The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Yamaha R-N602

A 2015-ös berlini IFA-n mutatkozott be a Yamaha sztereo „network” rádióerősítő sorozatának csúcsmodellje, az R-N602. Nagysikerű elődje – az R-N500 – változatlanul a kínálatban maradt, az új modell viszont a MusicCast multiroom képességekkel felruházva tudásban, szolgáltatások terén nehezen felülmúlható ajánlat a receiverek piacán.

A mai 40-es, 50-es korosztály számára – ahová magam is tartozom - a Yamaha megjelenése szép emlékeket ébreszt, azokat az időket idézi, amikor még csak ismerkedtem a hifizéssel. A hazai kínálat a Videoton és Orion készülékei mellett csak a keleti blokkból érkezett Unitra és RFT elektronikákra, no meg korlátozott számban Gdansk, Dual, és néhány Pioneer is feltűnt az audio rajongók körében. A nagy japán márkák akkoriban nagyon hasonló „ruhába” öltöztették készülékeiket, mint amit most az R-N602 visel. A beltartalom viszont egészen más…

Persze, ha még szeretnénk további párhuzamot vonni, észre kell vennünk az utóbbi 20 évben egyre kevésbé alkalmazott hangszínszabályzó elemeket az előlapon, ami akkoriban alapfelszereltségnek számított, s a 602-esen ismét ott virít. A „loudness” szintén megszokott és elfogadott hangzásjavító elem volt, általában egy fix kapcsolóval aktiválhattuk, de volt olyan erősítő, amelyben alapértelmezett, fix eszköz volt a fiziológiai hangszínszabályozás (mint pl. a Videoton Cleopatra). Az R-N602-esen folyamatosan szabályozható a középtartomány csillapításának mértéke, a 0-tól egészen a durva -30dB-es szintig. Szerencsére ez csak egy opció, amit az összes korrekcióval együtt, egyetlen (pure direct) gombbal kikapcsolhat az audiofil hangot kereső felhasználó.

Yamaha R N602 Wireless WiFi Stereo HiFi Receiver Bluetooth AirPlay MultiCast Front Antenna

De térjünk vissza az előlaphoz. Ezüst vagy fekete színben elérhető, igényes szálhúzott alumínium felülettel. Alapvetően sarkos elemek uralják, még a hangszín, balansz és loudness potméterek „forgatógombjai” is lapos tégla alakúak. Ami pedig jobb kerek formában, – a forrás választó, a navigáció és a hangerő gombok – azt hagyták úgy, ahogy a kezelés kényelmi szempontjai megkívánják. Pontmátrixos kijelzője középre került, fehér fénye és közepes méretű karakterei a használhatóságot erősítik, innét minden lényegi információt megkapunk, a készülék működési állapotától az éppen lejátszott trackek címéig, valamint a hálózati navigációt is nagyban segíti. Az előlap csatlakozási lehetőséget is kínál egy fejhallgató (6,3 jack) és egy USB tárolóeszköz számára.

A Yamahánál még nem felejtették el az analóg lemezjátszót sem (ne is tegyék, mert a népszerűsége nem csökken), a bemenetek sorát a PHONO aljzatok nyitják. A dedikált bemenet mögött természetesen RIAA korrektor is rejtőzik, így közvetlenül kezelni képes az MM hangszedők kimeneti jelét, a mozgótekercsesekhez azonban illesztő fokozat szükséges. Négy analóg és négy digitális bejáratot alakítottak ki, az analógokból kettőhöz kimenet is tartozik, a digitális bemenetekből kettő optikai, kettő pedig koax kivitelű. Aktív subwoofer számára van egy RCA hüvely, ide már „kezelt” jel érkezik (jobb + bal csat, LPF), felette a két pár hangfalkimenet és az ETHERNET aljzat látható, valamint a wifi antenna csatlakozója.

yamaha r n 602 rear silber

Csatlakozásainál csak szolgáltatási skálája bőségesebb, nyugodtan állíthatjuk, hogy minden igényt kielégítő. A Yamaha új, MusicCast platformja a hálózati szolgáltatásokra alapozva vezeték nélküli multiroom rendszerek kiépítését teszi lehetővé. Az AV és sztereo receiverek, soundbarok, a rendszer központjaként funkcionálnak, a frissebb kiadású aktív hangszórókkal egységet alkotva lehetővé teszik a hálózatban elérhető tartalmak, streaming szolgáltatások elérését a lakás bármelyik helyiségében, igény szerint. Mindezt egy remekbe szabott applikációval tarthatjuk kézben, talán az eddigi legjobbal, amit volt szerencsém kipróbálni.

