The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Lumin U1 Mini - Időzítve

A Lumin D2 sikere késztette a hálózati lejátszóiról ismert kínai gyártót a kedvező ár/érték arányú termékvonal fejlesztésére. A beépített tápegységgel rendelkező, kedvező árú D2 nemrég elnyerte tetszésünket, az U1 Mini pedig az U1 kedvezőbb árú alternatívája.

A Lumin azok számára készítette, akik valamilyen külső digitál-analóg átalakítót szeretnének használni. Ez a lehetőség ugyan adott a többi Lumin számára is, de az U1-es készülékekbe eleve nem is szereltek be semmilyen DAC-ot. Az U1 Mini egy nagyon fejlett hálózati futómű, angol elnevezéssel „transport”, dizájnja szerveresen illeszkedik a cég többi termékéhez. Az U1 Mini is belső tápegységet kapott, mint a D2, amelyet árnyékolással láttak el, hogy ne szórja meg a közvetlenül mellette helyet foglaló áramköri lapot, amely kimondottan minimalista szerelésű, láthatóan a minél rövidebb jelutakra való törekvéssel. A ház masszív, vastag, szálhúzott alumínium előlappal, lemezborítással, egyszerű, de igényes illesztésekkel, igen jó összeszerelési minőségben. Az U1 Mini ugyanazt a rendkívüli műszakiságot hordozza, amit megszoktunk a gyártótól, így képes például 44,1 kHz és DSD128 között oda vissza fel és lekonvertálni a műsoranyagokat! Maximális felbontása DSD256 is lehet, PCM jelfolyamnál akár 384 kHZ-es mintavételezéssel. A tökéletes időzítésért egy négyutas chip felel, ez nagyon pontos jelfolyamot biztosít a külső DAC-ok felé, amelyet USB, coax, optikai, illetve AES/EBU csatlakozókkal köthetünk össze. Az USB kivételével az U1 Mini támogatja a DoP (DSD over PCM) jelfeldolgozást, és rendelkezik MQA támogatással is. Természetesen nem hiányozhatnak a népszerű streaming szolgáltatások támogatása sem, így a Tidal, a Spotify, a Qobuz is hallgatható, AirPlay támogatással együtt. A készülék Roon támogatással is rendelkezik, a Lumin App pedig mind almás, mind androidos készülékekhez is letölthető. Apropó, Android és Lumin: 8-as és 9-es Android verziókon az alkalmazás folyamatosan kilép, a 4.4.4-es, ősrégi táblagépemen viszont atomstabilan működik, a Play Áruházban az applikáció értékelése alacsony, 2,2 pont. Ezt jó lenne naprakészen tartani, mert a vas többet érdemel ennél! Az U1 Minit USB és RCA coax (BNC csatlakozó is van) kábellel is kipróbáltam, lássuk, milyen eredménnyel.

LUMIN U1 Mini silver front

Futóművet tesztelni számomra picit nehezebb feladat, mint komplett forráskészüléket. A hozzá kapcsolt konverter nagyban befolyásolja a végeredményt, a kábelekről nem is beszélve, még akkor is, ha ezeket mind ismerem. Nehezebb a készülék saját hangjára koncentrálni, mondhatni, kiválogatni az ocsút a búzából. Ha pedig hozzáteszem, hogy a DAC-om egész egyszerűen más ligában játszik (lefelé) a Lumintól, akkor mindjárt szép kihívás elé is áll az egyszeri tesztelő. Mivel jelen sorok írója erősen hisz a kábelezés fontosságában, ezért nem meglepő, hogy a teszthez használt USB kábel ára eléri a konverterét, de bevontam egy olcsó coax S/PDIF kábelt is, aminek majd később lesz igazán jelentősége. Annyit még hozzátennék, hogy a saját DAC-om USB-t és S/PDIF-et is fogad, az USB bejárat a népszerű XMOS U8-ra épül, a tápellátásért pedig egy ultra alacsony zajú külső egység felel. Szóval elsőként elővettem egy Diana Krall lemezt, a „Turn Up the Quiet”-et, a Lumin és a konverter között pedig egy coax kábel vitte a jelet. Klasszikus felállás. A Lumin U1 Minivel kb. három hetet éltem együtt, ha jól számolom, ez a Lumin a negyedik, amit alkalmam volt hosszabb ideig nyüstölni. Nem is kellett sok időnek eltelnie, hogy meggyőződjek róla, ugyanabból az alomból származik, mint a többi. A Krall lemezen is ott volt a nyugalom, a magabiztosság, a „digitalis” hiánya, ami oly sok gépet sújt. Az énekesnő hangja szárnyaló, plasztikus, a színpad valódi három dimenziós, karcosságnak nyomát se hallani. Eléggé mellbevágó volt a különbség, hogy az U1 mennyivel többet hozzá tudott tenni, mennyivel tolta feljebb az olcsó DAC produkcióját…! Persze, nem csak Diana Krall, hanem a zenésztársak is profitáltak a jóból: a hangszerek árnyalatai, mint egy végtelen patchwork színes textúrái, igazi életre keltek az éterben. De, ami számomra a legszebb volt, az az arányosság, ami egyértelműen a pontos időzítésben keresendő. A zenészek sziklaszilárd magabiztossággal, kilengések nélkül húzták és vonták, ütötték, amit kell, egyikük sem lógott ki a nekik szánt sorból, így lett az előadás varázslatos.

