The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Dali Opticon 2

A Dali hangsugárzók derékhadának mondható Opticon sorozatból a középső állódoboz (Opticon 6) után most a család kettő monitora közül a nagyobbik került sorra, hogy kideríthessük, vajon mire számíthatunk a nagyban már bizonyítottan jól működő Opticon „technológiától” kisebb változatban.

A Dali hangsugárzókra jellemző szögletes formavilágú Opticon 2 kabinetje nagyobb testvéréhez hasonlóan szintén MDF-ből készült, 25 mm vastag, ez által a rezonanciáknak jól ellenálló frontlappal. A kiviteltől függően fényes fekete vagy fényes fehér előlap a tweetert stabilan rögzítő matt fémlappal és a mindkét hangszórót körbevevő vékony krómgyűrűvel valóban kategóriáját meghaladó látványt nyújt, a doboztest többi részének azonban költséghatékony fóliaborítással kellett beérnie, ami mindazonáltal, főleg a dió változat esetében így is kifejezetten ízlésesnek mondható.

A 2-utas hátsó bassz-reflex rendszerű Opticon 2 hangszórókészlete 28 mm-es lágy dómból és 6 ½”-os farost és pépesített papír keverékéből készült membrános mély/középsugárzóból áll. A mágneses folyadékkal csillapított és hűtött, kimondottan könnyűsúlyú membránnal rendelkező csipogót befogadó egységet hat csavarral rögzítették az előlaphoz, így kiküszöbölve a különféle vibrációkat és rezonanciákat. Ugyanilyen okból az alumínium kosaras woofert egy széles gumigyűrűbe ültették, amely szintén ideális működési környezetet biztosít a tweeterhez hasonlóan könnyűsúlyú kompozit membrán számára. A hangszóró méretes ferrit mágnes meghajtója az ún. SMC (Soft Magnetic Compound) pólusvasat fogja körbe, amely valójában nem is vas, hanem egy nagy mágneses, de alacsony elektromos vezetésű granulátumból sajtolt rúd. A különleges anyagnak köszönhetően a kétrétegű hangtekercs a mozgásával elhanyagolható mértékben gerjeszt káros örvényáramot, valamint kevésbé érvényesül a hiszterézis hatás, és még hő is jóval kevesebb termelődik.

A kör alakú méretes reflex-nyílás a hátlap felső részén található, míg a minőségi single kábel terminál az alsón. A hangsugárzó az Opticon sorozat többi tagjához hasonlóan a klasszikus fekete és a divatos fehér mellett világos dió színben kapható; az előlap a fekete és a dió változatok esetén fényes fekete, míg a fehér színűnél fényes fehér.

daliopticon2wh 2

A kis Opticon a gyártótól megszokott nyílt, tiszta és őszinte hangvételben kezdi a zenélést. A programot indító különféle jazz muzsikák lendületesen, frissen, határozott, de azért nem bántóan szikár kiállással és feszes ritmusszekcióval szólalnak meg. A zenekarban mindenki él és mozog, a dobozok hatásosan ábrázolják az élő felvételek pezsgő hangulatát. Vérbeli monitorként a hangok szépen leválnak a hangsugárzókról és jól kitöltik a rendelkezésükre álló teret. A hátsó faltól közel egy méterre elhelyezve, ahol már nem igazán érvényesül a hátsó reflex-nyílás basszust dúsító hatása, a mélyátvitel korrekt és a méretosztálynak megfelelő. A dobütések dinamikusak és erőteljesek, a bőgők és basszusgitárok játéka szépen követhető, hangjuk még a komplex zenei részleteknél sem fogy vagy tűnik el. Természetesen a dobozokat közelebb tolva a falhoz a basszusra rá lehet még valamelyest erősíteni, de valamit-valamiért alapon ilyenkor csökken a tér mélysége (mivel kevesebb a hely és a levegő), valamint a közepek tisztasága. A részletezettségét a nagyobb testvérhez hasonlóan nem érezni kínosan precíznek, mégis nagyon sok részlet előjön a bitekből és a fájlokból, és a felvételek háttérkörnyezetének kidolgozása is eléggé alapos.

