The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Wilson Raptor 7

A Horn Distribution kínálatában tallózva sokaknak ismerős lehet a Wilson márkanév. Nem a híres amerikai gyártó – a Wilson Audio - termékeinek forgalmazását vállalták fel, Wilson márkanéven saját hangfalcsaládot kínálnak, meglepően alacsony árszinten.

 

Aki most kínai gyártásra tippel, nyert. A termékek ott készülnek - mint a nagynevű gyártók entry-level sorozatai - természetesen szigorú kontroll alatt, és csak körültekintő minőségellenőrzést követően kerülhetnek a vásárlókhoz. A Wilson termékeket dániában dolgozó, tapasztalt és neves dán audio mérnökök tervezték, a gyártás során a részletekre irányuló maximális figyelem, és az utolsó generációs minőségi alkotóelemek felhasználása jellemző. Mindezek kiváló ár/érték arányú termékeket eredményeznek, nem kell aggódnunk amiatt, hogy a belépő kategóriába pozícionálták őket – olvasható a cégismertetőben. Nem aggódunk, inkább nézzük részletesen a Raptor 7-est.

raptor backTesztpéldányunk a legnagyobb, egyben legdrágább modell a kínálatban, de így sem kell érte többet fizetni, mint 79 995 jó magyar forintot. Bő egy méter magas, két 6,5”-os mély/közép-, és egy 1”-os lágy dóm magas sugárzó alkotja a hangszórókészletet. A mély/közepek impregnált papír membránnal, gumi peremmel és 25 mm-es (8 Ohmos) tekerccsel készülnek, lemez kosárba, 83 mm-es mágnessel szerelik őket. A kiviteli minőség jó. Dómja kívülről egy standard méretű modellnek tűnik, a kör formájú előlap mögött azonban egy kisméretű mágneskörrel szerelt darabot találunk (6 Ohm impedanciával). Keresztváltója is egyszerű 6 dB-s, csak az impedancia kiegyenlítés miatt tartalmaz egy-egy soros ellenállást.



Doboza 15mm-es forgácslapból készül, az oldal-, és hátlapok fólia bevonatot kaptak, az előlap pedig azonos színű, de elegánsabb fényezést. Belül nincs terekre osztva, a hát-, és oldallapok előtt vatelinlemezekkel csillapítják/gátolják az állóhullámok kialakulását. Basszreflex rendszerű, a reflexcső a mélysugárzó alá, a frontoldalra került. Az összhatás nem rossz, és a kiviteli minőség is abszolút vállalható.

22333eae1419b 6200 493b 970f 91192df0c021660620Hang

Alapkaraktere inkább a mélyhangokra van kihegyezve, az oldalanként két 6,5-es hangszóró úgy tűnik nem csak dísznek lett beépítve. Már alacsony hangerőn is elég dús a basszus, tovább tekerve a potmétert, vígan engedelmeskedik, bírja energiával, nem esik szét a produkció. A mennyiség azonban nem minden, jazzen érezni, hogy minőségben kisebb kompromisszumot kell kötnünk, mert a mélyek pontossága, kottázhatósága nem az igazi. Elektronikus zenén sokkal jobb a helyzet, - lévén hogy valós hangszerhangokról nem beszélhetünk - és amúgy is más jellegű a „gépi” dob, nehéz megmondani, mennyire korrekt a hang. Audiofil felvételeket hallgatva hiányoznak a megszokott részletek és a középtartomány tisztasága, a produkció azonban mégis egységesnek tűnik – igaz, valahogy nem tud lázba hozni. Hasonló érzésekkel hallgattam a klasszikusokat is, Vivaldi zenéje nem varázsol el, hiányoznak a finomságok, a hangulat, és a hangszínpad sem úgy épül fel előttem, ahogy azt a lemezre rögzítették.
Könnyűzenével hajtva a fent említett hiányosságoknak jóval kisebb a jelentősége, bátran, lendületesen, dinamikusan kezd, az énekhang betölti a teret, van elég levegője is, élvezhető a produkció. Jól tolerálja a hangerőt, sőt, magas érzékenysége miatt nem kell nagy végfok ahhoz, hogy elérjük a „buli hangerőt”. Ez a Raptor számára a hazai pálya, itt tud kiteljesedni anélkül, hogy hiányosságait észrevennénk. Ugyanez a helyzet rockon is, nagy hangtömeget mozgat meg, miközben megtartja az egyensúlyt, a hálás programnak számító gitárhangok most sem okoznak csalódást. Házimozi frontként – a könnyűzenei vonalon tapasztaltakhoz hasonlóan – meggyőző tud lenni, hasznát veszi a dupla mélysugárzóknak. Belépő szintű receiverekhez tökéletes választás, a Raptor 7 frontokkal összerakott szettért (szub nélkül, akciósan) mindössze 200 ezer forintot kérnek.

Ajánlás

A Raptor 7-et főleg a könnyűzenei érdeklődésű fiatal korosztálynak ajánlom, akik nem az audiofil értékeket keresik. Pop/rock vonalon messze felülmúlja azt a színvonalat, amit a 159.990 Ft-os árcédula alapján elvárhatunk tőle, minderre moderált, ill. nagy hangerő mellett egyaránt képes. S bár a legfontosabb mindig a hang, a hangsugárzók kivitele is dicséretet érdemel, a fekete és fehér színekben kapható dobozok a fiatalos lakások berendezéshez jól illeszkednek.

Wilson Raptor 7
Frekvencia átvitel: 45 – 20 000 Hz
Impedancia 4-8 Ohm
Érzékenység: 90 dB
Ajánlott erősítő-teljesítmény: 50-180 W
Forgalmazó: Hord Distribution (HU) Kft.
Tel. +36 1 347 00 20
e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.denonmarkabolt.hu