The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Lindemann Limetree Phono – Kicsiből nagy

A német Lindemann kiemelkedő ár-érték arányú terméksorozatának utolsóként nálunk járt tagja a Phono. A Limetree családot, mi tagadás, nagyon megkedveltük, a Network streamer járt nálam utoljára, a Headphone tesztje pedig alig két hete jelent meg Miklós tollából.

Analóg rajongóként esett rám a választás, tavaly a Network roppant meggyőző benyomást tett rám, így nagyon vártam az újabb találkozást. A Limetree sorozat továbbra sem a külcsínnel hódít (ez sokkal inkább ízlés kérése), ellenben a beltartalomra nagy hangsúlyt fektetnek. A citromlevéllel díszített egyenház ezúttal egy kis lemezjátszó előerősítőt rejt, a válogatott alkatrészeket egyetlen áramköri lapra szerelték fel. A gyártó szerint a csöves korszakból merítették a kapcsolás ötletét, amit aztán modernizálva, a lehető legjobb alkatrészeket felhasználva építettek meg. Kettő, diszkrét elemekből felépülő bemenő fokozata van, egyik az MM, a másik pedig az MC hangszedők jelét fogadja. Amennyiben MM hangszedőt csatlakoztatnánk, sok tennivaló nincs, a Limetree Phono is a sztenderd, 47k Ohmos lezárást használja (a kapacitív illesztés értéke 150 pF), amennyiben viszont a hangszedőnk mozgótekercses, lehetőségünk van az illesztésre. Mindezt ráadásul csatornánként végezhetjük el, hat lépcsőben, 100, 130, 160, 200, 400 és 800 Ohmos értékeket megadva. Így gyakorlatilag alig van olyan hangszedő, amit ne tudnánk megfelelően illeszteni! Az ígért erősítés mértéke MM hangszedőnél 40, míg MC-nél 60 dB, míg a sztereó áthallás mértéke + 0 dB, -0,5 dB. A megadott jel/zaj arány is jó, MM-nél 82 dBV, MC-nél pedig 78 dBV. A kezelési utasításban találtam egy kis érdekességet, tanácsot a lemezjátszó és a phono erősítő összeköttetésével kapcsolatban. A lényeg, hogy a kábel árnyékolása lehetőleg csak a forrásoldalon, esetünkben a lemezjátszó felöli oldalon legyen bekötve, különben zajt vihetünk a rendszerbe.

 limetree phono belso1

A legjobb a teljesen szimmetrikus kábelezés lenne, de ez nagyon nehezen megvalósítható, jelen tesztünk alanyánál pedig nem is lenne lehetséges. A Lindemann konkrét kábelt is ajánl az összeköttetéshez, akit érdekel, hogy mi lenne az, olvassa el az útmutatót. A passzív RIAA ekvalizációval (gyakorlatilag a hanglemez lejátszásakor folyamatos magas vágást végez és ebben a passzív RIAA erősítők a legjobbak) operáló Limetree Phono minőségi J-FET erősítőkből épül fel, amelyeket alacsony zajú (< 10 µV) , 5 V-os külső tápegység lát el energiával, csakúgy, mint a széria többi eleménél. A passzív megoldás garantálja a legalacsonyabb zajszintet, különösen, ami a basszus tisztaságát illeti, a felhasznált ellenállások és kondenzátorok Japán gyártmányok. A zajszint tényleg alacsony, mi több, nagyon alacsony, a meghallásához denevérfül szükségeltetik, feltekert hangerőnél is.