MusicCast AppAz appot telepítésekor egyszerű varázslóval tudjuk konfigurálni, ami lépésről-lépésre vezet végig a folyamaton. A rendszer egységei nem csak az elnevezésük alapján különböztethetők meg, de vizuálisan is, egy fotó alapján, amit tetszés szerint készíthetünk el, és a komponens háttereként szolgál a vezérlő felületen. A kezelés még talán azoknak is menne, akik először fognak a kezükbe okos telefont, vagy tabletet. Mindent ott találunk, ahol ösztönösen keresnénk, és úgy is funkcionál, ahogy elképzeljük. Túllépve az mp3-as tömörítés nyújtotta hangminőségi szinten, a MusicCast rendszer kezeli a nagyfelbontású audio fájlokat, a 24bit/192kHz és a DSD sem jelent akadályt.
Zene lejátszására rengeteg lehetőségünk van. A hálózati kapcsolatot használva a streaming szolgáltatók (Pandora®, Rhapsody®, Spotify stb.) szinte korlátlan zenei kínálatát érhetjük el, kalandozhatunk az internet rádiók műsorkínálatában, vagy mobil eszközeinken, laptopon tárolt kedvenceinket szólaltathatjuk meg az R-N602-n keresztül. A vezeték nélküli átvitel Bluetooth-on keresztül is létrehozható a kompatibilis eszközökkel. Hagyományos analóg és vezetékes digitális összeköttetéseken különféle források jelét fogadja, de külső tárolókat (USB stick, HDD) közvetlenül is képes kezelni. Egyszerre akár 10 helyiségben, különféle forrásokról, más és más zenéket hallgathatunk, a rendszer képes lekezelni mindezt, a felhasználó pedig kontroll alatt tartani az app segítségével.

A készülék közel 10 kg és 151mm magas, nem kis darab. Izmos végfokozata 8 Ohmos terhelésen folyamatos üzemben, stabil 80W-os teljesítményt produkál, 4 Ohmon pedig több, mint 100W-ot mérhetünk alacsony torzítás mellett. Dinamikus teljesítménye csaknem 180W is lehet.

Hangerőben tehát nincs hiány, ilyen paraméterekkel már húzós házibuli hangosításra is alkalmas lehet, de minket inkább a hang minősége érdekel, néhány napos bejáratás után egy pár System Audio 1550-es hangsugárzóval kiegészítve kezdtem neki a meghallgatásnak. A hangszínszabályzók és a loudness nyújtotta korrekció nagyon erősen beleszól a hangzásba, ha nem csak érintőlegesen használjuk, jómagam a „pure direct” gomb benyomása mellett döntöttem, hogy a hangszínt befolyásoló áramköröket kizárjam a jel útjából. A NAS-ról játszottam le CD-ről rippelt, LP-ről digitalizált, ill. demó célra beszerzett nagyfelbontású felvételeket, a jazztől a klasszikusokon át a könnyűzenéig, vegyesen. A Yamaha nem kérkedik a teljesítményével, de azért érződik, hogy van tartalék bőséggel. Nyugodt, és részletgazdag az előadásmód, első hallásra nem az audiofil hangzásvilágot képviseli, inkább a jó értelembe vett hifi kategóriát, vagyis a precíz, naturális jelleg helyett inkább szórakoztatni szeretne. Kicsit színezettnek hat, de nem túlzó mértékben. A tér furcsa és kissé zavaros is, a szokottnál távolabb játszik a zenekar, és a pozíciók sem tiszták. A szólóhangszerek az előtérben nagy hangsúlyt kapnak, a szaxofon játéka magával ragadó.
A fentiekből úgy tűnt, hogy a pop és a rock lesz a kedvenc műfaja, ezért egy kis Metallica majd Dire Straits következett, aztán előkerült Bob Marley „Legend”-je is. Mint a jól öltözött úriember, aki zakóját a székre akasztotta, nyakkendőjét meglazította, és belecsapott a buli kellős közepébe. Lazán, felszabadultan zenél, különösen élvezetes gitárszólókkal és energikus dobokkal. A felvételek hangulatát is maradéktalanul közvetíti felénk, és a megszólalás jellege is (nem csak a zenék miatt) valahogy a 80-as évekbe repít vissza. Kedvenc reggae lemezemből kihozza közel a maximumot, talán lehetne egy kicsit pimaszabb is, de a lüktetés, a ritmus csak úgy hömpölyög. Le sem veszem a lemezt, csak az utolsó szám után.
A közelmúlt slágereit szintén élvezetes formában tálalja, nem finomkodó, inkább „ízes”, színes és tartalmas előadásmód jellemzi, szinte könyörög a hangerőért, mit bátran növelhetünk, a masszív végfoknak meg sem kottyan. Ilyenkor van igazán elemében.
Az internet rádió és az online streaming hangminősége – ha jó a forrás – alig érzékelhetően marad el a hálózatból lejátszott tartalmakétól, különösen a vTuner hangminősége lepett meg. Azoknak, akik nem rendelkeznek komolyabb zenei gyűjteménnyel, egy-egy tematikus adó hamar a kedvencükké válhat, egyre több minőségi zenét „sugárzó” állomást találni mostanában az interneten.

Ajánlás

Az R-N602 nem audiofil készülék, nem is akar annak látszani. Egy általános célokra tervezett hálózatos receiver, ami csak szórakoztatni akar, s nem fukarkodik semmivel sem. Mutatós külső megjelenés, bőséges teljesítmény, rengeteg szolgáltatás és kitűnő kezelhetőség. Mindezt egyformán magas színvonalon nyújtja, ha valamit mégis ki kellene emelnem a jó tulajdonságok közül, hát a vezérlő applikáció lenne az, amellyel egyértelműen feltették a pontot az i-re.

Forgalmazó: Extreme Audio
Ár: 189.999,- Ft
www.extremeaudio.hu