The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Exposure XM HP fejhallgató erősítő teszt

Az XM HP-hoz hasonló eszközöket általában a fő funkciójuk alapján fejhallgató erősítőnek nevezik, azonban ennél minden esetben lényegesen összetettebbek; az Exposure modell például DAC és analóg illetve digitális forrásokkal egyaránt használható előerősítő is egyben, sőt, mivel MM phono is van benne, még külső phonónak is alkalmas, tovább bővítve ezzel felhasználhatóságának szinte párját ritkító körét.

Az egyre inkább kiépülő midi méretű XM sorozat egyik legújabb modelljeként a HP, azaz HeadPhone a család jellegzetes formavilágával és kiviteli jegyeivel érkezik, a márkára mindig is jellemző letisztultsággal és funkcionalitással. Elegáns, natúr vagy feketére anodizált alumínium előlapján a nagyméretű hangerőszabályzó mellett a bemeneteken végig lépkedő bemenetválasztó nyomógombot, a kiválasztottat jelző kicsi kék Ledeket valamint a fejhallgatók csatlakozóit találjuk, utóbbiakból mindjárt kettőt is (2×6,3 mm jack, 2×XLR), amelyek így a páros zenehallgatást is lehetővé teszik.

unas 892747

Egy jó nevű audiofil gyártótól joggal elvárható módon az XM HP igényes belvilága válogatott, minőségi alkatelemek felhasználásával készült, kizárólag diszkrét elemekből álló végfokozatát pedig úgy tervezték, hogy a kis impedanciájú füleseket is könnyedén meghajtsa. Áramköreinek tápellátásáról egyedi gyártású, kellő tartalékokat biztosító toroid transzformátor gondoskodik.

A fejhallgató csatlakozókat leszámítva a többi aljzat a készülék hátlapjára került, ahol a felső sorban logikusan csoportosítva találjuk az USB B portot, valamint a kettő optikai és kettő koaxiális digitális bemenetet, mely utóbbiakból több más brit gyártóhoz hasonlóan az Exposure is a BNC típusút részesítette előnyben a kétségkívül elterjedtebb RCA változathoz képest. Analóg bemenetből hármat kapunk, melyek közül az egyik phono MM bejáratként is használható, míg kimenetekből egy fix jelű (monitor) és egy szabályozható hangerejű (előfok) változat egyaránt rendelkezésre áll.

unas 892747 altpic 4

A készülékbe beépített DAC koax (BNC) és optikai bemenete maximálisan 24 bit/192kHz-es jelfolyamok feldolgozására képes, az USB bemeneten keresztül azonban a DSD x64 kódolású állományok megszólaltatására is lehetőség nyílik, modern USB DAC-ká (is) téve ezáltal a sokoldalú kis készüléket.

A „normál” Exposure erősítők hangsugárzós produkcióihoz hasonlóan a fejhallgató erősítő is a gyártótól megszokott kellemesen kerek, telt, egységes és jellegében egyértelműen a békebeli analóg világot idéző megszólalást nyújtja, dinamikus és ritmikus kivitelben. Karakterének köszönhetőn egy olyan abszolút jóindulatú típusnak tűnik, amely a fejhallgatók széles skáláját gond nélkül kiszolgálja, az esetlegesen kissé vérszegényebb darabokat élettelibbé noszogatja, a vékonykább hangzásúaknak testesebb mélyeket kölcsönöz, a karcosabb hangúakat pedig finoman lekerekíti, s teszi mindezt a nélkül, hogy a saját stílusukat alapvetően meg akarná változtatni vagy teljesen a maga képére kívánná formálni. Az éppen nálam vendégeskedő Denon AH-D5200-as típus sztatikus jellegű, nagyon finom felbontású, világos és nyílt karakterét például egy átlagos fejhallgató erősítőhöz képest jóval energikusabbá és testesebbé varázsolta, természetesen az előbb felsorolt pozitívumok és a füles levegősségének megőrzése mellett. Ugyanilyen módon az amúgy nem különösebben háklis, apró csoda számba menő Sennheiser PX-100-ast is egészen felvillanyozta; a pihekönnyű típus alapból dinamikus, egységes és meglepően testes megszólalása szinte megtáltosodott, ráadásként iszonyú hangosan volt képes zenélni torzítások nélkül. Másik fontos jellemzőként a készülék minden irányban kiterjedt mikro-teret épít fel, amelyen a zenészek tagoltan és levegősen helyezkednek el, a hangok pedig a felvétel adottságainak függvényében akár egészen messzire is el tudnak távolodni a fejemtől, míg bezártság érzet egyáltalán nem tapasztalható. Alapvetően rendben lévő fülesek esetén a frekvencia sáv széles és egyensúlyban lévő, a basszus kontrollált, a magasak lágyak és kellemesek, hangulatilag tökéletesen illeszkednek a nagyon könnyen megkedvelhető Exposure világba.

