The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Advance Acoustic Paris X-Stream 9 teszt

A francia székhelyű, de Kínában gyártató cég egyik legújabb terméke a furcsán hosszú nevű hálózati mindenes, az X-Stream 9. Próbáltam megfejteni, hogy a 9 vajon mit jelent a nevében, de csak kifacsart magyarázatokra tellett, de az tény, hogy a készülék rendkívül sokoldalú.

A gyártó „multimédia lejátszóként” aposztrofálja, és mint ilyen, ez az egyetlen készülékük a „Classic Line” terméksálán. Mérete termetes, a szögletes dizájn az elálló fekete akril előlappal egyedivé varázsolja a konkurencia termékei között is. Már a látvány is azt sugallja, hogy a tervezők igyekeztek mindent belezsúfolni, amit a fogyasztók csak elvárhatnak egy multi-játszótól. Az adatokat böngészve tényleg minden földi jóval elláttak bennünket a franciák, a legszembetűnőbb talán a középső lemeztálca és a jobb oldali ezüst okosgomb. A beüzemelés közben akaratlanul is nyomogatni kell a gombokat, amelyekből hatot helyeztek el a kis képernyő jobb oldalán, a hetedik pedig az optikai olvasó tálcáját nyitja-zárja. Sajnos a lemeztálca kivitelezése és mozgatása eléggé olcsó hatást kelt, a nyomógombok lötyögnek. A középső kis képernyő csak karakteres üzemmódban működik, ami nem is lenne baj, mert ekkora kijelzőre nem érdemes albumborítókat kirakni, de a betűk kicsik és a betűtípus tipográfiája lehetne olvashatóbb is. Nagy előny, hogy a fényei diszkrétek, nem erőltetik a vakító kék megvilágítást. Ha átfordítjuk tekintetünket a készülék hátsó felére, csatlakozók garmadájával találkozhatunk. Igazi szórakoztatóközpont lehet az X-Stream 9: három optikai, kettő S/PDIF digitális bejárat, ugyanezekből egy-egy kijárat, USB csatlakozás a számítógépes DAC üzemmódhoz és külső merevlemezekhez vagy szilárdtest memóriához, van beépített Wi-Fi vevőnk külső antennával, ethernet port, DAB és DAB+ vevőnk, egy pár RCA és XLR analóg kijárat. Ha kékfoggal szeretnénk csatlakozni, mondjuk mobiltelefonról, az is lehetséges, ehhez telepítenünk kell a gyártó saját BT adapterét, amelyet megtalálunk a csomagban. Impozáns lista! Belül rendezettség fogad, a készüléket az AK4490 chipkészlet köré építették a mérnökök. Ez egy viszonylag új fejlesztés, bár az AKM mint gyártó, talán kevésbé elterjedt a Wolfson/Sabre-hoz viszonyítva, pedig remek gépeket lehet a japán processzorok köré építeni. Az én saját DAC-omban is ez a 4490-es chip szolgál, bőséges tudással: 32 bites, PCM jelet maximum 768 kHz, DSD-t pedig 11.2 MHz-ig kezel. Az X-Stream 9-ben ötféle digitális szűrővel tudjuk ízlésünknek megfelelően állítani a hangot.

X Stream9 front

A vas tehát rendben van, tekintsük át a szoftveres oldalt. Támogatja a manapság népszerű online streaming szolgáltatókat, így természetesen a két legnépszerűbbet, a Spotify-t és a TIDAL-t is. Én ez utóbbit jobban szeretem, a hangminősége miatt, rögvest be is állítottam a fiókomat az androidos szoftverben, ami az „Advance Playstream” névre hallgat. Itt jött az első meglepetés. Az alkalmazás nagyon ismerősnek tűnt valahonnan. Hát persze, hiszen ugyanez vezérlete a tavaly ősszel nálam járt iEAST hálózati lejátszót. Nem tudom mi ennek az oka, a két cég között nem ismerek kapcsolódási pontot, mindenesetre ezt semmiképpen sem hibának rovom fel, hiszen remekül használható applikációról van szó. Amiben sajnos vannak hibák. Nagyon sok albumot a TIDAL-on nem volt képes lejátszani, többek között a teljes Pink Floyd diszkográfiát. Kicsit belemélyedtem a témába, és rögvest kibukott, hogy az iEAST tulajdonosok is ezzel a hibával küszködnek, amelyre a gyártó javítást is ígért. Ez nemrég meg is érkezett, én pedig a Playstream-ről átváltottam az „iEAST Play”-re: egy csapásra megoldódott az X-Stream 9 TIDAL problémája, és remélhetőleg hamarosan a saját, gyári alkalmazása is frissülni fog. Bár, mint mondtam, a két szoftver teljesen ugyanaz.

