The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Roksan Caspian M2 végerősítő teszt

A díjnyertes Caspian sorozat mindössze hátrom készülékből áll, egy CD játszóból, egy integrált erősítőből és egy végerősítőből, ami az integrált típus bi-amp kiegészítéseként is használható, előfokot viszont fura módon nem találunk hozzá.

A Roksan jelenlegi választékában egyáltalán nem találunk előerősítőt még a másik családokban sem, ezért aki a végfokkal nem a Roksan integrált erősítőjét szeretné tovább építeni, annak más gyártótól kell partnert választani hozzá, ami persze nem jelent óriási problémát, csak kissé szokatlan. A rozsdamentes acél házas „M2” jelű Caspian végerősítő az eredeti Caspian új változata teljesen szimmetrikus felépítéssel. A módosítások során többek között optimalizálták a készülék tápellátását illetve az erősítés különböző részeit, javították a földelését, az áramkörein belül kialakítottak egy közvetlen teljesítményerősítő szakaszt valamint teljesen új védelmi áramkörrel is ellátták.

Roksan Caspian M2 power amp back

A végerősítő előlapján mindössze két zöld led található, melyek a két csatorna bekapcsolt állapotát mutatják. Csatlakozások terén mind a bemeneti, mind a kimeneti oldalon kapunk az RCA mellé szimmetrikus XLR verziókat is, így akik megfelelő partner készülékekkel rendelkeznek, ezeket az általában jobb minőséget eredményező típusokat is használhatják. A Caspian M2 végerősítő teljesítménye 8 Ohmon csatornánként 85 W, míg 4 Ohmon már 2×125 W, amely normál használat során bőségesen elegendő és dinamikus, erőteljes zenehallgatást is lehetővé tesz.

Nincsen semmilyen korábbi Roksan hangzás emlékem, ezért gőzöm sincs, milyen a gyártó hangzásvilága, miben változott, vagy, hogy az új változatú Caspian éppenséggel miben más, mint az előző változat volt. Ennek okán Roksan „szűz” fülekkel ültem le a Caspian M2 végfok elé, melyet többféle előfokkal (félvezetős, csöves) is kipróbáltam. Az elsőként megszólaló hangok széles diszperzióval rendelkeznek, tiszták, nyíltak és szépen kitöltik a hangsugárzók közötti és körülötti teret, eszköztelenségük pedig egyértelműen a komolyabb elektronikák világát idézi. Minőségükhöz képest az erősítő megjelenése meglehetősen visszafogott és egyszerű, a vas szerényen a háttérbe húzódik, a főszerepet a hangoknak hagyja meg. Telt és erőteljes basszusa dinamikus, de cseppet sem invazív vagy tolakodó, remekül integrálódik a hangképbe és nagyon jó ritmikával rendelkezik. A hangkép egységes, kiegyensúlyozott, világos hangszínű és pontos. A magasai lágyak és kifinomultak, a csöves partnerrel értelemszerűen még inkább; de még a félvezetőssel sincs bennük semmilyen élesség, fémesség vagy karcosság. A hasonló karakterű és hangszínű hangszereket az analitikus ábrázolásmódjának köszönhetően tökéletesen meg lehet különböztetni egymástól, a különböző szólamok és a zenék szöveteinek megjelenítése szintén nagyon alapos, de így sem túlzóan racionális vagy mérnökies hatású, ezért sohasem megy a zenei élvezet rovására. A nagyobb terek atmoszféráját ugyanolyan valóságos hatásúan közvetíti, mint a kamara jellegű művek intim hangulatát, utóbbiak esetében nagyon hihető élményt nyújt, mint például a zongora-szaxofon duó zenéjénél. Vérbeli audiofil modellként nagyon jól érzékelteti a különféle akusztikai környezeteket és színpadképeket, a háttérzajokat és az egyéb halk hangocskákat pedig kifinomult módon prezentálja; nem hivalkodik a részletező képességével, hanem egyszerűen jelzi, hogy ezek a hangok is a zene részét képezik. Az akusztikus és elektronikus hangszerek hangjai egyaránt gördülékenyen, simán, gazdagon árnyalva és könnyedén áramlanak a hangszórókból, a megszólalás a racionális jelleg mellett is alapvetően kellemes és hosszú távon is nagyon jól hallgatható. Pop és rockzenéken friss, energikus, dinamikus és erőteljes megszólalású, a természetességével együtt is izgalmas és szórakoztató hangszínekkel, és ezek a jellemzők az esetleges sztereó mozizásra is abszolút igazak, kiegészítve őket olyan attakkal és dinamikával, hogy egy-egy lövés vagy nagyobb csattanás esetén a hallgató ijedtében még a nyakát is összehúzza tőle.

Ajánlás

Érdekes egy készülék a Caspian M2 – felteszed az állványra a hétköznapi megjelenésű karcsú végfokot és megállapítod, hogy tiszta, kiegyensúlyozott, valós hangszínű, szóval úgy nagyjából minden oké vele, de amúgy semmi különös. Aztán hallgatod tovább és szép lassan szinte a bőröd alá kúszik, egyre jobban megkedveled és felfedezed a kifinomult értékeit, amikkel egyáltalán nem hivalkodik, mivel nem egy „hú-ha” készülék, ami a legelső pillanatokban akar lenyűgözni. Néhány nap után már tudatában vagy, hogy valószínűleg a kategória egyik legjobbjával ülsz szemben, melynek kvalitásai jóval túlmutatnak az árcédulája alapján elvárhatótól, és így már nem is igen akarsz megválni tőle.
Szóval, igencsak érdemes kipróbálni!

Roksan Caspian M2
Frekvencia átvitel: 3 Hz-100 kHz / - 3 dB
Teljesítmény: 2×85 W (8 Ohm)
2×125 W (4 Ohm)
Jel/zaj arány: 100 dB
THD: <0,005%
Méretek: 432×80×330 mm
Tömeg: 14 kg
Ár: 649.999,- Ft

Extreme Audio
Tel: 1/7867-422
www.extremeaudio.hu