LUMIN U1 Mini black inside 2

Maradva ennél a lemeznél, az interface és a kábel is változott. A konvertert USB-n keresztül kötöttem össze az U1 Minivel. Most az XMOS U8-as chip-é lett a főszerep, amit megtámogattam egy drágább USB kábellel, a szorzó kb. tízszeres volt a coax-hoz képest. Nem számítottam ekkora különbségre, mint amit végül hallottam. Fényesebb, fakóbb lett minden, a hangszerek teste kisebb lett, a legszembetűnőbb azonban a zongora „műanyagosodása” volt. Mintha a versenyzongorát pianínóra cserélték volna, az egész zene tónusa feljebb tolódott. Természetesen nem volt ég és föld a különbség, de valahogy érzékeltetnem kell a változást. A Luminnal mind az USB, mind a digitális kapcsolattal sokkal nyugodtabb, az analóg forrásokhoz közelibb hangképet kaptam, mint önmagában a saját konverteremmel.

LUMIN U1 Mini black rear

Rockzenére váltva (Dire Straits, „Love over Gold”) feltűnt még valami. A jelszint coax-on némileg magasabb, mint USB-n, a jelenséget elég sok minden okozhatja, talán emiatt erőteljesebbnek éreztem a zenét. A basszusgitár gyors és feszes, a dobfutamok pedig pontosak, a beütések dinamikusak voltak. A teszt ezen szakaszában próbáltam ki a felkonvertálás lehetőségét, hiszen eddig minden felvételt a saját, natív felbontásán hallgattam. Bekapcsoltam a 352,8 kHz-es felkonvertálást: színesebb, folyékonyabb lett a hang, mélyebb és feszesebb a basszus, a felbontás, a zene információtartalma is mintha nőtt volna. Egyértelműen és hallhatóan javult a hangminőség a felkonvertálással! Mindezek mellett kevésbé éreztem digitálisnak a zenét, az upsamplinggel a folyékonyság is javult. Végezetül itt is bevetettem azt a klasszis komolyzenei albumot, ami mostanában sokszor terítékre kerül: Stravinsky Tűzmadarát (88,2 kHz/24 bit) Dorati Antal dirigálásával. A felvétel igen jó, hatalmas energia árad belőle a Luminnal is, és hát az a csend, ami jelen van, azt tanítani kellene. Mármint, hogyan kellene ezt elérni. A zenekar hatalmas térben játszik, a hangszercsoportok remekül elkülöníthetők, mégis egységes egészként működnek.

Ajánlás

A Lumin U1 Mini hű maradt elődeihez és lehetőséget ad a DAC szabad megválasztására, miközben megtartja azon erényeit, ami miatt Lumin a Lumin: a legjobb CD játszókéval veteksző hangminőség, természetesség és a fájl alapú lejátszás egyik legtökéletesebb megvalósítása. Nem csak a forrás, a konverter, hanem a futómű is számít, nem is akárhogyan!

Limar Audio
Tel: 1/329-2980
www.limar.hu