The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Focal Chorus 706

A kiváló francia márka rajongói számára bizonyára ismerősen csengő nevű hangsugárzó a különféle lifestyle modelleket leszámítva jelenleg a Focal legolcsóbb doboza, amely már belépő típusként is jó magasra teszi azt a képzeletbeli lécet.

A már bő egy évtizede létező Chorus család sokadik inkarnációjaként a jelenlegi Chorus 706 minden eddigi elődjénél igényesebb és komolyabb kialakítású. Korábban tulajdonképpen kettő Chorus sorozat létezett egymás mellett, a Chorus 700-as és a Chorus 800-as, időközben azonban a Chorus 800-asból feljebb lépve Aria 900 lett, a Chorus 700-as pedig sok tekintetben a komolyabb 800-asok szintjére fejlődött fel. Az eredetileg JMlab (Jacques Mahul laboratorium) néven induló márka, amelynek a neve időközben Focalra változott (amely korábban a gyártó autóhangszóró divíziójának a neve volt) mindig is az újszerű, high-tech és innovatív anyagok használatáról volt híres, gondoljunk csak a kevlárra (már a ’90-es évek legelején), a titánra, a polyglassra, vagy a berilliumra, hogy csak néhányat említsek közülük. Nem véletlen hát, hogy már a belépő Chorus 706 állványos hangsugárzó is számos különleges alkatelemet és megoldást mondhat a magáénak, amelyekkel minden bizonnyal sikerül kitűnnie még a jelenlegi bőséges és erős mezőnyből is.

A két-utas front bassz-reflex kialakítású Chorus 706 kétféle kivitelben készül. A barátságos és ízléses dió változat napjaink egyik legnépszerűbb színének mondható, míg a feláras Black Style nevezetű, fekete bőrrel bevont és magas fényű fekete oldallapokkal ellátott verzió egy igazi klasszikusnak számít, amely mindenféle enteriőrben jól mutat. Az MDF lapokból összeállított doboz 25 mm vastag előlappal rendelkezik, az oldala pedig hátrafelé keskenyedik; a paralel kialakításnak köszönhetően az állóhullámoknak nem sok esélyük marad és a színezettség is nagyon alacsony szinten tartható.

Focal Chorus 706 HFP Online

A klasszikus elrendezést követően felül elhelyezkedő tweeter (korábban a gyártó előszeretettel alkalmazta az inverz megoldást is) egy 1” méretű TNV2 névre hallgató speciális alumínium magnézium ötvözetből készült inverz egység, poronból készült csillapító idomba ültetve. Utóbbi az alakját tekintve úgy néz ki, mint egy 90 fokkal elfordított tölcsér, amelynek természetesen szintén komoly oka van, hiszen az idom a tölcséres magas sugárzókhoz hasonlóan szintén a hatékonyan javítja sugárzás karakterisztikáját. A 16,5 cm-es mély/középsugárzója membránja a gyártó szabadalmának számító Polyglass nevű anyagból készült. A mikro méretű olvasztott üveggolyókból és cellulóz pépből álló különleges, merev és nagyon könnyű anyag a márkát régebbről ismerők számára már egyáltalán nem számít újdonságnak, hiszen ezt a jól bevált kompozíciót a franciák már a JMlab érában, a ’90-es években is használták, sőt, akkoriban még egy egész sorozatot is elneveztek róla.

A hangszórók alatt található alacsony turbulenciájú kör keresztmetszetű reflex port dinamikus megszólalást és alacsony torzítást biztosít, front oldali elhelyezése révén a hangsugárzó a hátsó falakhoz közelebb is elhelyezhető. A gyártó által Franciaországban készített meghajtók között a váltás 3000 Hz-en történik, a váltó egy igényes alkatelemekből felépített OPC típus. Napjaink gyakorlatának megfelelően a doboz hátoldalán single csatlakozó terminált helyeztek el, amely a banándugók mellett csupasz drótvégeket is fogad.

A többek között kiváló felbontással és tág sávszélekkel rendelkező, nyílt és kitárulkozó hangzású Focal hangsugárzókat a magasaikat illetően legtöbbször a nem hozzájuk illő partnerekkel párosítva szokták kritikákkal illetni, ezért is lepődtem meg azon, hogy miután egy jó ideje nem találkoztam eggyel sem közülük, az új Chorus 706-os a korábbi emlékeimnél jóval szelídebb és kellemesebb hangzással mutatkozott be. Mindez persze nem jelenti azt, hogy a hangsugárzó feladta a márka korábbi értékeit, csak éppen a részletező képességet, a nyíltságot és a gazdag színvilágot megőrizve tett egy jelentős lépést a racionalizmus felől a kellemesség és a zeneiség irányába. Márpedig a magas tartomány tekintetében pontosan ezt a két világot különösen nehéz összehozni, hiszen egy tweeter minél nyíltabb és izgalmasabb hangzású és nagyobb felbontású, annál inkább beleeshet a technicista megszólalás csapdájába, míg egy csupán átlagos paraméterekkel bíró szövetdómot sokan hajlamosak egyből, hű de nagyon zeneinek és kellemesnek minősíteni, nem foglalkozva azzal sem, ha például nem eléggé részletező, vagy ha a felsőbb tartományokban esetleg lekonyul az átvitele. A Chorus 706 TNV2 csipogója viszont átvágja a gordiuszi csomót, és még átlagos karakterű felvezetős erősítőkkel is kellően barátságos tónusú, miközben az igazi Focalos paraméterekben sem hagy semmiféle hiányérzetet a hallgatóban.

