különbségek kimutatására képes, mint a „mi javult” módozat. Mivel az elosztó jóval olcsóbb elődje annak idején nagyon szépen szerepelt, természetesen komoly várakozásokkal fogtam neki a meghallgatásnak, egyértelműen azt remélve, hogy az eredmény a múltkorinál csak jobb lehet.

Kicserélve Suprára a normál elosztót a Jazz at the Pawnshop első felvételének elején a közönség egyértelműen közelebb helyezkedik el hozzám, vagy ha jobban tetszik, inkább közöttük érzem magam, mintsem külső megfigyelőnek. A népek hangosabban motoszkálnak, köhögnek, zsizsegnek, és a beszédfoszlányok is jobban kivehetők. Minden zaj valóságosabbnak és hihetőbbnek tűnik, ettől az a bizonyos jelenlétérzet sokkal jobb, márpedig ez nagyon fontos paraméter, főleg egy ilyen élő felvétel esetében. A zene erőteljes, frissen pergő dobokkal kezdődik, a basszus testesebb és erőteljesebb, mint az előbb volt. Összességében úgy érzem, mintha az egész banda intenzívebben nyomná, miközben a nagy rendszerek magától értetődő nyugalma is áthatja a zenét. Annyi azonban biztos, hogy dinamikavesztés egyáltalán nincs, ami örvendetes dolog, mert sok szűrős elosztó bizony belekaszál ezen a téren a zenébe. A cinek lazák, oldottak és kellően fémesek, a már említett testes mélyeknek köszönhetően a bőgő játéka mindvégig precízen követhető, a klarinét pedig könnyed hangvételben, az előzőekben tapasztaltnál gazdagabb hangszín készlettel zenél. A muzsikát alapvetően átható nagyvonalú nyugalom ellenére a vibrafon szóló játosabb és lazább hangvételű, a felharmonikusak nagyon szépek és a leütések visszhangjai is hosszabbnak tűnnek. Egyéb változatos műfajokon hasonló a hatás; jobb mélyek, több hangszín, finomság és részlet, eszköztelenség valamint a hangzás élénkebbé válása jellemzi a Supra elosztós rendszer hangját. Klasszikus műveken az egyes hangszerek illetve hangszercsoportok az összetartozás érzetének megmaradása mellett jobban elkülönülnek egymástól, a komplex nagyzenekarok ábrázolása pontosabbá válik, a színpad dimenziói pedig minden irányban kitágulnak. Több a szín és a hangulat, a komplex részek gazdagabb szerkezetűek, a hangzás általában véve nagyobb volumenű, ami nagyzenekari műveknél nagyot dob az élvezeti értéken.

Elsőként a Mozart opera részletet hallgattam meg fordított, azaz B-A sorrendben, és a teszt egyik legszemléletesebb eredményét kaptam meg ez által. A Supra nélkül megszólaló hangok vékonyabbak, üresebbek, távoliak és fénytelenek, az énekesnő messzebb áll, a komplex hangkép pedig látványosan összeesik. Teljesen eltűnik az előbbi szárnyalás, a gazdag hangszínvilág és a hangulat, és ami marad, az nem nagyon hozza meg a kedvemet a további zenehallgatáshoz.
A következő latin gitármuzsikán a veszteség jóval kisebb és kevésbé fájó. A hang kissé magasba húzónak tűnik, valamennyivel kevesebb a részlet és a felvétel sziszegései érezhetően hangsúlyosabbak. Zenénként változó mértékű a különbség, de az iránya nagyjából mindig ugyanaz, az viszont vitathatatlan, hogy klasszikus műfajokon a leginkább drámai a változás, aminek a mértéke a korábbi típuson tapasztaltét is meghaladja.


Az általában nagyon jó ér/érték arányú kábeleket és tápeszközöket gyártó Supra most sem okozott csalódást, hiszen az MD-06 által előidézett javulások bőven megszolgálták az eddiginél magasabb árat. A komplett hifi/AV rendszerek hangját feljavító speciális elosztók létjogosultságát azt hiszem, már nem kell újra és újra igazolni, megteszik azt helyettünk az olyan kiváló készülékek, mint például a piacon még így is a legolcsóbbak közé tartozó Supra legújabb változata.


Supra LoRad MD06 mkIII.
Bemenet: SUPRA MCH-10, IEC320 10A
Kimenetek: 6 x SUPRA MCH-16/EU
Méretek: 432×89×53 mm
Tömeg: 1,3 kg
Ár: 69.900,- Ft

Forgalmazó: Akuszika Kft.
Tel: 321-5384
www.hifiboltonline.hu