The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Cocktail Audio CA-X35

A korábbi tesztjeinkben már több készülékével is szépen szereplő dél-koreai Cocktail Audio X-30-as modelljét felváltó X-35-ös még a többi „sok-in-one” készülék között is valódi unikum számba megy, ezért a zene lejátszó, CD ripper, zene szerver, hálózatos streamer, digitális felvevő, erősítő, DAB+/FM tuner és még egyéb más funkciókkal is rendelkező eszköznek nem egyszerű pontos elnevezést találni és megfelelő kategóriába is elég nehéz feladat besorolni.

A Cocktail Audio ezzel a készülékkel igyekezett abszolút biztosra menni, és egy olyan modellt alkotni, amely még a streamerekkel telezsúfolt piacon is megfelelő szeletet hasíthat ki magának abból a bizonyos tortából. A fémházas, 13 mm vastag előlappal és CNC esztergált gombokkal készülő X-35 rengeteg tudománya és funkciója dacára kompakt méretű, ráadásként teljesen átlátható és logikus kezelőfelülettel rendelkezik, 7”-os TFT LCD (1024×600 pixel) színes kijelzője pedig nemcsak informatív, hanem iszonyú látványos is. (Az elődjének 5” méretű volt.) Az X-35 a hangsugárzókat és a kábeleket leszámítva tulajdonképpen egy komplett analóg/digitális audio rendszer, ami még egy phono MM bemenettel is rendelkezik, amelyen keresztül nem csak hallgatni lehet az analóg lemezeket, hanem még digitális formában rögzíteni is.

x35 03

Nehéz olyasmit kitalálni, amit ez a készülék ne tudna. Műsorforrások tekintetében a beépített DAB+/FM tuner és a CD játszó kínálja magát, utóbbi természetesen CD rippelőként is funkciónál, vagyis a meghallgatással összekötve mindjárt a készülékben elhelyezett tárolóra is beolvastathatjuk és rögzíthetjük a lemezek tartalmát FLAC, ALAC, WAV vagy MP3 fájl formátumokban a CD meta adatokkal és a Gracenote-ból származó lemezborítóval együtt. A készülék foglalata 2,5” vagy 3,5” méretű merevlemezeket vagy SSD memóriákat fogad akár 8 TB tárhellyel, amire akár több életre elegendő zene is kényelmesen elfér. Ennek a fontos funkciónak köszönhetően, noha természetesen a különféle hálózatos funkciók is rendelkezésre állnak, az X-35 önmagában is minden igényt kielégítően alkalmazható.

A készülék funkciónak precíz vezérlését és összehangolását 1 GHz-es Dual Core ARM Cortex A9 processzor végzi. Az otthoni vezetékes hálózathoz Giga Fast Ethernet csatlakozón keresztül kapcsolódik, a HDM kimenetén keresztül pedig akár egy TV készülék képernyőjén is nyomon kísérhetjük a kezelését. Az internetes hálózathoz csatlakoztatott X-35-el a saját zenéken túlmenően az internetes rádiókat, valamint olyan online zeneszolgáltatók anyagait is kényelmesen elérhetjük, mint a TIDAL, a Deezer és a Qobuz. Az átlátható és zökkenőmentes kezelést a mellékelt távvezérlő mellett az Andoidos vagy iOS eszközökre díjtalanul letölthető Novatron app biztosítja.