limetree phono belso2

A meghallgatás előtt bő két hétig hallgattam a segítségével zenét, talán ki sem kapcsoltam, a készülék hőtermelése elhanyagolható. Nagyon meggyőző hangja volt a bejáratási periódus alatt is, örömmel hallgattam hát. A jegyzeteim írásakor végül három lemezre hagyatkoztam, elsőként egy Szabó Gábor lemezt, a „The Sorcerer”-t (Impulse! ‎– AS-9146, Impulse! ‎– 06007 53630440) indítottam el. Ez egy holland utánnyomás 2015-ből, hangminősége átlagos, gyengébb analóg rendszeren hallgatva akár laposnak és unalmasnak is mondhatnánk, ha azonban összeállt a tuti, rájöhetünk, hogy elég sok mindent ki lehet szedni a barázdák közül (nem a porra gondolok elsősorban). A viszonylag kis térben rögzített lemez tág, széles, a színpad minden szegletét megjelenítő, bebarangolható, ahogy peregnek egymás után a nóták. A Limetree remek a ritmusa, és a készülékcsaládtól megszokott, számomra egyik erős védjegyét jelentő basszusjátszó képessége lenyűgözött. Mély, textúrált, és igen erőteljes Kabak Lajos (igen, szintén magyar) nagybőgős játéka, a felvétel hangulata, Szabó és Stewart hol melankolikus, hol pezsgő gitárjátékát parádésan adja vissza ez a kis dobozka. Kedvencem az albumról az A oldal harmadik száma, a „Lou-ise”: varázslatos zene, keveredve a technikailag precíz, ám mégis érzelemdús játékkal, e kettősség egyensúlyos ábrázolása a jó analóg rendszerek sajátja, és a Lindemann tudja ezt.

limetree phono belso3

Rock-osabb vizekre evezve tettem fel a lemezjátszómra a Dire Straits első lemezét (Dire Straits, Vertigo 3752902). Feszes, robbanékony, gyors, a basszus most is fenomenális, tele energiával. Ami megfogott még benne, hogy a halk részeket is magabiztosan közvetíti, amiben nagy segítségére van a csendessége, tényleg csak a hasznos jel jut el a hangsugárzókig. Mégsem hívnám klinikai tisztaságnak amit csinál, egyszerűen csak nincs zaja, amit mondjuk a saját csöves kapcsolású phono erősítőmről nem tudnák elmondani. Az A2-es számon (Water of Love) Knopfler gitárja valami pazarul szólalt meg, bitang dinamikával, valódi koncerthangulatot teremtve a szobában. Imádnivalóan energikus a Limetree Phono, és ami ennél fontosabb, ezeket az energiákat kézben is tudja tartani, a zene legsűrűbb történéseit is magabiztosan kezeli, a zavarodottság legkisebb jele nélkül.

limetree phono belso4

Végezetül kíváncsi voltam, hogy énekhangon mennyire remekel, ehhez egy Nina Simone lemezt, a „Pastel Blues”-t (Universal Music ‎– PHS 600-187, 600753369791, 2012) választottam. Kivételes, egyedi hangú énekesnő volt Nina Simone, nem mellesleg zongorán is remekül játszott, hangjának ezernyi árnyalata, annak kitartása páratlan volt, és rendszer legyen a talpán, amely mindezt meg tudja mutatni. Itt és most egy színes, nagyon széles skálán mozgó, nagy hangtömeget megmozgató előadást hallottam, amely a lemez hanganyaga és az általa keltett érzelmi hullámvasút a pokoltól a mennyig tartó utazását tárta elém. A B2-es szám, a „Strange Fruit” zongoráján a rezgések, a húrok feszülése, vagy az album leghíresebb nótája, a „Sinnerman” bőgőjének mélysége csak mind megerősíti, hogy a Limetree sorozat mögött van koncepció és tervezési tudatosság. Ennek az utolsó számnak amúgy is van egy nagyon sajátos ritmikája, amelyet számtalan láncon meghallgattam már, és mindig akkor tetszett a legjobban, ha megvolt a sodrásának egy minimális sebessége. E sebességet a Limetree Phono biztosan nem fogja vissza, megbirkózik azzal a gigászi energiával, amit Simone zúdít a zongorára és varázsol elő a torkából.

Ajánlás

Azt hiszem, a barázdából maximálisan kinyert információkat remekül konvertálja zenévé ez a készülék, semleges, eszköztelen hangjával a Lindemann család nehezen lefordítható „statement”-je, talán a kinyilatkoztatás a legjobb szó rá. Ehhez képes nem kerül milliókba, sőt…

Forgalmazó: StreamAudio
Tel: 30/211-5253
www.streamaudio.hu