The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Audiovector QR1

A dán Audiovector bőséges kínálatában az egyelőre még csak két tagot számláló QR család QR1-es és QR3-as hangsugárzói a legfrissebb jövevények, közülük a QR1 állványos modellel kezdjük a számunkra még teljesen új márkának számító ígéretes gyártó termékeivel való megismerkedést.

Vérbeli skandináv gyártóhoz híven az Audiovector hangsugárzókat általánosságban az egyszerű, letisztult vonalvezetés jellemzi, amelyhez high-tech anyagok és modern technológiák alkalmazása párosul. A QR modellekben található tweeter a Gold Leaf (Aranylemez) Air Motion típus, ami lényegében egy ribbonsugárzó precíziósan megmunkált, csiszolt és anodizált titánium membránfelülettel és az űrtechnikában alkalmazott minőségű alumínium lemezből készült AVimg 15682külső borítólemezzel. A csipogót emellett egy a profi felvételi technikában használatos S-stop szűrővel is ellátták, ami a sziszegő hangokat szűri ki hatékonyan, az ígéretek szerint lágy, részletezett és kellemesen édeskés megszólalást biztosítva. A mély/középsugárzók a nagy terhelhetőség és a kellő dinamizmus érdekében dupla mágnessel és különleges 3-rétegű szendvicsszerkezetű membránnal készülnek, amelyben az űrtechnikai kategóriájú alumínium réteg rugalmassága a lágyabb összetevők kiváló belső csillapításával párosul. Mindezek eredményeképpen a hangszóróknak nincsen saját hangjuk és különösen alacsony torzítással rendelkeznek.

AudiovectorQR1 ins

A két-utas, front reflex rendszerű állványos QR1 egy Gold Leaf Air Motion tweterrel és egy szendvicsmembrános, Pure Piston technológiájú mély/középsugárzóval rendelkezik. Q-port fantázianevű reflex rése a frontlap legalján húzódik és nagyon alacsony turbulenciát és a levegő szabad áramlását biztosítja. Az akár 150 W zenei teljesítménnyel is megbirkózó hangsugárzó alsó határfrekvenciája a doboz méretéhez képest impozáns 45 Hz, míg a ribbon tweeter legfelső határa 105 kHz, tehát akár még a denevéreknek is bőven képes zenélni.

A jazz koncert kimagasló analitikájú, de egyáltalán nem tolakodó, valóság ízű és kimondottan személyes hangulatú bevezetővel kezdődik, a muzsikát pedig a dobozok méretéhez képest testes és feszes dobozok indítják, előre jelezve, hogy a basszus terén sem kell aggódnunk a hangsugárzók kvalitásai miatt. A high-tech monitorok legkülönlegesebb elemei kétségkívül a ribbon tweeterek, amik azonban kivételes paramétereik ellenére egyáltalán nem követelnek maguknak elsőbbséget, hanem jó csapatjátékosnak számítanak, csak éppen a magasak tisztaságából, felbontásából és transzparenciájából érezni, hogy nem akármilyen egységből érkeznek. A hangzás összességében nyílt, levegős, komplex és egyensúlyban lévő, egyik frekvenciatartomány sem tolakszik előre a másik kárára. Sok más mellett a dobseprő hangja tetszik nagyon, egyszerre kellemes és analitikus, ha valaki bele akar feledkezni, könnyedén megteheti, de ha inkább a szálait szeretné megszámolni, akár még annak is nekiállhat. Stílusát és hangkarakterét tekintve a QR1-es egy nagyon korrekt basszussal rendelkező vérbeli kisdoboz, széles és mély hangszínpaddal és realista hangvétellel. A hangok könnyedén szakadnak el a hangsugárzóktól, a színvilág izgalmas és kellemes is egyben, a különleges magas sugárzók levegősségét és könnyedségét pedig nem lehet eleget dicsérni. A vibrafon vidáman csilingelő szólója könnyed, gazdag felhangrendszerű és játékos, a doboz e téren megint csak a kisdobozok oldott lazaságát mutatja.

