The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Yamaha R-N303D

A valaha oly népszerű készülékkategória – a receiver – tovább él a Yamaha kínálatában, természetesen a kor követelményeinek megfelelően frissítve. Az R-N303D figyelemre méltóan sokoldalú és olcsó megoldás mindazoknak, akik számára a hifi hangzás még jelent valamit a mai világban…

Az R-N303D-t „hálózatos” funkciókkal ellátott rádióerősítőként aposztrofálják, de annál sokkal több, a MusicCast révén multiroom főkomponens is, amely szolgáltatások és csatlakozások tekintetében egyaránt bőséges kínálattal szolgál. 2×100W-os végfokozata nem jön zavarba nagyobb álló hangsugárzóktól sem, a választás szabadsága e téren is adott. Bár a multimédiás aktív hangsugárzók, ill. a mobiltelefonról történő zenehallgatás alaposan megtizedelte a kétcsatornás hifiben „gondolkodók” táborát, pont az ilyen készülékkel lehet megmutatni, hogy a zenehallgatás nem ér véget a boomboxoknál.

Mit, mennyiért?

Az ár mindig fontos tényező egy fogyasztási cikk esetében, a képzeletbeli mérleg másik serpenyőjében pedig az ellenérték szerepel. A Yamaha receivere 120 ezer forintos árával szemben temérdek szolgáltatás és figyelemreméltó jellemzők szerepelnek. Alig drágább, mint amennyi évekkel ezelőtt egy standard receiver volt, de most kapunk még egy komplett hálózati lejátszót is beépítve – mint a Yamaha NP-S303 – tulajdonképpen ingyen.

rn303d bel

A MusicCastot talán már nem kell bemutatni, rendkívül felhasználóbarát felülettel rendelkező multiroom vezérlő applikáció, amely megnyitja a hálózati lejátszás és az internet kínálta zenei szolgáltatások világát a felhasználók előtt. Telefonról, tabletről kényelmesen kezelhető a receiver, használható a Tidal, a Spotify és további zenei szolgáltatók végtelen adatbázisa, netrádió állomások, podcastok tízezrei ugyanúgy, mint a régi hagyományos források- szám szerint hat. Phono bemenet ugyan nincs, de az „entry level” kategóriában már a legtöbb modell beépített phono fokozattal rendelkezik, így adott az analóg lemezjátszók csatlakoztatásának lehetősége. Digitális foráskészüléket is fogad optikai vagy koax bemeneten, Bluetooth-on és Airplay-en, USB aljzatot azonban nem alakítottak ki, a készülék csak hálózaton keresztül képes fájlok elérésére. A támogatott formátumok skálája egészen a DSD-ig terjed (MP3, WMA, MPEG4 AAC, WAV, FLAC, AIFF, ALAC, DSD).
A típus megjelölés „D” betűje digitális, azaz DAB tunerre utal, természetesen a hagyományos FM rendszer mellett, vagyis a fizikailag elérhető összes rádióadó fogható a készülékkel.
Kitűnő választás TV hangosítására is - az optikai bemenet erre lehetőséget nyújt. A sztereo rendszer kínálta térélmény összehasonlíthatatlanul jobb, mint amit egy soundbartól reálisan elvárhatunk, nagyobb állódobozok mellett pedig a subwoofer sem fog hiányozni.

rn303d back

rn303d tav

Kezelése


A készülék előlapján nagyjából minden szükséges kezelőelem rendelkezésre áll, ezért egy kicsit zsúfoltnak is tűnik első pillantásra. Mindenesetre az alap dolgok miatt a telefont, vagy távvezérlőt sem kell kézbe venni, ha a receiver előtt állunk. A forgó „hangerőpotméter” mellet közvetlenül elérhető a magas/mély hangszínszabályzó, és a bemenetválasztó, valamint kapunk egy „multifunkciós tárcsát” is, amellyel a menüben navigálhatunk könnyedén – hogy csak a fontosabbakat említsük. Az applikáció kezelése teljesen egyértelmű és problémamentes.

Hang

A Yamaha receivere egyértelműen a hifi kategóriába sorolandó, nem az audiofil minőségre vágyó zenerajongókat célozza. Hangja mindemellett tisztességes, emlékeztet a korábbi évek receivereinek hangzására. Első hallásra kicsit könnyűsúlyúnak tűnik, pedig vannak erőtartalékai bőségesen, csak nem hivalkodik vele, inkább a magasabb hangtartományokra fókuszál. Itt nem szentségtörés a hangszínszabályzó használata, minimális korrekcióval a méretesebb nappalimban is elegendő basszust szólaltat meg. Könnyűzenei produkciója szórakoztató, színes és információban gazdag, mindössze a pontosság, hitelesség, és térbeliség tekintetében lehetne kifogásokat találni, de ezek már audiofil paraméterek. A lényeg, hogy kiegyensúlyozott, kellemes és tiszta hangok hagyják el a hangsugárzókat, mindez fokozott hangerő mellett is igaz.
CD-ről, ill. minőségi külső forrásról képes a legjobbját nyújtani, a tér és annak felbontása egész tisztességes, a nagyzenekar minden egyes tagját ugyan nem tudjuk megszámolni, de az elhelyezkedésüket szépen mutatja. A hangszerhangok tisztességesek, a hangulati elemek is megjelennek, összességében nem hibátlan, de mindenképpen élvezhető a zene.
A Spotify használatával nem maradunk le sok mindenről, amennyit a népszerű szolgáltató minőségben tud, annyira nagyjából az R-N303D is képes. Végeláthatatlan zenei mennyiség, hifiben, fillérekért. A Tidal egy fokkal jobb választás, a különbség az utóbbi javára érezhető.
A Bluetooth átvitel problémamentes, minőségben azért a wifin át streamelt zenével jobban járunk.
A rádió / netrádió „műfajhoz” őszintén szólva ennél jobb erősítő nem kell, a forrás nyújtotta átviteli jellemzők nem érik el az erősítő színvonalát sem. Háttérzenének tökéletes, elmélyült hallgatáshoz nem javasolt.

Ajánlás

Nehéz lenne mást mondani a Yamaha beugró „network receiverére” mint hogy jó szívvel ajánljuk. 119.900,-Ft-os áron ez a „csomag” több, mint ajándék, reméljük, hogy továbbra is minél többen döntenek a klasszikus sztereo zenehallgatás mellett, amelyhez az R-N303D az egyik legjobb kiindulópont. Egy pár hangsugárzóval kiegészítve teljes rendszert kapunk, amely tökéletesen kiszolgálja a mai digitalizált világunk elvárásait, sőt, a nappaliban elhelyezve TV-s / mozis igényeket is kiszolgál.

Yamaha R-N303D
Teljesítmény: 2×100 W/8 Ohm
Frekvencia átvitel: 40 Hz-20 kHz, 0.2% THD
Jel/zaj viszony (CD): 100 dB
Méretek: 435 x 141 x 340 mm
Tömeg: 7,2 kg
Ár: 119.900,- Ft
Forgalmazó: Invitone Kft.
www.extremeaudio.hu

rn303d im