The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Advance Acoustic UX1 – Rubik-kocka

Nagy a jövés-menés mostanság a francia gyökerű audiotechnaikai cégnél, hiszen tavaly az összes terméküket felújították, sőt, újakat is vezettek be a piacra. Annak idején, mint arra bizonyára sokan emlékeznek, az ezüst-fekete dizájnú készülékekkel nagyot robbantottak: a hatalmas kék deprez műszeres erősítőiket lehet nem elfelejteni? A forráskészülékeknél csövekkel szelídítették a hangot, az akkori CD játszójuk a mai napig megállná a helyét a mezőnyben…

De azoknak az időknek vége, a CD játszókat felváltották a hálózati, multifunkciós készülékek, mint például mai vendégünk, az UX1-es típusjelzésű mindenes (bár pont az Advance Acoustic tartja kínálatban az egyik legnagyobb CD választékot…). Ez a berendezés igen közeli rokonságban áll az egy hónapja nálunk vendégeskedő Stream-9-el, a műszaki tartalom csak minimálisan tér el attól. Csak emlékeztetőül: „három optikai, kettő S/PDIF digitális bejárat, ugyanezekből egy-egy kijárat, USB csatlakozás a számítógépes DAC üzemmódhoz és külső merevlemezekhez vagy szilárdtest memóriához, van beépített Wi-Fi vevőnk külső antennával, ethernet port, DAB és DAB+ vevőnk, egy pár RCA és XLR analóg kijárat. Ha kékfoggal szeretnénk csatlakozni, mondjuk mobiltelefonról, az is lehetséges, ehhez telepítenünk kell a gyártó saját BT adapterét, amelyet megtalálunk a csomagban. Impozáns lista! Belül rendezettség fogad, a készüléket az AK4490 chipkészlet köré építették a mérnökök. Ez egy viszonylag új fejlesztés, bár az AKM mint gyártó, talán kevésbé elterjedt a Wolfson/Sabre-hoz viszonyítva, pedig remek gépeket lehet a japán processzorok köré építeni. Az én saját DAC-omban is ez a 4490-es chip szolgál, bőséges tudással: 32 bites, PCM jelet maximum 768 kHz, DSD-t pedig 11.2 MHz-ig kezel.” Az UX1-ben is ötféle digitális szűrővel tudjuk ízlésünknek megfelelően állítani a hangot.

ux1 belso1

Ami viszont más, az a külcsín. Míg a Stream-9 egy hagyományos, teljes szélességű készülék, addig az UX1 egy ún. midi szélességű lejátszó, aranyos, kockaformával. Ahogy a nevében is szerepel, Smart, azaz valóban okos elrendezésű a pofája, számomra jobban bejön, mint nagyobb testvére, amely sok üres területtel operál a frontoldalon. A kisebb méretek miatt az elhelyezése is könnyebb, tényleg csak ízlés kérdése, ki melyik vonalból szeretne építkezni, vagy melyik passzol inkább a meglévő gépparkhoz. A meghallgatáshoz ugyanazokat a körülményeket biztosítottam: „egy olcsóbb, már régóta használatban lévő táp,- és összekötőkábelt kapott, de a sajátjánál azért jóval komolyabbat.”

ux1 belso2

Az azonos műszaki bázis, nem meglepően, nagyon hasonló hangot takar. Ahogy korábban is említettem, van valami az AK4490-es chipben, ami miatt nagyon komoly rendszert lehet köréjük építeni. Egyszer szívesen kipróbálnák három olyan DAC-ot, amelyekben csak a DA konverterek különböznek, azonos körítés mellett. A korábbi tapasztalataim szerint pont a Sabre és a Wolfson közé lenne helyezhető: nem túl analitikus, de nem is hordozza azt a melegebb karaktert, amit a két másikban szeretünk (?). Az Advance Acoustic jól megépített készülék, és a hangja is rendben van. Hasonlóan nagyobb testvéréhez, kiemelném az alsó regiszterekben nyújtott teljesítményét. Erőteljes, vastag, valóságos mély hangokat produkál, és ezt az erényét minden hangsávban képes tartani! Miles Davis trombitája sziporkázik, a hangszer színeit szépen tolmácsolja, a fülünket továbbra sem bántja, cseppet sem technicista jellegű a hangja. Hangolása trendi, inkább játékos, abszolút nincs kihegyezve egyetlen műfajra sem, bár nekem a rockzenéhez fűződő viszonya továbbra is betalálós. Küldetését teljesíti, mert képes a muzsikára koncentrálva magához vonzani a fülünket, legyen szó koncentrált zenehallgatásról, vagy háttérzenélésről. Ha odafigyelve ülünk le elé, és kellően nyitottak vagyunk, érzelmeinken is változtatni tud, ami szerintem ebben az árkategóriában nagy szó. Nem mellesleg az UX1 nagyon jól néz ki, különösen ha megvesszük a teljes termékskálát.

Limar Audio
Tel: 1/329-2980
www.limar.hu