Újabb kisdobozos jellegzetességként kevés hangszer esetében a hangsugárzók testes és nagyon meggyőző mélyek megszólaltatására képesek, míg komplexebb zenei részleteknél a basszus ereje és a tömege jó átlagosnak mondható. A dob, nagybőgő, ujjcsettintés és szaxofon kombinációjú felvétel például nagyon hatásosan, plasztikusan és valóság ízűen szólal meg. Akusztikus hangszeres és klasszikus műveken szintén az őszinte és világos hangvételével hódít, a nyíltsága mellett pedig némi tartózkodás is tetten érhető benne, ezért véletlenül sem lehet a hallgató arcába mászó hangsugárzónak mondani. A hangjában az olcsóbb Zensorhoz hasonlóan nincsen semmi felesleges cicoma, kozmetikázás vagy színezettség, e tekintetben bármilyen elcsépeltnek is hangzik, tökéletesen hozza a skandinávokra általánosságban jellemző hangulatot, legyen szó hifiről, lakberendezésről, filmekről vagy könyvekről.

A hangok mindenféle műfajon szépen elkülönülnek egymástól és a hangsugárzó a kategóriáját meghaladó módon enged betekintést a zene összetett szöveteibe és mélyebb rétegeibe. A különféle fúvós hangszereknél a kiáramló levegő érzete erősíti a valódiság illúzióját, amelyet a tiszta és naturális színvilág fokoz tovább. Shirley Horn felvételén a kisdobozok számára extrém terhelést jelentő basszussal is jól megbirkózik, s bár a végeredmény a hangtömeget vagy az alsó frekvenciákat tekintve nem kiemelkedő, zavaró mellékzöngéket azonban még azoknál a részleteknél sem tapasztalni, amelyek már meghaladják az erejét, és a basszus sem rondít bele a frekvenciasáv többi részébe. A rockzenék lábdobjai kellően lendületesek és dinamikusak, a terhelést és a nagyobb hangerőt jól bírja, kimondottan hangosan is megőrzi alapvető karakterét és az egységességét.

A közepei és magasai levegősek, tiszták és könnyedek, a hangok lazán szakadnak el a hangsugárzóktól. A hangszerekhez hasonlóan az emberi hangokat is sokszínűen és természetesen ábrázolja, Shirley Hornnál tökéletesen megmutatva a bánatos, néhol szinte már egészen elbágyadó hangulatot és az enyhe reszelősséget, míg a Mozart opera énekesnőjénél a sima, lendületes és enyhén édeskés orgánumot. A pop és rock zenéket izgalmasan, energikusan és dinamikusan szólaltatja meg, teltségből azonban még el tudnák többet képzelni és túl sok hangszer esetén a megszólalás nagyobb hangerőn esetleg kissé fémes hatású lehet.

Ajánlás

A Zensor 3-hoz és a többi általam hallott Dali hangsugárzóhoz hasonlóan az Opticon 2-nek is az őszinte, természetes és nyílt hangvétel és az energiák a legfőbb ütőkártyái. Basszusát tekintve a hangsugárzó erős átlagosnak mondható, ezzel együtt viszont a nyíltsága és a levegőssége lett kiemelkedő szintű, ami sokak számára bizonyára jóval többet jelent, mint néhány extra Hertz. A hangsugárzó a számára ideális elektronikai környezetben és szobaméretben alapvetően műfaj független, kidolgozott és arányos hangzást nyújt, a szemeket pedig a kiváló hangminőségéhez tökéletesen illő színvonalú, cseppet sem szokványos külsejével kényezteti.


Dali Opticon 2
Frekvencia átvitel: 59 Hz-27 kHz (+/-3 dB)
Ajánlott erősítő teljesítmény: 30-150 W
Névleges impedancia: 4 Ohm
Váltási frekvencia: 2000 Hz
Érzékenység: 87 dB
Méretek: 351×195×297 mm
Tömeg: 7,8 kg
Ár: 259.990,- Ft

Horn Distribution (HU) Kft.
Tel: 1/347-0020
www.horn.eu