The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Sennhesier HDV820 fejhallgató erősítő teszt

A korábbi HDV 800-as típust leváltó HDV 820 fejhallgató erősítőt elődjéhez hasonlóan ugyanúgy legfőképpen a referencia Sennheiser fejhallgatókkal (HD 600/HD 650/HD 700/HD 800/HD 800 S) való használatra szánták minőségük teljes körű kiaknázásához. A megugrandó mérce természetesen jó magasan volt a készülék előtt, hiszen az öt évvel ezelőtt bemutatkozott HDVD 800-as mindenhonnan egyaránt kiváló minősítéseket kapott.

Az új HDV 820 lapos profilú, anodizált alumíniumból készült háza az előd ezüstszínétől eltérően fekete lett, a tetejéről pedig eltűnt a szimmetrikus belvilágát a kíváncsi szemek elé táró üvegablak. A kivitelét tekintve minden ízében kifogástalan készülék a komolyságát hangsúlyozandóan professzionális elemeket is tartalmaz, de nem olyan mértékében, hogy ettől kifejezetten stúdiós jelleget öltene.

Legfőbb módosításként a készülék DA konverter áramkörei teljesen megújultak, az új változat központi eleme a népszerű, szimmetrikus topológiájú ESS SABRE32 chip lett, az elődhöz képest nagyobb felbontással (384 kHz/32 bit PCM, 12,3 MHz DSD), alacsonyabb torzítással és nagyobb dinamikatartománnyal.

201712 sennheiser8

A négyféle verziót magába foglaló fejhallgató kimenet repertoárban a Sennheiser által kedvelt 4-tűs XLR-en kívül XLR3/6,3 mm-es jack kombinált aljzat is található, abszolút újdonságként pedig kettő ma még nem túlzottan elterjedt Pentaconn foglalatot is elhelyeztek rajta. A Pentaconn csatlakozó egy 4,4 mm-es jack szerű aljzat, attól eltérően azonban nem 2, hanem 4 pólusú, így szimmetrikus jelek továbbítására is alkalmas. A csatlakozó formátumot a JEITA egyébként már jóváhagyta és többek között egyes Sony és Audio Research készülékeken is megtalálható, így valószínűleg a jövőben egyre több eszközön találkozhatunk majd vele.

201712 sennheiser7

A készülék bemeneti oldala hasonlóan gazdag. Analóg bemenetekből aszimmetrikus RCA és szimmetrikus XLR egyaránt található rajta, a digitális választék pedig optikai, koax és USB B változatokból áll. A jelek „normál” erősítő felé való továbbításához ezen felül kapunk még egy analóg XLR kimenetet is, aminek köszönhetően szimmetrikus csatlakozással ellátott erősítő esetén a fejhallgató erősítőt külső DA konverterként illetve előerősítőként is lehet használni.

Hasonlóan a HD660S-hez a HDV820-as is bizonyos értelemben a „tankönyvi” Sennheiser hangzást mutatja kellemes, kifinomult karakterrel és telt, muzikális középtartománnyal. A hangszer, és énekhangok túlnyomó része a középtartományban található, így amikor azt mondjuk, hogy egy eszköz hangja életszerű, valódi ízű vagy hiteles, legfőképpen a középtartomány megszólaltatását minősítjük, ami a HDV820 esetében kategóriáján túlmutató minőségű, jellegét tekintve pedig kifejezetten csöves világot idéző. Azt is mondhatnám rá, hogy valódi mester munka, például abban, ahogy a kellemes zeneiséget és a realizmust elegyíti; előbbi az uralkodó, de nem megy az utóbbi rovására, nem enged belőle, de mégsem fedi el a pontosságot, a realizmust és a racionális momentumokat. A csöves-érzet legfőképpen a gazdag harmonikusokból, a kellemességből és az enyhe melegségből fakad, amelyek, mint afféle védjegy, mindenféle muzsikán megjelennek. Az alsó végen a basszus telt és dinamikus, „vadság” és legek nélkül is megfelel mindenféle zenéhez, valamint stabilan alátámasztja a komplex nagyzenekarok megszólalását és a különféle pop és rockzenéket. A közepekhez hasonlóan a mélyeknek is van egy enyhe csöves beütése, ami az analógos puhaság mellett legfőképpen az inkább élő és valóságos hangulatú, mintsem stúdió-ízű (gépzene) karakterükben nyilvánul meg. A basszus emellett összetett, gazdag és harmonikus, és ez a számos jó tulajdonság bőven ellentételezi azt, hogy a kategóriában esetleg van olyan szereplő, amelynek több vagy erőteljesebb mélye van, mint a Sennheiser üdvöskéjének.
Noha alapesetben úgy gondoljuk, hogy a zenei környezet és háttér hiteles bemutatásához szuper részletező képességre, ergó kissé technikai jellegű karakterre van szükség, a HDV820 könnyedén megdönti ezt az elméletet. Mint említettem, nála mindig a zeneiség és a kellemesség az első, ennek dacára lenyűgözően kidolgozott és hangulatos atmoszférát épít fel, ennek köszönhetően pedig varázslatos jelenlétérzetet biztosít. A természetes hatású hangok oldott hangulatban áramolnak belőle, a zene sima, magától értetődő és nyitott. Fejhallgatós klausztrofóbiának a leghalványabb nyoma sincs, sőt, egyes pillanatokban olyan érzetem támad, mintha füles sem lenne a fejemen. Mindehhez hozzájárulnak a légies, sima és könnyed magasak is, amelyek hangulatilag tökéletesen passzolnak a frekvenciasáv többi részéhez és teljessé teszik az egyes felvételeken már-már bódítónak mondható élményt. A fejhallgatók esetében a mikró tér felépítése is fontos momentumnak számít, és ebben a versenyszámban a HDV820 a maga bőségesen rétegzett, széltében-hosszában kiterjedt és levegős térleképzésével szintén nagyon erős szereplőnek számít. De ugyanígy lenyűgözheti hallgatóját a tonális textúráinak sokszínűsége és a különféle hangszerek testének és jellegzetességinek pontos megrajzolása is, amitől szinte minden gitár, hegedű, klarinét, stb. más és más lesz nála.
És, hogyan lehet mindezt a legjobban kihozni belőle?
Először is kell hozzá egy jó füles, lehetőleg Pentaconn kábellel és ha egy mód van rá, a szimmetrikus csatlakozásokat érdemes használni.

Ajánlás

A zeneileg egyszerre kellemes és hiteles, felhasználhatóság tekintve pedig rendkívül sokoldalú HDV820 minden ízében egy igazi „zászlóshajó” készülék, amely a megfelelő partnerekkel párosítva kategóriájának mérvadó modelljeként a gyártója által képviselt értékrend és hangzásvilág széles spektrumát kínálja. Egy kinézetét tekintve szolidan a háttérbe húzódó készülék, ami legfőképpen a szívre hat, de a fejet sem hagyja érintetlenül.


Sennhesier HDV820
Frekvencia átvitel: 10 Hz- 100 kHz
THD: 0,001%
Tömeg: 2,25 kg
Méretek: 224×44×306 mm
Ár: 740.000,- Ft

Audio Partner
Tel: 23/414-057
www.audiopartner.hu