A készülék másik fontos funkciója az előerősítő szerep, amely analóg és digitális forrásokkal egyaránt kihasználható. Nem tudom, milyen az XM sorozat önálló előerősítője, az XM HP azonban karakterét tekintve egyrészt nagyban hasonlít az XM5 integrált erősítőhöz, másrészt ebben a relációban is egy igazi Exposure, mindazon pozitívumokat magáénak mondhatva. amelyek miatt az elmúlt évtizedek folyamán olyan sokan megkedvelték ezt a brit márkát. A készülék megszólalása analóg és digitális forrásokról egyaránt a jól ismert telt, kellemes, analógos, nagyon picit csöves, összességében nagyon szerethető stílust hozza, erőteljes és dús basszussal, precíz, bár nem egetverő ritmikával. Előerősítőként természetesen a hozzá között végfok is komolyan befolyásolja, hogy végül mi szólal meg a hangsugárzókból, nagyjából semleges partnerekkel, vagy abszolút ideális kombóként egy Exposure végerősítővel azonban a fent vázolt hangzásban lehet részünk. A különféle klasszikus és egyéb akusztikus hangszeres művek színezetlenül, élek és sarkok nélkül, kellemes és harmonikus dallamvilággal szólalnak meg, a természetesség és a mindenféle kozmetikázás mellőzése az előadás egyik legfontosabb jellemzőjének mondható. Újabb Exposure tulajdonságként a készülék stílusa alapvetően barátságos, a korrekt részletezőkészség dacára nem a kínos precízségre vagy a túlhajtott paraméterekre törekvő. Ennek köszönhetően a zenékben sok a kifinomult és néhol kifejezetten játékos elem, a különféle hangulat és érzelem. A testesség és a plasztikus jelleg okán hatásosan képes érzékeltetni a hangszerek fizikai testét, amitől a hangzás még valóságosabbnak tűnik, és a jelenlétérzet is nagyon jó szintű. A dús és erőteljes alsó végekhez kellemes, cseppet sem hivalkodó, legfelül nagyon finoman lekerekített magasak párosulnak, életszerű, naturális színvilággal. A sztereókép teljes értékű és pontosan definiált, a széles és mély hangszínpadokat levegősen elhelyezett zenészekkel és hangszerekkel, alaposan és odafigyelve építi fel. Könnyedebb műfajokon többek között testes és dinamikus basszusával hódít, bár a diszkó–fülekhez a magasai kissé visszafogottak lehetnek, mivel a mű-sziporkázás meglehetősen távol áll a készüléktől.

Ajánlás

A sorozat integrált erősítő tagjához hasonlóan a minimum 4 in 1 (fejhallgató erősítő, előfok, DAC, MM phono) audio eszköznek számító XM HP is hűen követi a klasszikus Exposure hangzásvilágot, amihez ráadásként a kortalanul elegáns és letisztultan egyszerű külseje is tökéletesen passzol. Felhasználási területtől függetlenül testes, energikus, kellemesen finom, egységes és barátságos hangzással rendelkezik, jóindulatú karaktere révén pedig a füles és egyéb partnerek nagyon széles skálájával sikeresen párosítható.

Exposure XM HP
Frekvencia átvitel: 50 Hz- 20 kHz +/- 0,5 dB
THD: <0,003 %
Jel/zaj arány: 92 dB
Méretek: 218×89×363 mm
Tömeg: 4 kg
Ár: 429.000,- Ft

Audio Centrum
Tel: 1/468-2176
www.audiocentrum.hu