The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Aune T1se USB DAC/fejhallgató erősítő

A gyártó sikeres és népszerű T1 modelljének harmadik generációjaként a 2016-ban megszületett T1se USB DAC/fejhallgató erősítő teljesen megújult felépítéssel, új XMOS, DSD1793 és OP/BUF komponensekkel került forgalomba, a lejátszható felbontások felső határa pedig immár a PCM 24 bit/192 kHz-re és a DSD64 verzióra nőtt.

A PC/MAC számítógépek mellett az OTG támogatás révén Androidos mobil telefonokkal is használható aprócska készülék nagyon ízléses kivitelű, olyan, mint egy bonsai kis csöves erősítő. A natúr vagy fekete színekben elérhető alumínium készülékházban 24-bites USB DAC és egy olyan fejhallgató erősítő lakozik, amely az alacsony impedanciás füleseket is gond nélkül képes meghajtani. A konstrukciót az Oroszországban készült Electro Harmonix 6922EH cső teszi teljessé, az analóg RCA kimenet révén pedig a T1se az otthoni komponens rendszerbe is belekombinálható.

Aune t1se usb dac 24bit przeno ny wzmacniacz lampowy wzmacniacz hifi s uchawki muzyczne dsd

A kis készülék külső táppal kerül forgalomba, amely ráadásként izgalmas upgrade lehetőségként az Aune XP1 külső tápra cserélhető, amiről alább szintén szót ejtek. Az audiofil minőségű csöves USB hangkártyával és fejhallgató erősítővel rendelkező T1se gainje 0, 10 és 16 dB értékekre állítható, így a típus jól párosítható a különféle fejhallgatókkal. Az operációs rendszerek közül a Win7, Win8, Mac, Ipad és a Vista támogatott. A hátlapon lévő bemenetkészletben USB B port, valamint sztereó analóg RCA bemenet és kimenet is található, utóbbinak köszönhetően az analóggá alakított jelek külső erősítőre is továbbíthatók.

T1SE hatlap

A készülék tetején található a bemenetválasztó kapcsoló (USB/line) és a hangerőszabályzó potméter, míg a be/kikapcsoló a hátlapra került. Az elektroncső a vastag szivacs biztonságában érkezik és a figyelmes tervezők még áttetsző védő idomokat is mellékelnek hozzá, melyeket a felhasználónak kell „össze legóznia” miután a csövet óvatosan belehelyezte a foglalatba.

aune xp1

A gyártó választékában található XP1 külső tápegység az X5s, X7s és T1se készülékekhez egyaránt alkalmazható, így remek lehetőséget kínál a kis csöves DAC továbbfejlesztéséhez is. A 13V X2/0.8A lineáris tápegység természetesen dedikáltan a fent említett Aune készülékekhez való használatra készült. Elegáns kis alumínium házikóval és alaposan leárnyékolt transzformátorral rendelkezik, használatával a gyári leírások szerint eltűnik a háttérzaj, nő a dinamika, tovább csökken az amúgy is nagyon alacsony torzítás, kitágul a színpad és a hangzás levegősebbé válik.

A miniatűr csöves erősítőt és DA konvertert az egyik fő funkcióját tökéletesen kiaknázva fejhallgató erősítőként próbáltam ki, majd miután már alaposan megismertem a hangzását és a karakterét, bekötöttem az XP1 upgrade tápot is mellé.
Talán még nem említettem, de imádom a plug&play dolgokat. Ahogy a klasszikus audio komponenseknél is csak be kell kapcsolni a készülékeket és be, vagy feltenni a különféle adathordozókat, ugyanúgy az efféle eszközöknél is csak ki kell választani, hogy miről és mit szeretnék hallgatni és már indulhat is a muzsika mindenféle különösebb tréningezés és procedúrák nélkül.