71sdrce6t1L. AC SL1500

Digitális jeleket a készülék a szimmetrikus AES/EBU, koax és optikai digitális bemeneteken valamint USB porton keresztül fogad, míg AES/EBU, koax és optikai digitális kimeneteit használva a digitális jelek továbbítása is megoldható, így akár külső DAC is párosítható hozzá. Analóg jelek fogadásra a már említett phono MM bemenet mellett egy line RCA csatlakozás szolgál és egy szett fix jelű analóg kimenetet is kapunk, amely révén az X-35 önálló műsorforrásként külső erősítővel is használható. A digitális jelek analóggá alakítását a számos komoly digitális eszközben megtalálható ESS ES9018K2M Sabre32 referencia DAC chipre épülő DA átalakító szekció végzi. A támogatott formátumok listája nagyon hosszú, a DSD64, DSD128, DSD256, DXD (24Bit/352.8 kHz), a maximum 32Bit/384kHz-es PCM jelek, köztük a HD FLAC (24Bit/192kHz) és a HD WAV(24Bit/192 kHz), APE/CUE, WAV, FLAC, ALAC, AIFF, AIF, AAC, M4A, MP3, Ogg Vorbis, M3U és PLS változatokat egyaránt tartalmazza. Azt hiszem, az X-35-öt e téren is elég nehéz lenne zavarba hozni!
Az alaposan szigetelt jókora toroid transzfomátor által táplált X-35 erősítő egysége csatornánként egy-egy 200 W teljesítményű, nagyon alacsony harmonikus torzítású D-osztályú digitális erősítő modulra épül, a hangsugárzók csatlakoztatásához egy szett igényes kialakítású terminált találunk.

Ahogy kategóriába sorolni, úgy értékelni sem túl egyszerű az X-35-öt, hiszen pusztán az ára alapján az ember elsőre hajlamos lenne egy jobbféle audiofil készülék tudásával összemérni, pedig ha belegondolunk, a lényegében egy komplett audio láncot magába foglaló készülékért komponensenként számolva maximum egy-egy belépő alapmodell árát kell kifizetnünk. Ez persze véletlenül sem azt jelenti, hogy nem lehetnek különösebb minőségi elvárásaink vele szemben, csak a helyén kell kezelni, nehogy téves elvárásként mondjuk egy bő félmilliós streamer kvalitásait akarjuk számon kérni rajta. Az X-35 kezelése a kollégám által tesztelt X-30 jelű elődjéhez hasonló, egyszerű és átlátható. A 7”-os színes „egérmozi” bekapcsolás után a rendszer feléledése idejéig stílszerűen egy koktélos poharat mutat, majd a készülék alapállapotban már keresi is a hálózatot, amihez csatlakozhat. A fő funkciók az előlapi gombokkal is elérhetők, a készülékhez mellékelt méretes távvezérlővel pedig minden elérhető, ha valaki esetleg nem akarja az okostelefonos/tabletes távirányítást használni. A kijelző mindeközben mindenről precízen tájékoztat, ha például bemenetet akarunk váltani, felsorolja az egész bemenet választékot és a listán végiglépkedve tudjuk kiválasztani a kívánt fajtát. A különböző forrásokat színes piktogramokkal mutatja, közülük a beépített CD játszót csak akkor tudjuk kiválasztani, ha van lemez a mechanikában. A slot-in rendszerű lejátszó nem túl gyorsan és kissé hangosan olvassa be a lemezeket, amikor azonban végzett, már minden komfortosan és kulturáltan működik. Külső analóg forrásról, sztereó integrált erősítőként használva a készüléket, a kijelző kivezérlés mérőre vált és zöld, sárga illetve piros egységekkel mutatja a jelerősséget, míg a hangerő számszerű értéke a színpompát teljessé téve egy szürkéskék csíkban jelenik meg jól látható fehér színnel, igaz, csak a szabályzás idejéig. Ugyanígy működik a digitális bemeneteket használva is, annyi kiegészítéssel, hogy ebben az esetben a forrásjel mintavételezési frekvenciáját is mutatja. Internet kapcsolat esetén, amennyiben elérhető, a lemezborító is megjelenik a kijelzőn.

