The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Vincent Audio SA-32/SP-331Mk elő/végerősítő teszt

Amint azt már korábban láthattuk, a Vincent erősítőkben gyakori szereplők az elektroncsövek, így az SA-32 előerősítő is csöves, míg az SP-331Mk végerősítő bemeneti fokozatában szintén található három belőlük.

A keskeny, külsőleg meglehetősen retró hangulatú SA-32 előerősítő a gyártó PowerLine sorozatába tartozik és egy új modell, míg a vele egy családban lévő SP-331Mk végerősítő rövidesen átadja a helyét a némileg módosított SP-332Mk jelű utódjának, viszont emiatt jelenleg nagyon komoly kedvezménnyel kapható. Mivel a két készülék mindenféle szempontból ideális párosnak számít, és a leírások alapján a végerősítő esetében úgysem lesznek eget-földet rengető módosítások, ezért együtt hallgattuk meg őket, akinek pedig a következőkben kedve támadna hozzájuk, most nagyon jutányos áron juthat hozzá a szetthez.

SA 32 main

A hibrid felépítésű SA-32-ben négy darab 6N16 típusú elektroncső található, csak éppen a gyártó komolyabb modelljeitől eltérően nincsen rajta körablak, amin keresztül gyönyörködhetnénk bennük, így csak a tetőlap rácsain át dereng a narancssárgás fényük. A készülék alumínium előlapján a bemenetváltó és a hangerőszabályzó mellett még egy magas illetve mély hangszínszabályzó is található; a négy „sütőgomb” kapcsoló/potméter némiképpen a régebbi Coplandokhoz teszi hasonlatossá az előfokot. A bőséges be,- és kimenetválasztékban az aszimmetrikus RCA csatlakozások mellett XLR szimmetrikusak is helyet kaptak, így megfelelő partnerek esetén a jobb hangminőséget biztosító összeköttetési formát is használhatjuk. A teljes repertoár 5 line RCA és egy XLR bemenetből, valamint 2 line RCA előfok kimenetből egy XLR előfok kimenetből és egy RCA Rec Out csatlakozásból áll. A komplex minőségi érzet jegyében a fekete és ezüstszínekben kapható SA-32-höz egy elegáns alumínium távvezérlőt mellékelnek.

SA 32 Back black

A kizárólag fekete színben kapható, elegánsan letisztult külsejű SP-331 Mk végerősítő bemeneti fokozatában 2 db 6N16 és 1 db 6N10 elektroncső található, az áramköri topológia minőségi diszkrét alkatelemekből és a lehető legrövidebb jel-utakkal épül fel. A készülék mérete és a tömege ugyancsak impozáns, mint ahogy az óriási, 800VA-re méretezett hálózati trafója is. A részben A-osztályban működő SP-331Mk 20 másodperc bemelegítési fázis után éled fel, és mivel standby módban is 270 W energiát fogyaszt, nem éppen az a készülék, amit hosszabb üresjárat esetén is érdemes bekapcsolva hagyni. A jókora és vaskos hűtőbordái éppen ezért szintén nemcsak látványos designelemek, hanem bizony szükség is van rájuk rendesen.

SP 331MK Schwarz Front

A teljesítményt csatornánként 6-6 darab nagy sebességű és nagy áramú tranzisztor állítja elő, 10 Wattig A-osztályban, afelett AB osztályban működve. Az erősítő a hangsugárzók széles skáláját gond nélkül meghajtja, valamint, amint a specifikációjából is látható, nagyobb teljesítmény igényeket is gond nélkül kiszolgál. Az igényes és stabil kivitelű készülék alacsony rezonanciájú készülékházában a különféle részegységeket precízen elkülönítették egymástól a káros mechanikai és elektromágneses hatások elkerülése érdekében. Csatlakozások terén aranyozott RCA bemenetet és két szett WBT hangsugárzó kimenetet kapunk, melyek közül az előlapon lévő kapcsolóval választhatunk.

