The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Advance Paris WTX-StreamTubes hálózati lejátszó

Egy vérbeli audiofil számára vajon mi lehet szebb a „bakelitek” hangjánál? Éppen azért az Advance Paris a legújabb kedvező áru streamerét elektroncsövekkel és A-osztályú analóg kimenettel készítette el, hogy a végeredmény „anyagtalan” digitális forrásokról zenélve is minél közelebb kerüljön az analóg vágyálomhoz.

Számos prototípus megalkotása és kipróbálása után kiderült, hogy az ideális megoldást a szub-miniatűr 5703-as csövek alkalmazása jelenti, ezért megterveztek velük egy A-osztályú csöves végfokozatot, amely végül meghozta a vinil hangzás melegségét, kellemességét és varázsát. Mivel az ilyen jellegű hangvisszaadás a digitális érában igazán lenyűgöző, az AP szakemberei úgy gondolták, bizonyára azoknak az audiofileknek is tetszeni fog, akik az analóg világból érkeztek és ezért arra a zeneiségre vágynak, amelyet eddig megszoktak.

A 218-ban bemutatott WTX-StreamPro-ra épülő WTX-StreamTubes lényegében egy WiFi vagy vezetékes Ethernet csatlakozással működő hálózati lejátszó, amely számos streaming szolgáltatást integrál magába, mint például a Spotify, Qobuz, Tidal, Deezer, Amazon Music stb., emellett több ezer helyi, országos és globális internetes rádióállomás is elérhető vele a TuneIn vagy a vTuner segítségével. A helyileg a felhasználó a számítógépén, okostelefonján, táblagépén vagy hálózati meghajtóján (NAS) tárolt fájlok lejátszása természetesen szintén kényelmesen megoldható vele. A sokoldalú készülék a multi-room használatot is lehetővé teszi, Airplay és DLNA kompatibilis és még saját Bluetooth-porttal rendelkezik is rendelkezik, amelyhez a többi AP készülékhez hasonlóan a gyártó X-FTB01 vagy X-FTB02 HD Bluetooth moduljait lehet csatlakoztatni.

WTX stream tubes 5703 1

Az új Advance Paris WTX-StreamTubes egy DLNA tanúsítvánnyal rendelkező UPnP streaming kliensnek készült, ami azt jelenti, hogy az egyetlen általános iparági szabványt használják, aminek köszönhetően számtalan megfelelő alkalmazás rendelkezésre áll az egyszerű és kényelmes vezérléshez. A gyártó azonban emellett az Apple iOS-hoz és Google Android-hoz is kínál megfelelő alkalmazást.

A digitális jelfeldolgozást a Texas Instruments Burr-Brown konvertere, pontosabban egy TI PCM1796 DAC végzi, amely akár 24 bites és 192 kHz-es jeleket is támogat.
A készülék fényes fekete előlapján lévő ablakban narancssárgán világítanak a Raythean 5703 szubminiatűr csövek, amelyeknek a kellemes látvány csak a második előnyük, a legfőbb az analógos hangzás biztosítása mindenféle digitális forrásról. Az Advance Paris WTX-StreamTubes analóg hangjelei egy pár RCA aljzaton keresztül juthatnak az erősítőkhöz, de lehetőség van a jelek digitális továbbítására is a 24 bit/192 kHz-es optikai és koaxiális S/PDIF interfészeken keresztül.

WTX stream tubes rear

Végezetül, de nem utolsósorban érdemes megemlíteni a készülék nagyon vonzó árát, ami a tudásához, az igényes kiviteléhez és a minőségéhez mérten meglehetősen méltányos, és akkor az utóbbi időkben megbolondult világ brutálisan megnövekedett szállítási költségeiről és alkatrész árairól, valamint a streamer műfaj számára is igazán húsbavágó chip hiányról még nem is beszéltünk.

