The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Focal Arche DAC/fejhallgató erősítő

A Focal évek óta építgeti nívós fejhallgató választékát, melyhez megfelelő partnerként egy fejhallgató erősítő/DAC kombinációval is előrukkolt.

Kategóriáját tekintve az Arche egy vérbeli high-end, és annak megfelelően is árazott készülék, így vélhetően főleg a magasabb kategóriájú Focal (Utopia, Stella, Clear, Elegia) és egyéb márkájú fülesekhez fogják megvásárolni, az olcsóbakhoz pedig egyszer talán majd kínálnak valami elérhetőbb modellt, ha nagyon belejönnek a dologba!

A kompakt méretű, karcsú és fekete Arche egy elegánsan egyszerű megjelenésű készülék, a tetején lévő rácsba pedig a hozzá mellékelt fejhallgató állványt lehet beleállítani. Az állványon értelemszerűen nem csak a Focal füleseket lehet elhelyezni, hanem az egyéb más márkájúakat is, az installációja után pedig a készülék máris egy komoly fejhallgató-állomás benyomását kelti. (Mondjuk az is!)

Focal Arche allvannyal

A készülék front oldalán egy kis képernyő, egy 6,3 mm-es jack fejhallgató aljzat, egy 4-tűs XLR fejhallgató aljzat, valamint egy multi funkciós hangerő szabályzó/vezérlő gomb található, amellyel az Arche által kínált beállítási lehetőségeket lehet elvégezni. Az utóbbi műveletek egyébként logikusak és egyszerűek, még a manuál használata nélkül sem okoznak gondot; megnyomva a gombot belépünk a menübe, amelyben már a képernyőn látható információk alapján tudunk navigálni és tudjuk beállítani a különféle jellemzőket és paramétereket. Többek között választhatunk a Voltage (feszültség) és hibrid módok között, és a Focal összes fejhallgatójához külön-külön dedikált beállításokat találunk, amelyekkel teljesen az adott típushoz illeszthetjük az eszköz paramétereit. A DAC egység kettő szimmetrikus AKM4490 chipre épül, hozzájuk illő nívós műszaki körítéssel. Az analóg kimeneti fokozat teljesítménye csatornánként 2 W, az impedanciája 32 Ω.

Focal Arche hatlap

A hátoldalon egy koax és egy Toslink optikai digitális bemenet (max. 24 bit/192 kHz), valamint egy USB B port (24 bit/384 kHz és DSD256), egy analóg RCA bemenet, valamint RCA és XLR szimmetrikus analóg kimenetek találhatók, utóbbiak révén az Arche önálló DA konverterként is alkalmazható a fejhallgató erősítő funkció mellett.

A Focal hangsugárzók és ugyanúgy a Focal fejhallgatók klasszikus erényei közé tartoznak a gyorsaság, a jó sávszélek, dinamika és felbontás, a levegősség és gyorsaság, így az Arche nem túlzottan meglepő módon szintén hasonló jelleggel szólal meg mind fejhallgató erősítőként, mind DA konverterként kipróbálva. Az utóbbi időkben a Focal-hang mindamellett az eredeti pozitívumok megőrzése mellett szerintem sokat finomodott, kellemesebb, barátságosabb (kevésbé kihegyezettebb) és ezzel együtt jobban hallgathatóbb lett, és ez a maximálisan üdvözlendő új irányvonal az Arche esetében is tetten érhető. Ennek köszönhetően azzal együtt, hogy egy lágyabb, kerekebb hangzású Sennheiser vagy Beyer fülessel is kellően érdekes, dinamikus és színes megszólalást produkál, még egy náluk fémesebb vagy élénkebb AKG-val vagy JBL-el sem lesz túlzó vagy túlságosan technikai ízű. Tálalásában a különféle felvételek valósággal új életre kelnek, a különféle muzsikák izgalmasak, részlet gazdagok és dinamikusak, az egyensúlyt és a helyes arányokat azonban megőrzik, így egyik paraméter esetében sem esnek át a ló túloldalára és a megszólalás nem válik hatásvadásszá sem. A high-end eszközökre jellemző módon a hangok simák, természetesek, semlegesek és eszköztelenek, értelemszerűen a partnerek minőségi szintjének növekedésével egyenes arányban fokozódó módon. A zajszint jó felvételekkel kivételesen alacsony, amely a mikro információk érzékelésének szempontjából is kiemelten fontos paraméter, amelyeket egyébiránt az Arche meglehetős bőségben képes szállítani. A tranziens átvitel és úgy általában nézve a megszólalás is gyors, főleg, ha Focal és egyéb hasonló jellegű fülesekkel hallgatjuk a készüléket. Focal fejhallgató használata esetén, amint már írtam, a menüben az adott típushoz lehet állítani az Arche karakterét, más gyártmányok esetében pedig végig lehet próbálgatni az opciókat, így megtalálva közülük a fülesünkhöz legjobban passzoló változatot. Basszus tekintetében a készülék a kellően testes és energikus, de a gyorsaságot, a ritmikát és a dinamizmust nem csökkentő opciót biztosítja, így megtalálva az arányos középutat, amely a legtöbb felhasználónak ideális lehet. A végeredmény analóg és digitális változatban egyaránt egy nyílt, sima, transzparens, részletező, dinamikus és levegős hangkép, amely hosszabb távon is kellően fenn tudja tartani a hallgató figyelmét, de eléggé finom is ahhoz, hogy ne váljon fárasztóvá. A készülékben rejlő jókora minőségi potenciál valódi kiaknázásához persze megfelelő partnerek is kellenek, az viszont biztos, hogy ha olcsóbb fülesekkel vagy DAC-ként használva olcsóbb komponensekkel kötjük össze, akkor, az Arche amit lehet, azt biztosan ki fogja hozni belőlük.

Ajánlás

A 2 in 1 módon egy kiváló fejhallgató erősítőt és egy kifinomult DA konvertert kínáló Arche a jellegzetes Focal hangzásvilággal rendelkező műfaj független és sokoldalú készülék, amely high-end rendszerekben és high-end fülesekkel egyaránt minőségi élményt nyújt. A két fő részegysége önmagában nézve külön-külön is felsőkategóriás minőséget képvisel, így ha valaki mind a kettőt ki tudja használni, akkor ezt a szintet különálló komponensekből vélhetően csak még ennél is drágábban tudná megvásárolni, mert ennek a valódi örömzenének és kifinomultságnak, ha tetszik, ha nem, komoly ára van.


Focal Arche
Frekvencia átvitel: 10 Hz-100 kHz
Teljesítmény: 2×1 W (32 Ohm)
THD: 0,001%
Jel/zaj arány: > 116 dB @ 32 Ω
Méretek: 60×200×297 mm
Tömeg: 4,65 kg
Ár: 799.990,- Ft


Horn Distribution (HU) Kft.
Tel: 1/347-0020
www.horn.eu

Bemutatóterem:
Denon Márkabolt
Allee bevásárlóközpont
1117 Budapest, Október 23. u 8-10.
Tel: 06-1-209-0298
www.denonmarkabolt.hu