Nos, az Aune T1se pont ilyen. Néhány pillanat alatt felismeri a számítógép a sárgás pirosan izzó csövével izgalmas látványt nyújtó kis eszközt és már lehet is indítani a felvételeket. A hangzás - és most nagyon triviális és tankönyvi leszek - meleg és csöves karakterű, kellemes analógos teltséggel és gazdag felharmonikusokkal. A különféle hangok levegősek és szépen szétválnak, a felvétel jellegétől függően egészen messzire eltávolodnak a fejemtől. Gyengébb minőségű vagy tömörített zenei anyagokon eltűnik vagy jelentősen mérséklődik a legfőképpen az olcsó eszközökre jellemző sziszegés és nyersesség, a hangzás pedig a teltsége, kifinomultsága, barátságos karaktere és a plasztikussága révén a szokásosnál jóval élvezetesebb lesz. Jó minőségű és főleg nagyfelbontású anyagokon aztán persze egyre komolyabb az auditív nyereség, fülestől függően újabb színek, információk és halk szólamok tűnnek elő a csendes hátterekből és a dinamika is kontrasztosabbá válik. A mélyfrekvenciák megszólaltatása tekintetében az eredmény szintén nagyon jó. A dobok és lábdobok ütései testesek, csakúgy, mint a basszusgitárok vagy a szinti mély szekvenciák hangjai, a telt karakternek köszönhetően pedig műfajtól függetlenül valóban dús basszusban lehet részem. A másik oldalon a magasak lágyak selymesek és nagyon finoman lekerekítettek; utóbbi tulajdonságnak köszönhetően még a magasban túlságosan élénk, vagy netán kissé fémes vagy csillogó hangzású fülesekkel is kellemesen lehet zenélni, feltéve, ha valaki nem polírozott vagy bökős felső frekvenciákra vágyik. A normál hangsugárzós rendszerekhez hasonlóan a szeánsz egyik csúcspontját természetesen a DSD felvételek jelentik, amelyeknél a T1se minden eddiginél finomabban, részletezőbben, bensőségesebben simábban és hitelesebben szólal meg. De még mindig nincs vége. Bekötöm a külső tápot és a gyári leírásoknak tökéletesen megfelelve levegősebb, dinamikusabb, finomabb és még teresebb hangok érkeznek a fejhallgatókból. Másik jelentős változásként a magasak részletezőbbek, levegősebbek és jóval nyíltabbak lesznek, a hangkép valósággal kitárul felfelé. A megszólalás alapkaraktere és jellege változatlan marad, de a hatás minimum olyan mértékű, mintha egy komolyabb készülékre cseréltük volna a T1se modellt.

Ajánlás 

Az Aune márka első hozzánk került készüléke ízléses kinézetével, korrekt kivitelével és legfőképpen zenei és kifejezetten kellemes, analógos karakterrel mutatkozott be. Kiváló minőségű hangzásában USB bementről hallgatva értelemszerűen a DA konverternek és a fejhallgató erősítőnek is ugyanolyan fontos szerepe van, ezért bátran kijelenthető, hogy a készülék számítógép műsorforrású audio rendszerek DAC-jaként is sikeresen alkalmazható és ilyen esetekben a még több kihasználható funkció miatt még nagyobb vételnek mondható. A másik fontos elem az XP1 külső táp, ami 30 ezer forintos befektetéssel olyan komoly mértékű javulást hoz, hogy gyakorlatilag otthagyhatatlan, hogyha valaki egy T1se-t vásárol.

Aune T1se
Frekvencia átvitel: 20 Hz- 20 kHz
Jel/zaj arány: : >=120db
Méretek: 155×97×40 mm
Tömeg: 2 kg
Ár: 84.990,- Ft

Aune XP1 tápegység
Kimenetek: Jack DC 2.1 és DIN 5
Méretek: 151×86×65 mm
Tömeg: 2 kg
Ár: 29.900,- Ft


Audio Centrum
Tel: 1/468-2176
www.audiocentrum.hu