Klasszikus műfajokon az előzőekhez hasonlóan nyíltan, levegősen, könnyed hangvételben, tiszta és természetes hangszínekkel és gazdag színvilággal szólal meg. Korrekt alsó fertályának köszönhetően a nagyzenekarok komplexitásának és tömegének ábrázolását is elég jól megoldja, kisdobozként azonban a kevés hangszeres, kamara jellegű művekben van igazán elemében. Mindennek dacára azért a Verdi opera megrázó erejű dinamikai csúcsainak ábrázolásában is rendesen kitesz magáért, de hangképének egyensúlya még az ilyen dobozt próbáló pillanatokban is megmarad. Anne Sofie von Otter sok levegővel, felszabadultan és kellemes hangszínekkel dalol, a hangja nagyon élethű, a térbeli pozícionálása abszolút szóló jellegű. Az őt kísérő fuvolák és vonósok könnyedén és oldottan szólalnak meg, a komplex hangkép levegős és kifinomult, alul pedig a szokásos módon, biztos basszus alapokon nyugszik. Vivaldi muzsikája alaposan kidolgozott, egyszerre természetes és érzelmes is, a hangszerek plasztikusan ábrázolt, a dobozoktól ismét könnyedén elszakadó hangjai nagyon hihetőnek tűnnek. A széles és mély teret levegősen és pontosan építi fel, a legjobb pillanatokban szinte teljesen eltüntetve magát, mintha teljesen feleslegesen ácsorogna az állványon.

audiovector qr1 black

A „Men you were” brutális basszusával a Verdi opera tutijaihoz hasonlóan bánik, annyit adagol belőle, amennyit elbír, így a végeredmény kellően hatásos, zavaró mellékzöngék viszont nem tapasztalhatók benne. A kisdobozoknak nagy megterhelést jelentő mélytömeg korrekt ábrázolása mellett a kontrolláltsága mindvégig megmarad, a felsőbb régiókban az előbbi zenéknél tapasztalt rendezettség és könnyed hangulat uralkodik, a monitoros precízséggel ábrázolt és pontosan pozícionált énekesnő a dobozoktól könnyedén elszakadva dalol. Opálos hangjában a szépség és a szomorú valóság keveredik, a dal témájához illő fájdalom szinte tapintható a szobában. A latinos jellegű ritmusszekció sokszínűen és izgalmasan szólal meg, az egyensúlyt a lágy és testes basszus biztosítja. A Los Calchakis latin gitárzenéje egyből kellemes hangulatot teremt, a balzsamos énekhangokat gazdag részletezettséggel ábrázolt gitármuzsika kíséri, a hangok pedig a szokásos könnyedséggel áramlanak. Pop és rock zenéken tulajdonképpen igazi újdonságot már nem hoz, hiszen az előbbi műfajokon már mindent megtudtunk róla, és az eddig felsorolt jó tulajdonságaiból simán kikerekít egy-egy jó nótát. A basszusa általában elégséges ezeken a zenéken is, a cinek frissek, a hangszínrepertoár pedig a szokásos gazdagságot hozza, így ez a minőségi kisdoboz értelemszerűen inkább a műfaj nívósabb darabjain tudja igazán kifutni magát.

Ajánlás

Igazi skandináv hangsugárzóként a QR1 elsősorban tiszta, természetes és őszinte hangvételével hódít, hangzása pedig a high-tech meghajtók és technológiák ellenére sem technikai ízű, inkább azt mondanám rá, hogy a kellemes, levegős és könnyed megszólalása mögött szerényen megbújva érezni benne a csúcstechnika jelenlétét. Méretéhez illő terekben, normál basszus elvárások esetén a doboz kvázi teljes értékű modell lehet, főleg azok számára, akik a zenék igazi finomságainak felfedezésére vágynak, és ezért a rendelkezésükre álló összeget inkább egy kifinomult kisdobozra kívánják költeni egy méretben ugyan nagyobb, de technológiába kevesebbet nyújtó nagyobb darab helyett.


Audiovector QR1
Frekvencia átvitel: 45 Hz- 45 kHz
Maximális teljesítmény: 150 W
Névleges impedancia: 4-8 Ohm
Váltási frekvencia: 3000 Hz
Érzékenység: 87 dB
Méretek: 325×190×232 mm
Tömeg: 6,2 kg
Ár: 319.000,- Ft

Akusztika
Tel: 1/321-5384
www.hifiboltonline.hu