Jazz muzsikán élettelien pezsgő zenekart, testes, ritmusos dobokat és analógosan kerek hangú bőgőt szólaltat meg, a klarinét és általában véve a fúvós hangszerek megjelenítésénél pedig nagyon tetszik a levegősség és az az oldott hangulat, ahogy a dallamok könnyedén és fesztelenül áramlanak. A ritmusszekcióban eközben mindenki él és mozog, a cinek és a dobseprők különösen valóságosnak tűnnek, a zenészek összjátéka pedig a jól szervezettség és a spontaneitás érdekes keverékét mutatja, vagyis egyszerre érezni, hogy profik zenélnek és, hogy mindezt örömmel teszik. A vibrafon szólója aztán megint egy kiemelkedő momentum a felvételben, a hangszer színes, könnyed és játékos hangja lazán elszakad a hangszóróktól, a fémlapocskák és az ütők fizikai érintkezésének megszólaltatása pedig plasztikus és nagyon valóságos hatású.

Klasszikus műfajokon a levegősség, nyíltság és gazdag, valóság ízű színvilág mellett a megszólalást kerekebbnek és egységesebbnek is érzem, mint a korábbi 706V típus esetében. A hangszerek és a különféle szólamok szépen elválnak a dobozoktól, a zenészek levegősen és pontosan helyezkednek el a minden irányban kiterjedt színpadon. A front oldali reflexnyílás miatt a hangsugárzókat ugyan büntetlenül közelebb lehet tolni a hátsó falakhoz, azonban ha van elég hely, kár lenne feláldozni a színpad mélységét, mivel a dobozok jóféle monitorként ezt a dimenziót is nagyon alaposan építik fel. A magasak nyíltak, könnyedek és levegősek, kiváló paramétereikkel azonban egyáltalán nem tüntetnek, és a megszólalás egységességét megőrizve nem is akarnak a frekvenciasáv többi része fölé kerekedni.

Shirley Horn felvételén a naturális hatású kézi dobok mellé biztonsági játékot játszó basszus párosul, ami elég testes és hangsúlyos, de inkább nem aknázza ki maximálisan a (némileg túlvezérelt) mélyekben rejlő potenciált, nehogy különféle zavaró mellékzöngék is szóhoz juthassanak. A latin gitármuzsika hangulatosan, felesleges cicomák nélkül is kellően részletezően és izgalmasan, rengeteg apró részlettel szólal meg, az énekhangok simák, természetesek és jól artikuláltak. Általánosságban az egységes, kerek, de így is kellően karakteres megszólaláshoz kellemes és natúr színvilág, jó dinamika, valamint kiváló részletezettség párosul, és a hangsugárzók az akusztikus hangszerek mellett az elektronikus hangokat és a filmes effekteket is nagyon jól szólaltatják meg, utóbbi tulajdonságuk révén házi-mozi rendszer részeként is nagyon jól szerepelhetnek. Minőségi dobozokként az igényes felvételeket és stúdiómunkát természetesen bőségesen meghálálják, nívós anyagokkal és nagyfelbontású zenékkel árkategóriájukat meghaladóan valóságos és hihető hangok megszólaltatására képesek.

Ajánlás

Soha rosszabb belépőt, mondhatnánk, hiszen az előzőekben méltatott hangsugárzó még csak a gyártó legolcsóbb klasszikus modellje, ami valamilyen módon sikeresen ötvözte elődjei kiemelkedő tulajdonságait olyanokkal, amelyeket korábban esetleg némileg joggal hiányoltak belőle. Mindennek a végeredménye egy alapvetően kellemes, telt és kerek hangú, mindeközben nyílt, érdekes és részletező hangsugárzó lett, amely műfajilag sem válogatós és a partnerek tekintetében is jóval elfogadóbb, mint annak idején az elődei voltak.

Focal Chorus 706
Frekvencia átvitel: 55 Hz-28 kHz (+/-3 dB)
Ajánlott erősítő teljesítmény: 25-120 W
Váltási frekvencia: 3000 Hz
Érzékenység: 90 dB
Impedancia nom/min: 8/3,6 Ohm
Méretek: 390×220×263 mm
Tömeg: 8,2 kg
Ár: 179.990,- Ft (dió)
Ár: 199.990,- Ft (Black Style)


Horn Distribution (HU) Kft.
Tel: 1/347-0020
www.horn.eu