A tavasszal bemutatott WTX-Tubes Bluetooth egység már nagy sikerrel szemléltette a vezeték nélkül érkező különféle digitális jelek és a csövekkel kiegészített analóg jelfeldolgozás illetve erősítés ügyes kombinációjának erényeit, és most a WTX-StreamTubes lényegében nagyobb tudással, de pontosan ugyanezt teszi. A digitális formában tárolt zenék elektroncsövekkel történő megszelídítése és finomítása egyébként már nem új keletű megoldás (csöves DAC), és nekem mindig is nagyon bejött, gondoljunk, csak a Musical Fidelity Tubalogra a ’90-es évekből, amit annak idején számtalanszor felemlegettem, mint az egyik fő kedvencemet. (Megfogadtam már, hogy többé nem teszem, de nem tehetek róla, ebben a gondolatmenetben megint eszembe jutott.)
Egyszóval a recept és a kivitelezés tulajdonképpen hasonló, mint a csöves Bluetooth modulnál, így a végeredmény is, ami jellegében egy csövekkel még kerekebbé, melegebbé, kifinomultabbá és analógosabbá varázsolt klasszikus AP hangzás. Ennek dacára a megszólalás nem puhul fel, megvannak a kellő kontúrok, a határozottság, és emellett a ritmustartás, a gyorsaság illetve a dinamika is nagyon jó. Ha mindenáron hasonlatokat akarunk keresni, akkor mindez tényleg az analóg világra emlékeztet; testesség, teltség és energia a digitális eszközök esetleges sarkossága, keménysége és távolságtartása nélkül. A megszólalás még korrekt minőségű tömörített anyagokon is nagyon élvezetes tud lenni, élénk hangszínekkel és a tömörített anyagokra jellemző dús basszussal. A különféle felvételek egyaránt kellemes légkörrel rendelkeznek és a tömörítés jelentette korlátokon belül korrekt felbontásúak és jól hallgathatóak. Olcsó eszközként a WTX-StreamTubes ráadásként a zenébe bevonó készülékek közé tartozik, ami árkategóriától függetlenül szerintem az egyik legkomolyabb dicséretnek számít, mert ettől lesz a muzsika igazán élvezetes és hosszú távon is jól hallgatható. Meglepően jó eredményeket produkál teljesen átlagos minőségű anyagokkal is, és a kellemes analógos karakter további hasznaként nem túlzottan szigorú és kíméletlen, sőt, inkább jóindulatú a gyengébb felvételekkel, amelyeket egy bizonyos szintig egészen hallgathatókká képes varázsolni. A lényeg azonban a jó minőség és a gyártó által ígért analóg világot felidéző karakter, amit abszolút a készülék sajátja, és a hallgatása közben az olcsósága egyetlenegyszer sem jut az ember eszébe, kivéve, ha azon örvendezik, milyen jó vásárt csinált.
A különféle klasszikus művek és popdalok egyaránt remekül megmutatják a készülék túlzások nélkül is gazdag színvilágát, széles frekvencia átviteli és dinamika tartományát, valamint a klasszikus hifis paramétereken túlmenően a valóban analógos jellegű érzelmi töltetet is. Akusztikus hangszeres műveken a kisebb márkatárshoz hasonlóan szintén a hangszerszerűség, a valóságosság illúziója és a hitelesség a kulcsparaméterek, és ezekben a készülék nagyon jól teljesít.
Az igazán jó eredmények és élmények érdekében azonban értelemszerűen legalább CD vagy jobb felbontású anyagokat érdemes hallgatni vele, lehetőség szerint minél jobban kihasználva az eszközben rejlő potenciált, hiszen a kicsi streamer támogatja az összes általános audio formátumot, közte a nagy felbontású audio fájlokat is akár 192 kHz mintavételi frekvenciáig. Ahogy minőségben és felbontásban egyre feljebb haladunk, úgy válik az amúgy is igen vonzó hangzás még inkább érettebbé és kifinomultabbá, egyértelműen jelezve, hogy a kis streamerben bőven vannak még minőségi tartalékok és a „kicsiség” tényleg csak a méretére vonatkozik.

Ajánlás

Napjaink cudar iparági helyzetére utalva a WTX-StreamTubes annyira kedvező áru, hogy még annak kis örülhetünk, hogy van chip benne, de a viccet félretéve, ennél sokkal, de sokkal több van benne. A kicsi, kompakt és jól használható csöves készülék ugyanis a gyártói ígéreteket ismét tökéletesen valóra váltva alapvetően kellemes, kifinomult és valóban analógos jellegű hangzással rendelkezik, amelynek minősége jócskán meghaladja az árcéduláján szereplő összegért elvárható szintet. Kivételes pozitívumai közé tartozik az AP készülékekre általánosságban is jellemző barátságos, jóindulatú és hosszú távon is élvezettel hallgatható karakter, amelynek köszönhetően a maga árszintjén egy igazán minőségi szintet képvisel.

Fő jellemzők és paraméterek
Streamin: PC/MAC/NAS UPNP / DLNA / Airplay
Streaming okostelefon/tablet: Android vagy iOS Advance Playstreal alkalmazás
Streaming szolgáltatás: Spotify, Deezer, Tidal, Tune-In, Qobuz, Amazon Music, TuneIn, vTuner stb.
App: Advance Playstream (ingyenes alkalmazás)
Wifi és internet: 802.11 b/g/n
Audio formátumok: APE, FLAC, WAV, APPLE LOSSLESS ALAC, AAC, AAC-LC, HE-AAC, HE-AACv2, MP3 (CBR/VBR 32-320 kpps)
DAC Burr Brown PCM1796 24 bit/192 kHz
Méretek.47×130×150 mm
Ár: 399 EUR

Forgalmazó: Limar Audio
Tel:. 1/329-2980
www.limar.hu