Különböző forrásokról és analóg illetve digitális bemenetekről is kipróbálva a készüléket az elődjéhez nagyon hasonló hangkaraktert tapasztalok. Az X-35 megszólalása egyenletes, barátságos hangvételű, bántó momentumok nélküli, átlagos dinamikájú és nem különösebben felkavaró. Mindenképpen a pozitívumai közé írható, hogy kedvező ára ellenére nincsenek olyan zavaró hibái, mint amilyenekkel ebben az árkategóriában azért még gyakran találkozni, és a hangzása mentes mindenféle élességtől és sarkosságtól. Mindemellett lényegében műfaj függetlennek is mondható, mivel nincsen semmilyen olyan szélsőséges jellemzője, amely egy adott zenei műfajt túlzottan helyzetbe hozna, vagy netán hátrányosan érintene. Az élő jazz felvétel átlagos pezsgéssel, finoman pulzáló basszussal és kellemesen lágy hangszerhangokkal szólal meg. Nem igazán vérbő, inkább a koncert és a bárzene egyfajta keverékének tűnik, kicsit vérmérséklet kérdése is, kinek mennyire tetszik, a kerek és finom vibrafon szólóhoz mondjuk, kifejezetten passzol. Archie Sheep és Horace Parlan „Amikor a dolgok elromlanak” című felvételében a természetes és kifejezetten szép hangú zongorát kísérő levegős szaxofon a címhez hűen bánatosan és szomorúan szólal meg, a hangszerek könnyedén elszakadnak a hangszóróktól ezzel is tovább fokozva a valóságosság illúzióját. A szaxofon levegős, meglepően hiteles, és a készülék még a szinte elfúló hangú halk dallamait is nagyon valóság ízűen tolmácsolja.
Lendületesebb és felszabadultabb témára váltva Anne Sophie Van Oter enyhén édeskés és kissé pasztelles hangon dalol, ami nagyobb hangerőn és az erőteljesebb részleteknél sem válik harsánnyá vagy kiabálóssá, mivel az énekesnőt nem igazán kell lefogni. A digitális jelleg hiányának, és az alapvetően kellemes és barátságos hangoknak köszönhetően a muzsika mindenesetre jó hangulatot teremt. A nagyzenekar komplexitásának és tömegének hatásos érzékeltetéséhez némileg több kraft és energia kellene, és ugyanez igaz a Verdi opera tutijaira is, amelyek ennyi Wattal azért lehetnének erőteljesebbek is. Ritmikusabb zeneszámokon szintén egy kis plusz dinamikát és mélyenergiát várnék még, adok is rá egy kis hangerőt, amivel jobb is lesz, de a falakat persze így sem fogja lebontani. Nagyobb felbontású anyagokkal a hangzás a gyakorlatnak megfelelően tovább finomodik és cizelláltabbá válik, az akusztikus hangszerek megszólaltatása pedig számos apró részlettel és finomsággal egészül ki. A kontúrok még simábbá válnak, az atmoszféra és a hangulat egyaránt valódibbnak tűnik, valamint a színvilágot is hitelesebbnek érzem.

Ajánlás

A Cocktail Audio X-35-öt egy átlagos igényű, kompakt, nagy tudású, sokrétű és könnyen kezelhető készülékre vágyó vásárló ideális választásának mondanám leginkább, egy olyan modellnek, amelyet az ember feltesz az állványra, egy minimálisat szöszmötöl vele, és már szól is a zene, ami szinte mindenből érkezhet egy otthoni hálózatot is beleértve. Ebbéli minőségében ez a „plug&play” Cocktail valódi zenei mindenesként a célnak tökéletesen megfelelve annyit bőségesen nyújt, amennyi az árcédulája alapján elvárható tőle, a komolyabb igényekkel rendelkezők pedig úgyis jóval drágább kombót vásárolnak, vagy a klasszikus audiofil értékrendnek megfelelően inkább a különálló komponensekből álló rendszerek mellett teszik le a voksot.


Cocktail Audio X-35
Méretek: 441×330×111 mm
Tömeg: n/a
Ár: 614.999,- Ft

Extreme Audio
Tel: 1/7867-422, 30/330-6229
www.extremeaudio.hu