X Stream9 rear

Hang

Alapos akklimatizálódás után ültem le elé elmélyedtebb zenehallgatásra. Egy olcsóbb, már régóta használatban lévő táp,- és összekötőkábelt kapott, de a sajátjánál azért jóval komolyabbat. Már az első benyomások is előrevetítették, hogy egy fiatalos, lendületes karakterű készüléket alkottak a franciák. Kezdésnek egy rövidke összehasonlítást végeztem el a CD futómű és a TIDAL stream között. Mindkettő formátuma (16 bit, 44,1 KHz) azonos, igaz, a stream flac-be van kódolva. Miles Davis Kind of Blue-ját mindenki ismeri, akit kicsit is érdekel a készülékek világa (ha-ha), így erre a korongra esett a választásom. Optikai korongról minden picit visszafogottabb, fakóbb volt, mintha az a sokat emlegetett hifis fátyol telepedett volna a zenére, de ezek a megállapítások csak a stream-mel összehasonlítva állják meg a helyüket. Önmagában nyugodtan használhatjuk teljes értékű lemezjátszóként is az X-Stream 9-et. Maradva ugyanennél a lemeznél, immár csak a fájl alapú lejátszásra koncentrálva: a DAC chip gyártója „Velvet Sound”, azaz bársonyos hangként aposztrofálja a terméket. Van benne valami. Nem koncentrál a részletekre, mint egyes Sabre átalakítóval szerelt típusok, de nem is annyira meleg a hangjuk, mint legutóbb a CA CXN-nél. Ügyesen lavírozik a kétféle hangzásideál között, de digitális voltát meg nem tagadja. A trombita érces és energikus, de soha nem bántó, nálam betalált az ideálisba, szeretem ezt a középutas megközelítést. Kellően mélyre megy, a bőgő textúrája részletes, ereje betölti a szobát, mondanám, hogy eszköztelen, de ebben a kategóriában ne kérjünk lehetetlent… A dzsessz muzsikát szerintem élvezetesen adja vissza, inkább játékosan, mint komolyan, mint aki tisztában van a korlátaival. Rockzenére váltva nekem jobban tetszett a produkciója, mert itt nem kell színt vallani, elég, ha mindent belead, amit a lemezre tettek. A Dire Straits zenéjét sodrón és energikusan tolja le, amitől a lábak lendülnek, léggitározás indul. Nagyon tetszett a basszusjátszó képessége, telt és megfogott a lábdob, van ereje ehhez a műfajhoz, bár én egy kis plusz fényt a gitárok hangjánál elviseltem volna, de ez nem az én, inkább a rendszerem igénye lett volna, főleg a papír magassugárzóimé. A metál műfaj nagy rajongójaként elmondhatom, hogy nagyon fekszik a francia készüléknek ez a műsorszám is, ami nem sok Wolfson chipes készülékről mondható el, számtalan albumot megfüleltem a közel egy hónap alatt, amíg nálam állomásozott az Advance. Igazi all-rounder darab a Stream-X 9, az otthoni szórakoztató központ szerepét kiválóan ellátja, szolgáltatásai sokrétűek, kivitele ízléses. A beépített AKM DAC az átlagízlésnek jól megfelel, és mint ilyen, elég sokféle rendszerbe belepasszolhat.

Limar Audio
Tel: 1/329-2980
www.limar.hu