The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

JBL Tune600 BTNC Bluetooth fejhallgató teszt

A vezeték nélküli fülesek népszerűségének növekedésével (jó nagy gyártási darabszámok) egyenes arányban örvendetes módon az árak is egyre kedvezőbbek lesznek, így az új JBL Tune600BTNC nem csak, hogy mindössze 30 ezer forintba kerül, de ezért az árért a legújabb Bluetooth V4.1 kapcsolat mellé még aktív zajcsökkentést és telefon funkciókat is kapunk.

A fekete és élénkkék színekben kapható típus kompakt méretű, vastagon párnázott fülkagylókkal készül, melyek az aktív zajcsökkentés nélkül önmagukban is hatékonyan kiszűrik a környezet hangjait és zajait, a zajcsökkentőt aktiválva pedig lényegében egy süketszobában érezhetjük magunkat. Ennek okán az utcán való zenehallgatáskor érdemes a szemeinket alaposan nyitva tartani, nehogy a zenébe belefeledkezve, a környezetből pedig semmit sem hallva egy busz vagy egy autó alatt találjuk magunkat, amire már sajnos volt néhány szomorú precedens.

JBL Tune600BTNC

A Tune600BTNC fülkagylóiban 32 mm-es JBL meghajtók csücsülnek, amelyek a leírás szerint miniben is valódi JBL PureBass hangzást produkálnak jókora hangnyomással és terhelhetőséggel. A füles vezetékkel vagy anélkül, illetve a zajcsökkentő rendszert használva vagy kikacsolva egyaránt használható. A Bluetooth átvitelhez és az aktív zajcsökkentőhöz értelemszerűen a beépített Lítium-ion telepekre (3.7V, 610mAh) is szükség van, amelyekkel teljes feltöltöttség esetén (USB töltő mellékelve) mintegy 12 órán keresztül lehet zenét hallgatni. Zajcsökkentő nélkül Bluetooth-al ez az idő 22 óra, vezetékesen, de a zajcsökkentőt használva 30 óra, míg a teljes feltöltés nagyjából két órát vesz igénybe. Természetesen a telepek lemerülése esetén sincs komoly gond, hiszen a mellékelt 3,5 mm-es jack dugós kábellel klasszikus passzív típusként bármeddig hallgathatjuk a fülest, kivéve, ha újabb Apple eszközünk van, mert azokról az Almás cég bölcs mérnökei ezt a csatlakozót időközben már száműzték ezt a csatlakozót.

A telefonhívások fogadását a fülkagylón található mikrofonnal és háromgombos távvezérlővel intézhetjük egyszerű módon. A mindössze 173 gr tömegű fejhallgató hosszútávon is kényelmes viseletet biztosít, a szállításhoz illetve a biztonságos tároláshoz pedig praktikus módon összehajtogatható.

Noha a bekapcsolt állapotra elméletileg csak a Bluetooth kapcsolathoz és a zajcsökkentő használatához lenne szükség mégis a normál passzív és a „tápos” verzió között vezeték nélkül vagy kábelen keresztül hallgatva egyaránt brutális különbség van. Olyan mintha a bekapcsoláskor valami dinamika és basszus kompresszor, továbbá egy élénkítő program és egy szolid loudness egy elindulna egyben, mert a két hangzás között olyan nagy mértékű a különbség, mintha nem is ugyanaz a füles szólna. Kikapcsolt állapotban a Tune600BTNC nevét meghazudtolva alapvetően kellemes és nyugodt, visszafogott színvilágú, nem túl izgalmas karakterben zenél, el is gondolkoztam rajta, hogy vajon hol van az a bizonyos PureBass meg a JBL fíling, mert ugyan nem arra számítottam, hogy leszaggatja a fejem, de azért mégis csak egy JBL-t hallgatok és a név azért kötelez bizonyos dolgokra. Aztán menet közben megnyomtam a bekapcsoló gombot és az elektronika feléledésének pillanatában gyökeresen megváltozott a kép, pincétől a padlásig megnőtt a dinamika, felélénkült a hangkép és súlyossá, testessé valamit erőteljessé vált a basszus. Az előbbi visszafogott színvilág kontrasztos és élénk lett, a tér minden irányban kitágult. Az ideális audiofil jelelgű hangzás valójában valahol a kettő között lenne, a passzívhoz kellene némi plusz élet, teltség és élénkség, az utóbbi pedig egy kicsit popos hangulatú, de az ízléses, jóféle fajtából, Utóbbi tulajdonsága okán a főleg popra és rockra hangolt zenei ízléshez a füles nagyon jól illik, ugyanúgy, ahogy az utcán vagy az egyéb zajosabb környezetben való használathoz is. A basszusok testességes, sodrása és ritmus diktálása nagyon jó, e tekintetben a Tune600BTNC tényleg egy vérbeli JBL. Az akusztikus hangszereket a természetesnél egy kissé élénkebb színezettel szólaltatja meg, de ne legyünk telhetetlenek, hiszen egy alapvetően olcsó típusról beszélünk, ami így is rendesen helytáll, egy cseppet sem éles vagy sarkos, és még Andrea Bocellit vagy a különféle klasszikus műveket is jól hallgatható módon tolmácsolja. A hangjai felvétel függvényében szépen eltávolodnak a füleimtől, így egyáltalán nincs bezártság érzetem, a nagyobb hangerőt pedig tág határok között nagyon jól tolerálja. Aki mindkét módot kipróbálja, utána valószínűleg rendesen oda fog figyelni a töltöttségre, mert kikapcsolt állapotban már nem nagyon lesz kedve hallgatni, maximum egy meleg nyári napon a strandon egy jóleső szunyókálás közben.

Ajánlás

A kényelmetlen zsinóroktól megszabadító Bluetooth kapcsolatnak és az aktív zajcsökkentésnek köszönhetően a Tune600BTNC egy valóban sokoldalúan használható nyílt, dinamikus és érdekes hangzású fejhallgató, ami meglehetősan nagy szabadságot kínál a mobil zenehallgatás terén. Mindezért a minőséget és a szolgáltatásokat figyelembe véve nagyon korrekt árat kell fizetni, amiért cserébe a füles szlogenjét valóra váltva valóban dinamikus és zajtalan hangzást kapunk.


JBL Tune600 BTNC
Frekvencia átvitel: 20 Hz - 20 kHz
Impedancia: 32 Ohm
Hangnyomás: 95 dB
Tömeg: 173 gr
Ár: 29.990,- Ft

Extreme Audio
Tel: 1/7867-422, 30/330-6229
www.extremeaudio.hu