The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Denon AH-D5200 fejhallgató teszt

A tavaly ősszel bemutatkozott AH-D7200-as típus rövidesen egy kisebb testvért is kapott a hasonlóan elegáns, igényes és ízléses kivitelű, ám tőle eltérően fülre fekvő kialakítású AH-D5200 személyében, amely számos technológiát és műszaki megoldást megörökölt a drágább modelltől.

Amerika zebra fából készült különleges fülkagyló burkolataival és középbarna színű, finom tapintású fül illetve fejpárnáival az AH-D5200 szintén nagyon exkluzív látványt nyújt, hatásos ízelítőt kínálva nívós műszaki tartalmából, amit a gyártó 50 évnyi tapasztalatát felhasználva alkottak meg a Denon mérnökei. A nagyobb testvérhez hasonlóan a fejhallgató tervezésekor a két legfontosabb tényező a kiváló hangminőség és a különleges komfort voltak, amelyek azt hiszem, egy fejhallgató leglényegesebb paramétereit jelentik. 

A nevéhez hűen csíkos zebra fa alkalmazása nem csak puszta úri huncutság vagy egyedi látványelem, hanem hatékony csillapítása révén megakadályozza a nemkívánt rezonanciák kialakulását, ezáltal tisztább, torzítatlanabb és kellemesebb hangzást eredményez. A fejhallgató kamráit öntött alumínium felfüggesztések tartják, a fejpánt erőteljes és ízléses alumínium öntvényből készült. A fülpárnák memóriahab párnázásának bevonata különleges, tartós kialakítású műbőr, amelynek tapintása és komfortérzete teljesen olyan, mintha valódi bőr lenne. A fejre ható oldalirányú nyomást a mindenre gondoló tervezők olyan módon optimalizálták, hogy lehetőleg mindenféle fejtípuson zavaró nyomástól mentesen, kényelmesen lehessen viselni a 390 g tömegű, fülre fekvő kialakítású fejhallgatót.

A méretes fülkagylókba a nagyobb testvérhez hasonlóan az 50 mm átmérőjű, ún. FreeEdge technológiával készült, nano-szál membrános hangszórók kerültek, melyek stabil pozícionálásáról az oldallemezekhez rögzített speciális gyanta lemezekből álló felfüggesztés gondoskodik. A membránokat erős neodímium mágnesek mozgatják, a tekercsek anyaga rézzel bevont alumínium. A füles kiváló minőségű komponenseinek túlnyomó része a nagytisztaságú, oxigénmentes réz csatlakozó kábellel egyetemben a gyártó többi felső kategóriás készülékéhez hasonlóan egyenesen Japánból származik.

denon ah d5200

Noha jókora mérete és klasszikus megjelenése okán az AH-D5200-ast inkább otthoni típusnak gondolnánk, a 24 Ohmos impedancia és a 3,5 mm-es aranyozott jack dugó (rajta a 6,3 mm-es szintén aranyozott másikkal) a mobil eszközökkel való használatra is alkalmassá teszi, az utcán méretes a fülessel a fején közlekedő emberkék látványa pedig manapság már úgyis mindennaposnak számít, úgyhogy bátran lehet telefonnal vagy táblagéppel is használni. annak, aki útközben is minőségi hangzásra vágyik.