636325

Normál szobahangerőn hallgatva és legalább átlagos érzékenységű hangsugárzókat használva a végerősítő lényegében végig az A-osztályú működési tartományban marad, így a szett megszólalása a csövek lágy, kellemes és harmonikus hangzását az A-osztály torzítatlanságával és tisztaságával párosítja. Természetesen nagyobb hangerőn hallgatva, ami a végerősítőnek meg sem kottyan, sem változik jelentősen a hangkép, mivel a Vincent-féle alapvetően barátságos hangvétel mindvégig megmarad és a karakter halktól a jó hangosig csak nagyon keveset változik. A slank előfok és a nagy forró végfok kombinációjának van egy nagyon finoman édeskés, kellemes, meleg és kifejezetten szép karaktere, amely jókora dinamikával, valamint kifogyhatatlannak tűnő erővel és energiával párosul. Elég csak megpöccinteni a hangerő potmétert és már érkeznek is az energiák, amelyek mögött érezhetően még sokkal több „lapul”, egyszóval lehet bármilyen érzéketlen hangfalunk vagy nagy szobánk (termünk), vagy esetleg hangerő fetisiszták is lehetünk, az SP-331-en biztosan nem fog múlni a boldogságunk. A kellemes, kifinomult melódiák könnyedén, kimunkáltan és érzelmesen szólalnak meg, rengeteg a különféle szín, íz és zamat, csakúgy, mint a különböző apró részlet és háttér információ.
Klasszikus műveken a szett ereje, a teltsége és a mélyei természetesen ugyanolyan jól érvényesülnek, mint más műfajok esetében, stabilan alátámasztva és megalapozva a nagyzenekarok hangzását illetve abszolút hihetően megrajzolva a nagyobb testtel/mélyebb tónusú hangzással rendelkező hangszereket. A Mozart opera énekesnője könnyed, lendületes és életvidám, a produkció egészséges és felszabadultságával együtt is nagy volumenű. Verdi Macbethjének természetesen az ereje a leginkább lenyűgöző, a tutiknál megremeg még a szoba is, míg a vonóskar feszültségoldó hangja édeskésen és kifinomultan úszik a levegőben. Vivaldi hegedűversenyében tengernyi hangszín és érzelem van, a plasztikusságnak köszönhetően a hegedűk a többi hangszerhez hasonlóan szinte kézzelfoghatóan valóságosak és a megszólalás úgy bevonja az embert a zenei történésbe, ahogy azt a papírforma szerint tennie kell.
Régi igazság, hogy az igazán jó basszushoz kellő teljesítmény, energia és tartalék kell; az SP-331 pedig a fentiek közül mindegyikkel rendelkezik. Megejtő, ahogy az energiák mindenféle erőlködés nélkül, végtelen könnyedséggel áramlanak belőle, míg a basszusa erőteljes, dinamikus és ha kell, egészen gyomorba vágó erejű. A hangzás kulturáltsága és kifinomultsága mindeközben végig megmarad, a teltség révén viszont a különféle akusztikai környezetek is remekül felépülnek. Pop és rockzenéken a kifinomult erő és a dinamizmus kombinációja ismét abszolút nyerő, a különféle akusztikus hangszerek mellett az érdekes szintetizátor hangszínek megszólaltatása is nagy élményt nyújt, a lüktető basszus szekvenciákat pedig a hallgató a gyomrában érezheti, főleg, ha még fel is tekeri a hangerőt, amire egyébként sokszor ellenállhatatlan késztetést fog érezni. (Tapasztalatból mondom.) Kellemes és vonzó karaktere révén a szett egy hosszabb zenehallgatásra csábító együttes, melynek a hangjára valósággal rá lehet kattanni, amit ezen az árszinten azért olyan sűrűn még nem lehet elmondani.

Ajánlás

Nehéz lenne különszedni, hogy a két komponens közül az energiákat és a teljesítményt leszámítva melyik pontosan miért „felel”, mert úgy gondolom, kettejük párosa nagyon ideális, harmonikus és összeillő, lényegében nagyon hasonló hangkarakterrel, és így tökéletesen kiegészítik egymást és a fenti eredményhez mind a ketten ugyanúgy kellenek. Kettejük közül a nagy és tüzes végfok egy kissé problémásabb és nem is kimondottan „zöld”, a hangzása azonban mindenért bőségesen kárpótol. A csövek finomsága és melegsége az óriási energiákkal, erővel és basszussal párosítva tökéletes kombináció, főleg, most az akciós áron, amelyen végképp verhetetlen ár/érték aránnyal tehetünk szert erre a kiváló kombóra.


Vincent Audio SA-32
Frekvencia átvitel: 20 Hz- 20 kHz
Jel/zaj arány: > 90 dB
THD: 0,1%
Méretek: 430×77×360 mm
Tömeg: 6,2 kg
Ár: 279.990,- Ft

Vincent Audio SP-331Mk
Teljesítmény: 2×10 W (8 Ohm, A osztály)
2×150 W (8 Ohm, AB-osztály)
2×300 W (4 Ohm, AB-osztály)
Frekvencia átvitel: 10 Hz- 50 kHz
Jel/zaj arány: >95 dB
THD: 0,1%
Méretek: 430×195×400 mm
Tömeg: 22 kg
Ár: 599.990,- Ft
Akciós ár: 399.990,- Ft


Forgalmazó: StreamAudio
Tel: 30/211-5253
www.streamaudio.hu