Sok Denon készüléket hallottam eddigi pályafutásom során, fejhallgató azonban egy sem volt közöttük, ezért kíváncsian vártam, milyen hangzást nyújt az elegáns AH-D5200-as modell, mint a Denon fejhallgató világgal való legelső találkozásom. Többféle fejhallgató erősítővel is kipróbálva, többek között a szintén nemrég tesztelt Exposure XM HP típussal is, végül sikerült feltérképeznem a füles karakterét, valamint az is kiderült, hogy kvalitásai fényében nem meglepő módon jócskán meghálálja a minőségi partnereket, viszont az olcsóbb, de korrekt fejhallgató erősítőkkel (beépített típusok) is nagyon jól tud szólni. Karaktere a többi fejhallgatóhoz hasonlóan természetesen valamelyest hangolható is a hozzá csatlakoztatott erősítővel, alapesetben azonban nyílt, világos karakterű, könnyed és levegős, jellegében a síkmembrános vagy a sztatikus típusokéra emlékeztető.
A jazz muzsika analitikus és részletesen kidolgozott bevezető nyüzsgés után friss és energikus dobokkal indul, a basszus még az ebből a szempontból leghaloványabb partnerrel is átlagosan testes és ritmikus, az XM HP-val jóval erőteljesebb, és minden esetben kellően kontrollált. A hangzás általánosságban kellemes és barátságos, a mini tér sok hangszer esetén sem válik zsúfolttá, a levegősség minden körülmények között megmarad.
Régi dilemma a transzparencia és a testesség ideális aránya, hiszen egy ponton túl már mindegyik csak a másik rovására tud javulni, és onnantól fogva a dolog teljesen egyén és műfajfüggő, hiszen kötve hiszem, hogy például Metallicához vagy Iron Maidenhez bárki is egy szuper transzparens, de emitt már némileg könnyűsúlyú típust szeretne választani. Ebből a szempontból a remekül megkonstruált AH-D5200 az arany középutat járja, mivel nyílt, világos és könnyed karaktere mellé kellően stabil és testes basszus párosul, ezért amint az hétvégén szintén kiderült, még a különféle sodró trance melódiákat is lehet vele rendesen csapatni, a pattogós ritmusok és a feszes basszusok mellé pedig bónuszként az egész mikro teret betöltő, néhol egészen pszichedelikus hatású szinti futamokat és szőnyegeket kapunk.
A magasak könnyedek, lágyak és levegősek, a különféle csilingelések lehelet finomak, a hangok a felvételek függvényében gyakran egészen messzire eltávolodnak a fejemtől, bezártság érzet egyáltalán nem tapasztalható. A különböző hangszereket és szólamokat a füles szépen szétválasztja egymástól, a hangszín és hangulati gazdagsága pedig nagyon jó. A vibrafon megszólaltatása szintén nagyon tetszik, a hangszert szépen csengő, az ütők mozgását követve a térben ide-oda vándorló, valóság ízű és telt hangokkal ábrázolja.
Klasszikus műveken a méretes fülkagylók levegős, oldott hangulatú, érdekes és valós színezetű hangokkal telnek meg. Az operaénekesnő enyhén édeskés hangja szinte szárnyra kap, a jó felbontásnak köszönhetően a halk háttérszólamokat és az akusztikus zenéléssel óhatatlanul együtt járó mellékzörejeket, sóhajtásokat, szuszogásokat, stb. is tökéletesen hallani. Sok a szín és a különböző árnyalat illetve hangulat, ami a zenehallgatást hosszabb távon is izgalmassá teszi, főleg, mivel a fejhallgató kényelmesen viselhető. Mivel a megszólaló hangok kellemesek és barátságosak az ember óhatatlan késztetést érez, hogy az élvezetet fokozva felhangosítsa a zenét, amit a füles sokkal jobban bír, mint a fülünk, ezért érdemes rá odafigyelni.

Ajánlás

Az otthoni és mobil fülesként egyaránt számba vehető AH-D5200 karakterét tekintve egy nagyjából univerzális és műfajfüggetlen típus, ami nyílt, világos, levegős és részletező stílusban szólaltatja meg a különféle muzsikákat. Egyedi és elegáns megjelenése már a meghallgatása előtt átkozottul vonzóvá teszi, és ez az érzés a hangjába „belekóstolva” garantáltan fokozódni fog és a vágyaknak maximum csak az árcédulája szabhat határt.


Denon AH-D5200
Frekvencia átvitel: 5 Hz- 40 kHz
Impedancia: 24 Ohm
Tömeg: 0,39 kg
Ár: 189.990,- Ft


Horn Distribution (HU) Kft.
Tel: 1/347-0020
www.horn.eu